Spanning op apparatuur na omzetting wijkaansluiting?

Ik post hier niet veel, maar ik heb nu zo iets raars dat ik het toch even in de groep wil gooien...

Eergisteren is de hele straat omgezet van "oude" stroomvoorziening naar "nieuw". Geen idee wat ze precies gedaan hebben, maar in de hele straat moest er iets in de meterkast gebeuren en in het wijkkastje ook. Nu hebben we overal 233 volt, in plaats van 216 in ieder geval.

Allereerst: alles werkt, ik heb overal spanning.

Maar wat is het probleem: sinds de omzetting valt me op dat op veel apparaten er spanning op de buitenkant staat. Zo te zien *niet* bij geaarde apparaten, maar wel bij apparaten die met zo'n platte stekker zijn aangesloten, bijvoorbeeld de laptop, de wekker en zo. Op metalen punten daarvan staat een beetje spanning, genoeg om te "prikken", maar niet echt veel. M'n multimeter zegt 80 volt, voor wat dat waard is. Een spanningszoeker licht er prima door op.

Bij "voetjes van de vloer" voel je niks, bij contact (blote voeten op de plavuizen) voel je het duidelijk.

Ik heb nog even aan het stopcontact gemeten: tussen fase en nul staat

233 volt, tussen fase en aarde ook, tussen fase en nul staat 0 volt. Dat lijkt toch goed, niet?

Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Hoe kom ik hier weer van af? Voor dat ik nou heel Eneco onnodig hier over de vloer krijg zou ik wel willen weten wat het is...

Iemand?

Michiel

Reply to
Michiel M.
Loading thread data ...

Weet je zeker dat dat niet al zo was? Of misschien hebben ze de aarde ook maar eens aangesloten...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Michiel M." schreef in bericht news:44999cff$0$31656$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Jaaaaaren geleden had je in stokoude stadswijken nog weleens de situatie dat je feitelijk 2 (tegen)fasen van 110 volt had, en daartussen dus

220V.

Ik kan me haast niet voorstellen dat jouw 'oude' voorziening zoiets was, maar het verklaart mogelijk wel de prikjes die je nu voelt. In de oude sitatie 110V als maximale spanning, via netfilter als 40V op de kast, nu 230V -> 80V op de kast. Een piepkleine lekstroom, die soms voelbaar is als een lichte vibratie.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Tsja, het is zo duidelijk dat ik me echt niet kan voorstellen dat het altijd al zo geweest is.

Maar, denk even mee... Ik heb een laptop (of iets anders) via een adapter aan het stopcontact hangen. Uit de adapter komt, zeg, 15 volt. Hoe kan ik dan op m'n apparaat 80 volt hebben staan? Ik heb echt geen idee! Het is bij meerdere apparaten, meerdere stopcontacten...

Ik heb al gedacht dat m'n vloer misschien onder spanning zou staan, maar als ik aan de aarde ga hangen voel ik niks...

Anders ga ik morgen de storingsdienst bellen, maar ik zie er een beetje tegenop om 'voor niks' die gasten te laten komen.

Michiel

Reply to
Michiel M.

Ik zit in een wijk van 90 jaar oud zoiets, dus het zou best kunnen. Ze passen het niet voor niets aan natuurlijk! ;-)

Nou, lichte vibratie... ;-) Je krijgt er een schrikkend tikje van hoor. Een beetje zoals flinke statische schokjes, maar dan niet 1 keer, maar de hele tijd.

Ik weet dat er netfilters zijn die met een paar condensators naar aarde afvlakken, en dat je dan zonder aarde je kast op de halve netspanning hangt. Maar het gaat hier om adapter-gevoede apparaten, hoe werkt dat daar dan?

Het lijkt me echt niet de bedoeling dat er spanning op de kast staat, toch?

Michiel

Reply to
Michiel M.

Ik reageer nog een keer op je bericht omdat ik even wat verder heb ge-experimenteerd met deze gedachte. Als ik m'n laptop aansluit met zo'n platte eurostekker dan heb ik 80 volt op de kast staan (hoog-ohmig gemeten, dus het klinkt erger dan het is) en "prikt" het op de metalen delen van connectortjes. Met een andere voeding die wel geaard is staat er nul volt op, en de prikkerigheid is ook weg. Dit lijkt dus sterk op de situatie die je hierboven schetst.

Nu zijn alle stopcontacten in huis geaard (prettig), maar de meeste apparaten die ik heb niet, omdat ze zo'n platte stekker hebben. Dat betekent dus dat ik tussen elk apparaat (denk aan tv, video, dvd) een stroom(pje) heb lopen omdat ze (door tolerantie in het netfilter) allemaal hun "aardpotentiaal" net even anders hebben liggen. Dat vind ik toch een onprettige gedachte... Gelukkig zijn de meeste dubbelgeisoleerd en voel ik niks, maar de paar apparaten die ik wel aan kan raken op de metalen delen, tsja...

