Spanning op apparatuur na omzetting wijkaansluiting?

Bij een adapter komt er -- net als bij bijv een complete PC -- de spanning op de aarde, de 0V van de voedingsspanningen liggen aan aarde, en ook de kast ligt aan aarde.

Is altijd zo. Je voelt het, als je niet met je blote voeten/sokken op een geaarde cv pijp staat, als een vibratie wanneer je je vinger lichtjes over de kast beweegt. Zelfs mijn PDAphone heeft dat op de aluminium plaat aan de bovenkant.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen
Loading thread data ...

Dat maakt zeker uit, ook afhankelijk van de geleiding van je vloer. Bij mij bij de computer is het normaal een zeer lichte trilling als je met je vinger licht over de kast strijkt, die weg is als je een (andere) vinger er stevig op houdt, maar als ik m'n sokken/blote voeten op de cv leiding zet die op superhandige footrest hoogte staat (maar wel een blanco ongelakt plekje heeft ook nog), dan is het echt een pijnlijke tinteling.

Kwestie van gewoon rekening mee houden.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Tussen die twee draadjes staat wellicht 15 volt, maar er kanbest op beide een spanning staan. Een computervoeding in een desktop/tower is ook een compleet afgescheiden unit, het enige wat er uit komt zijn laagspannings leidingen, maar toch staat er op de computerkast (die is verbonden met de

0V uitgang) die spanning.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Er zijn maar weinig situaties waarin je een scheidingstrafo nodig hebt voor meer dan even testen.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Zo'n PC kan alleen wat opblazen (meestal trouwens eerder zichzelf) als je die stekkers erin steekt en losmaakt terwijl er spul aan staat. Zet je alles netjes zoals het hoort uit als je stekkertjes omplugt dan zijn de aardes via de signaalkabel gekoppeld en gaat er niets mis.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Dat merk je wel aan je stoppen en/of aardlekken[1] (en gaat ook mis in de oude situatie), het gaat er meer om of er nog ergens per ongeluk de kleuren van de draden omgedraaid zitten.

Jouw installatie zal, met overal geaarde stopcontacten, niet zo heel er goed zijn, dus de kans is vrij groot dat het wel goed zit. (ie, door de hele installatie overal bruin aan bruin en blauw op blauw, en als ze het dan in de meterkast op de goede manier hebben omgezet is alles goed)

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Misschien nog 2x110 in tegenfase, maar een van de twee moet het zijn. Als er andere dingen moeten worden aangepast terwijl er al 3x220/230 lag dan hoeft niet iedere meterkast open.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Daarvan merk je wel wat meer dan een beetje prikken.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Bij sommige oude netten is/was de nul geaard en niet zwevend. Misschien dat dat die aanpassing bij jou was. Btw. Normaliter heeft een huis 3 fasen, nul en aardraad/aardelectrode in de meterkast, waarvan 1 fase wordt aangesloten. (Tenzij je elektrisch kookt ofzo)

Maurits

Reply to
Maurits

De nul is altijd geaard. (in het trafohuisje waar hij vandaan komt) en voor zover ik weet is dat ook altijd zo geweest.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik heb ooit eerdere berichten gehoord dat die situatie vroeger niet door het land hetzelfde is. Uit welke periode dat stamt weet ik niet, zo was er ooit 127 V en gelijkspanning op Nederlandse netten ;-) Maar goed, de OP kan het natuurlijk altijd even navragen bij een technisch ei van zijn stroomleverancier. Dan weet ie zeker wat ze in de wijk hebben veranderd.

Maurits

Reply to
Maurits

Dat was ook op het sterpunt geaard.

Geen idee. Misschien voor WO I ? Maar zelfs dan: ik denk dat die Edison dynamos ook wel ergens geaard waren,

Wedden?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ach, de liefhebber googled even geavanceerd en weet het antwoord dan al ;-)

Maurits

Reply to
M

De nul is altijd geaard. Misschien bedoel je dat er vroeger welk zwevende netten waren?

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Kan ook zonder google hoor,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Condensatorfilter? Je bedoelt die netfilter direct na de plug zeg maar? Ik vraag me af hoe dat dan zit als de voeding geen randaarde-aansluiting heeft (b.v. zo'n platte eurostekker). Waar gaat het 'residu' dan naartoe? Naar de ring van de plug die in de laptop past (de minpool die de laptop 'ziet')?

Een testje:

Thuis heb ik twee dezelfde externe hardisks van een bekende fabrikant. Deze zijn voorzien van netwerkaansluitingen waardoor ze effectief dus NIET geaard zijn (trafootjes scheiden netwerk galvanisch van het apparaat).

Als ik beide metalen behuizingen tegelijk aanraak met de meer laagohmige kant van mijn hand krijg voel ik het prikken. Onprettig, maar niet echt gevaarlijk.

Digitale voltmeter erbij, meten tussen de twee harddisks die naast elkaar staan, maar elkaar niet raken (op houten ondergrond):

Bereik VDC: onduidelijke springerige read-out... kan ik helaas niets over zeggen. Bereik VAC: rond de 100 V (!)

Stekker omdraaien: *NOG STEEDS* 100 V. Dat had ik niet verwacht. Hoe in kan dit? Waar zit die netfilter aanvast bij een apparaat met zo'n platte (euro?)stekker (er is immers geen aarde)? Waar komt die wisselspanning vandaan, is dat misschien capacitief lekken van de trafo naar de secundaire kant? Het gekke is dat de voedingen schakelend zijn (zo'n "pak in het snoer"-geval).

-- Edwin

Reply to
E. van Putten

Nee, dan zit het nergens aan vast, en is het er ook niet. Het is alleen bij apparaten die geaard moeten worden dat je zo'n ontstoorfilter-naar-aarde hebt en dat indien ongeaard dat onstoorfiltermiddenpunt ook aan de 0V en dus de behuizing zit.

Ik heb geen idee hoe dat werkt bij apparaten die gemaakt zijn op ongeaard werken, in feite kunnen ze dan geen netfilter toepassen, althans niet van het soort dat normaal gebruikt wordt (waarbij je een hoogdoorlaatfilter maakt dat hoger frequenties kortsluit naar aarde en voor de 50 Hz zeer hoogohmig is -- maar zo'n filter is nooit honderd procent niet-doorlatend op 50 Hz, vandaar de voelbare spanning).

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.