Re: Vraag over elektronische trafo

Is de secundaire van een elektronische (halogeen)trafo galvanisch

> gescheiden van het net? Ik wil de secundaire gebruiken voor een > soort looplamp in een zeer natte ruimte. Als er geen galvanische > scheiding is komt alleen een gewone bloktrafo in aanmerking.

Oeps, verkeerde groep. Bedoelde groep toegevoegd.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Dit zou wel eens per trafo kunnen verschillen, maar ik zou er vanuit gaan dat bij trafo's voor los gebruik (dus niet in het armatuur ingebouwde trafo's) wel scheiding is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Gewoonlijk wel. Maar natuurlijk niet met de isolatieklasse van een echte scheidingstrafo.

Maar...dit soort apparaten specificeert vaak een max draadlengte secundair van 2 meter. Ze produceren nl geen gelijkstroom, maar een hoogfrequent wisselstroom. En dat geeft meer verliezen.

Beste,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Die hoogfrequente gelijkstroom kun je natuurlijk wel weer door een bruggelijkrichter sturen eventueel met afvlakking, waarna het weer een gelijkstroom is geworden. Als je het geheel dan in een metalen kastje bouwd wat je degelijk aan aarde legt en buiten de "natte ruimte" houdt dan is het al een stuk veiliger geworden. Je kan zelfs een van de secundaire aansluitingen ook aan aarde leggen.

Reply to
vergeten

Goed punt. Bedankt voor de tip. Het is inderdaad de bedoeling om met een aanzienlijk langere draad/kabel te werken: pakweg 10m. Wat minder licht door verliezen in de kabel is geen probleem, maar het moet toch niet op zwart licht uitdraaien. ;-) Een gewone bloktrafo lijkt dus sowieso een betere optie.

-p

Reply to
Piet Beertema

De trafo zelf zou sowieso buiten de natte ruimte komen.

Ook dat was de bedoeling, maar als er een galvanische verbinding met de primaire is kan dat tot ongewenste effecten leiden.

-p

Reply to
Piet Beertema

De vraag is dan wel, of het nog netjes 12 volt is, waarschijnlijk niet...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Voor een lamp is "netjes" 12 volt volstrekt irrelevant. En als het wat hoger is wordt het teveel al in de kabel weggestookt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Toch gauw 3 tientjes. ;-) Oftewel de prijs van een 60W bloktrafo.

Leuk spul hoor, maar niet als je ergens echt een plas licht nodig hebt van het soort zoals die "1 megakaars" zaklantaarns (!) uit de bouwmarkt leveren. Helaas hebben die dingen zowel een beperkte brandduur als een beperkte levensduur. Maar zo'n ding valt na zijn voortijdig overlijden prima om te bouwen tot schijnwerper-met-snoer (en trafo).

-p

Reply to
Piet Beertema

Toch niet voor de levensduur... Als je een ouderwetse halogeentrafo gaat gelijkrichten en afvlakken, heb je toch al gauw 12*sqrt(2)=17 volt op je lampje staan...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Iets te snel op verzenden gedrukt, hier moest nog bij "En met een electronische trafo kan het echt van alles zijn"

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Van joost mag weten welke spanning. Halogeenlampen zijn daar nogal gevoelig voor. Ga je er dan weer een spanningsstabilisator achterhangen?[sic jjl]

Maar waarom zou je? Dat introduceert ook weer nieuwe risicos, bv bij aardfouten,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.