Verdere info is altijd welkom natuurlijk!

Michiel

Reply to
Michiel M.

"Michiel M." schreef in bericht news:44999cff$0$31656$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Dat je hoog-ohmig een spanning meet is heel normaal. Probeer maar eens in huis, je zult verstelt staan waar overal spanning op staat.. Soms kun je al spanning meten op een stuk draad dat nergens op aangesloten is. Hoe hoog-ohmiger je meetapparaat, hoe hoger de spanning. Ga ook maar eens met de armen uitelkaar staan, en meet het spanningsverschil (hoog-ohmig) tussen je linker en rechter arm. Met een 10 Mohm metre kun je maar zo een paar honderd volt meten. het is niet voor niets dat je gevoelige elektronica niet maar zo met de handen aan mag raken. C-MOS oa. kan door aanraken al defekt raken.

Nog vreemder is dat je spanning voelt op plek waar dat eigenlijk helemaal niet mogelijk is. Een wekker is met zo'n platte euro steker aangesloten en is dubbel-geisoleerd. Waar heb je dan metalen delen aan de wekker zitten?? Schakelaartje of zo? Allemaal kunststof met een metalen kapje erom, kan helemaal geen echte spanning op staan. En je Lap-top, met een losse voeding ergens in het snoer werkend op 15 Volt, vrijwel onmogelijk dat daar een echte voelbare spanning op staat.

Zelf denk ik zo aan twee mogelijkheden: A: Statische elektriciteit, heeft dus niets met je netaansluiting te maken. B: Je verbeeld je maar wat. Nu de zaak verandert is, ga je overal op letten, en denk je dat het anders is als het voor die tijd was. C: Door heel lichte aanraking voel je wel eens een tinteling. Probeer maar eens aan bv een stuk hout te voelen met de achterkant van je hand.

ter aanvulling: Met echte spanning, bedoel ik een spanningsbron die ook een heel klein beetje stroom (vermogen) kan leveren. Dus niet zo-een waar je spanningzoeker van gaat branden, of een hoog-ohmoig meetinstrument. Meet eens met een meetinstrument met een lage inwendige weerstand, of zet eens een weertsnd van 100kohm over de meetpennen als belasting. Wat meet je dan??

Toet

Reply to
Toeternietoe

Het antennedraadje... M'n laptop heeft metalen connectors achterin, m'n externe harddisk heeft een metalen behuizing. Al deze dingen staan onder spanning.

Helemaal met je eens, maar het is toch echt zo.

Het is geen statische elektriciteit, want het is continue, niet een enkele ontlading.

Gedeeltelijk klopt dat wel, ik voel nu "overal" rare dingen, maar als ik dan wat beter voel/kijk, dan valt het wel mee. Maar op de bovenstaande apparaten blijft het.

Tsja, ik snap waar je heen wilt. Maar er staat echt "prik" op m'n spullen. Hoe dat kan met een adapter weet ik niet. Hoewel dat tegenwoordig allemaal geschakelde voedingen zijn, en die zijn (geen idee) misschien niet galvanisch gescheiden?

Ja, kijk, ik kan er geen verlichting op laten branden natuurlijk, er loopt maar een heel klein stroompje. Ik zal morgen even gaan zoeken in de rommeldoos naar m'n oude analoge multimeter, kijken wat ik dan meet.

Michiel

Reply to
Michiel M.

"Michiel M." schreef in bericht news:4499b53a$0$31647$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

`K ben benieuwd

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Michiel M." schreef in bericht news:4499a3c3$0$31648$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Bij geschakelde netadapters wordt eerst de inkomende wisselspanning gelijkgericht en afgevlakt. Ten opzicht van de nul van het lichtnet, staan er vrij bizarre spanningen zowel op de min als plus van die afvlakelco. Het verschil is weliswaar een redelijk fraaie gelijkspanning met kleine rimpel, maar ten opzicht van de onkomende nul gaat het behoorlijk tekeer. Dat wordt dan capacitief door het trafootje doorgekoppeld naar de uitgang. Ohms *wel* allemaal gescheiden, maar toch een lek.

