Welke adapter geschikt?

Beste mensen,

Ik weet praktisch niets van electra en electronica vandaar een heel eenvoudig vraagje.

Ik heb zo'n klein wereldontvangertje, een Grundig Yacht Boy 10. Het ding stelt niets voor maar daar gaat het niet om. Hij staat in de keuken in het raamkozijn en als ik daar eens bezig ben staat ie vaak aan. Normaal krijgt hij zijn stroom dan van 2 AA-batterijen. Vandaag bekeek ik het dingetje eens en blijkt dat hij ook van een netadapter zijn stroom kan trekken. Beter voor het milieu. Maar het enige wat er over de adapter op staat is: DC 3-6 Volt. Ik weet dus dat ie gelijkstroom krijgt en de geschikte voltagerange maar wat voor adaptertje moet ik nou precies kopen? Moet ie 'gestabiliseerd' zijn en wat moet het amperage van de adapter zijn?

Trouwens, als ik toch een adaptertje voor zoiets koop, dan wil ik eigenlijk liefst een adapter die voor verschillende dergelijke apparaten geschikt is dus die op vele voltages ingesteld kan. Hoe heet zo'n ding en kunnen jullie een merk/model aanraden?

Graag,

Massimo

Reply to
Massimo
Loading thread data ...

Regelbare adaptertjes voor deze toepassing zijn overal te koop. Daarop kun je de nodige voltage instellen. Dan de juiste plug er aan (ze worden met verloopjes geleverd voor de diverse aansluitingen) voor deze radio en vooral even goed kijken wat plus en min is, want die mag je niet verkeerd om aansluiten.

Reply to
Omnibus

Zo'n ding heet een instelbare netadapter.. MinWa is een bekende fabrikant, maar doorgaans zijn die dingen merkloos. De kwaliteit is redelijk. In jouw geval zal 500mA genoeg zijn, en gezien het werkbereik

3-6V (zet hem op 3 of 4,5) zal stabilisatie niet persee nodig zijn.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als hij 3 tot 6 volt slikt, hoeft het kennelijk niet gestabiliseerd te zijn. Amperage: niks tot twee keer niks. Een adapter levert meestal minimaal 0.2 A en dat is al snel genoeg voor een wereldontvangertje. Nadeel van netvoeding: het levert dikwijls brom en storing op. Mag ik een --bijna net zo mileuvriendelijk-- alternatief aandragen ? Koop zo'n setje van een lader met 4 AA cellen. 2 in de radio, 2 in de lader. Als de radio stil valt, wissel je ze om.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Huh!? Omdat het 3V is hoeft het geen gestabiliseerde voeding te zijn.. En een zin verder zeg je "het levert dikwijls brom..."

3x raden waarom een voeding gestabiliseerd moet zijn?
Reply to
Pasq

Ik zou een regelbare adapter niet echt aan raden beter is om een adapter te kopen met en vaste uitgangs spanning zeker als het voor die eene radio ontvanger is.

Want als je bv vergist in de spanning en je zet er per toeval 12 V op ipv 6 V dan heb je wel problemen. Dus als er bv 2 koopt dan is dat beter en die dingen kosten haast niks. Kijk eens in een kringloop winkel bv

Er zelf eentje maken bv een Velleman kitje is nog beter natuurlijk kost wel iets meer ok maar dan kan je die beter afvlakken. Doos kopen enz kost ook wel wat geld maar dan heb je toch wel eer van je werk, en kan je zeggen dit is zelfbouw geeft toch een ander gevoel

Tis maar een ideetje

ps meestal zit een een voeding bij zo een draagbare wereld ontvanger ik heb er en van Panasonic type RF - B40 en daar zat zo en voeding er standerd bij niks van brom

Herman

Reply to
Herman Uit Gent

O.k., bedankt.

Massimo

Reply to
Massimo

Dank Maarten voor je zorgvuldige toelichting.

Massimo

Reply to
Massimo

Ah! Dat zei Maarten ook al...

Maar er is toch niets op tegen om als je de adapter ook eens voor een ander app. wil gebruiken dat misschien een grotere behoefte heeft, om dan voor een hoger Amperage te kiezen?

O.k.

Ja. :-)

Ik vertrouw niet helemaal op de effectiviteit van deze oplossing. Zo'n oplaadbare batterij x2 levert 2,4 V i.p.v. de 3 V van een stel gewone batterijen. Als dan ook nog door de fabrikant het voltage van de batterijen vervangende adapter op minimaal 3 V is gesteld... Ik wil niet tekort komen. Dan doet ie het misschien eventjes en kan ik na een paar uur de batterijen al wisselen?

Massimo

Reply to
Massimo

Je kunt een universele adapter kopen. Zoiets als dit denk ik dat je zoekt:

formatting link

500mA zal meer dan voldoende zijn voor je ontvangertje. De "zwaarste" die ik in mijn bezit heb gehad van dit soort leverde 1000mA.

Mocht je ontvanger last hebben van de 100Hz brom van de netvoeding, dan kun je deze zelf stabiliseren (rimpels afvlakken). Als je een condensator van 1000 micro Fahrad op de + en de - van de adapter zet, dan is de brom weg. 1000 micro Fahrad is voldoende tot

1000mA. Veel succes ermee :-)
Reply to
Pasq

Dat blijft ook een keuze hoor.

Goed, maar ik ben malle Eppie niet. :-)

Een kringloopwinkel? Zelfs in A'dam waar ik woon moet je ze met een lantaarntje zoeken. Ach, en een adaptertje koop ik wel nieuw.

Wat een Vellemankitje is weet ik niet maar blijkbaar iets met zelfbouw. Dank voor je suggestie maar dat is niet de bedoeling.

Hm. Dat is wel een argument, maar vertelde ik je al dat ik een beetje lui ben?

Inderdaad. ;-)

Ik heb nog eens gezocht maar geen bijbehorende adapter gevonden. Helaas.

Massimo

Reply to
Massimo

Ziet er perfect uit! Alleen rept men nergens over stabilisatie. Ik ga eens zoeken naar een soortgelijk exemplaar dat gestabiliseerd is.

'Meer dan voldoende' is geen bezwaar?

Eh, ja.

Oh, als dat alles is, dat kan ik nog wel... Moet ik behalve dat het ding 1 milliFahrad is nog op andere eigenschappen letten?

Dank!

Massimo

Reply to
Massimo

formatting link

Deze is energie efficient en kun je bij veel electrozaken kopen. Groet, Edwin

Reply to
Edwin van den Oetelaar

Ai :-) Een link met een eigen gebruiksaanwijzing :-)

Het nadeel van 'energie efficient' is doorgaans, dat het een SMPS (switcher) is en dat is nou net niet de leukste combinatie voor een wereldontvanger :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Omdat hij 3 TOT 6 volt mag zijn luistert het niet nauw. Vandaar mijn advies om de adapter op 3 of 4,5 te zetten (ongestabiliseerde adapters leveren vaak een wat te hoge spanning). Een gestabiliseerde adapter is opzich beter, maar zal niet persee nodig zijn.

Dat is in principe onzin, in veel gevallen is stevig afvlakken of in dit geval de spanningsregelaar die wellicht in de radio zit al voldoende, hoewel stabilisatie wel flink helpt bij bromonderdrukking als de schakeling erachter bromgevoelig blijkt te zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En is opzich ook wel logisch, want de hoofdfunctie van stabilisatie is om de spanning nauwkeurig hetzelfde te houden. "3 tot 6 volt" betekent in elk geval dat de radio de nodige variatie mag hebben. Als hij goed ontworpen is zelfs tijdens het spelen. Dat lukte met de eerste generatie transistorradio'tjes vaak al, dus nu helemaal. De L2X94T van mijn moeder deed het in elk geval uitstekend op een ongestabiliseerde adapter, terwijl het niet eens in de specificaties stond.

Als je voor een hoger amperage kiest, reken er dan mee dat bij ongestabiliseerde adapters de spanning 1 of 2 tandjes te hoog is en blijft bij weinig belasting. Dan is het helemaal belangrijk om het ding op 3 volt te zetten.