Leermoment: meet eens tussen aarde en uitgangspanning van een netadapter. Vergelijk diverse geschakelde types met traditionele transformator types.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Hoi Michiel,

"Michiel M." wrote:

zoals frank beschreef zullen dit de netfilters zijn, ook in niet geaarde (of via antenne geaarde zoals tv´s) apparaten zitten deze, ze zetten de uitgangsaarde op ca. de helft van de netspanning, zeg 115V, door de belasting van de meter zal je waarschijlijk lager gemeten hebben. Het is ongevaarlijk maar een niet geaarde PC (geaarde apparaten niet geaard aansluiten is wel gevaarlijk !) kan hiermee wel in staat zijn apparatuur op te blazen, zoals video/ingangen van TV´s en digitale spdif ingangen bijvoorbeeld (indien niet zwevend of ontkoppeld). Zolang je geaarde stekkers altijd maar in een goed geaard stopcontact houdt lijkt me bij jou niets aan de hand.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

En als je nu bijvoorbeeld je (k)laptop op een scheidingstrafo zet, zodat je zeker bent dat die galvanisch van het 230V net is gescheiden, wat meet je dan?

--
73'  André, PE1PQX
Mijn site: http://pe1pqx.dyndns.org
Reply to
André, PE1PQX

Dat heb ik inmiddels gedaan en er staan de meest viezige spanningen op. Inderdaad een leermoment. Ik had altijd gedacht dat, ook een geschakelde, voeding netjes galvanisch gescheiden zou zijn. Niet dus, het zij zo.

Dan is het probleem verder duidelijk, blijft alleen over dat ik dan af en toe een "prikkie" krijg. Nu weet ik dat het niet scheef zit en kan ik er wel aan wennnen lijkt me.

Iedereen bedankt voor het meedenken!

Michiel

Reply to
Michiel M.

Die heb ik hier niet liggen. Als ik me avontuurlijk voel zal ik vanavond eens prutsen met twee trafootjes aan elkaar (220:24 - 24:220), moet kunnen voor heel even, het gaat niet om hoge vermogens.

Maar ik heb al een sterk vermoeden wat ik dan ga meten! ;-)

Michiel

Reply to
Michiel M.

Gelukkig heb ik overal in huis geaarde stopcontacten, maar veel apparaten (ook de tv, vreemd toch?) heeft zo'n platte tweepolige stekker. Nou ja, knappe koppen zullen er wel over nagedacht hebben.

Dan gaat het helemaal goed komen! ;-)

Michiel

Reply to
Michiel M.

Zo hoort het.

Dat klopt. Je oude net was symmetrisch, 3*127 volt, driefase, met 220 volt (later opgekrikt naar 230) tussen de fasen. Op beide spanningsdraden stond dus 127 volt tegen aarde. Je nieuwe net is 3*230 volt, met 400 volt tussen de fasen. Op je fasedraad staat nu 230 volt tegen aarde, op je nuldraad ongeveer nul. (Je doet er wel goed aan om je installatie na te lopen of er niet ergens een groep verkeerd om zit.)

In apparaten die ongeveer symmetrisch naar de kast lekken (netfilters!) had je in de oude situatie geen last. In de nieuwe gaan ze wat 'prikken'. Aarden is de juiste remedie, maar soms wil omdraaien van de stekker ook al wat voor je doen.

In hele oude apparatuur kan het nodig zijn om 'filters' los van de kast te halen. Buizenradios hadden bv soms twee condensatortjes van de netdraden naar chassis.

Beste,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik zou zeggen: minder last. Het gemiddelde van de spanningen op de twee fasen is niet nul, als ze 120 graden in fase gedraaid zijn. Als je twee spanningen hebt die precies in tegenfase zijn (met gelijke amplitude), dan is het gemiddelde uiteraard wel nul.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Voor een dubbel geisoleerd apparaat is daar niets op tegen. Dat hoort dan ook alleen geisoleerde aanraakbare metalen delen te hebben.

Als een apparaat met een (van origine!) platte stekker toch 'prikt' dan deugt het niet,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Volgens mij niet zo veel... maar ben wel benieuwd....

André

--
73'  André, PE1PQX
Mijn site: http://pe1pqx.dyndns.org
Reply to
André, PE1PQX

Dit is normaal voor apparatuur die normaal geaard behoort te worden maar dat niet is. Ook een televisie wil nog wel eens 110V op de antenne hebben staan. Heeft jouw laptop een voeding met geaarde stekker? Ik neem aan van wel. Dan merk je hier alleen iets van als de laptop niet geaard is, normaal vloeit deze (kleine) stroom via de aarding weg. Misschien is jouw aarde niet in orde, of je apparatuur is massaal stukgegaan, maar dat is minder waarschijnlijk.

Sluit je apparatuur op een geaard stopcontact aan, indien je dan nog steeds een probleem hebt moet er ergens iets met de aarding misgegaan zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.