Aangezien je ook andere apparaten wilt voeden kan het toch handig zijn om wel een paar euro extra uit te geven en voor gestabiliseerd te gaan (kijk eens naar de specificaties van de andere apparaten). Die leveren ongeacht de belasting precies de spanning die erop staat en geven minder kans op brom (maar juist wel kans op ratelen of fluiten, afhankelijk van hoe ze opgebouwd zijn).

Dat brommen, ratelen en fluiten blijft voor mij toch vrij hypothetisch. Zeker als jouw Grundig van bouwjaar 2002 of eerder is, zal hij er vermoedelijk geen last van hebben, aangezien Grundig toen gewoon goede spullen bouwde.

Nog een laatste tip: let heel goed op de + en de -, per ongeluk omdraaien kan soms al einde verhaal zijn.

Als hij op 2,4 volt niet goed speelt, zal hij dat vrijwel de hele tijd doen. Nikkelbatterijen houden vrij lang hun spanning ongeveer vast. Zeg maar dat ze ongeveer zakken van 1,3 tot 1,1 volt als je ze op deze manier leegtrekt. Een normale batterij zakt van 1,5 tot 0,8 volt ofzo voro hetzelfde vullingspercentage. Getallen zijn fictief, maar geven een goede indicatie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als je het voor andere apparaten niet nodig blijkt te hebben, zou ik gewoon voor deze gaan, voldoet zo te zien prima. Bij onverhoopte brom weet je inmiddels dat je er een elco over moet hangen, maar ik denk niet dat hij bromt.

Ik vergat nog een andere reden te vermelden om geen gestabiliseerde te nemen als het niet nodig is: de kans op defecten is iets groter (bij een gewone met trafo) of veel groter (bij een schakelende, zo'n lichtgewicht ding). Bovendien heb je -vooral bij die schakelende- de kans dat er bij een defect een te hoge spanning uit komt die dingen opblaast.

Hoe je het ook wendt of keert, aftermarket voedinkjes zijn meestal niet van de beste fabrikanten (wel goed, maar slecht te krijgen of duur, zijn bijvoorbeeld Friwo of Salcomp, die ook de meeste laders voor mobiele telefoons leveren). Je moet dan het risico op falen ook meecalculeren.

Daar compenseer je voor door de spanning een tandje lager te zetten, dus de door mij genoemde 3 of 4,5 volt.

De werkspanning moet hoog genoeg zijn, neem er een die het dubbele van de spanning van de adapter aankan. Maar ik denk niet dat het nodig is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Om deze discussie helemaal ondragelijk complex te maken:

- Ik denk dat de spanning 3.6V is, geen 3 tot 6V.

- Een trafo-brugcel-elco voeding kan brom veroorzaken door rimpel, maar in een radio zal de wisselende HF eigenschappen van de werkende brugcel meer storing veroorzaken, met name op AM. (vraag aan de locale zendamateur om dit uit te leggen, en waarom er C'tjes over de brugcel diodes moeten). Als het een goede radio is zit er een common mode spoel in de adapter ingang, en dan valt het mee.

- Zo'n simpele regelbare adapter op ~ 3V ingesteld geeft ~6V bij lage belasting. De belasting varieert met de herrie uit de radio.

- Een stereo radio met CD / MP3/ netstekker kost soms niet meer dan 3 tientjes. :-)

Reply to
Blarp

Bedoel je dat de spanning niet schoon is, dat er HF op de DC zit ? Of dat de SMPS HF uitstraalt wat instraalt op je antenne systeem ? Ik heb er nog nooit problemen mee gehad (behalve toen ik zelf met een verkeerde waarde van componenten een

formatting link
heb opgebouwd op experimenteerprint.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen, wat ging er mis? Groet, Edwin

Reply to
Edwin van den Oetelaar

Heb je zelf op die radio geken? 3,6V ligt niet echt voor de hand.

Dat probleem (wordt ratelen genoemd) zal zich met ontvangers minder snel voordoen dan met zenders, en zoals je al zegt zit er in een goed ontwerp voldoende ontkoppeling.

Dat punt had ik in elk geval al ter sprake gebracht, iemand anders geloof ik ook.

Maar geen Grundig, want die worden niet meer gemaakt...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.