Spanning op antennedraad

Ik weet niet of ik in de juiste groep zit, maar ik heb de volgende vraag:

Ik heb wat problemen met de aansluiting van een videorecorder en al zoekende, ontdekte ik dat er spanning staat op de antenne draad.

Klopt dit??

Bij voorbaat dank,

Christ

Reply to
Christ
Loading thread data ...

Op Tue, 04 Oct 2005 13:47:26 -0700, schreef Christ:

Tja, ik kan heel flauw zijn en zeggen dat er in ieder geval een klein beetje HF-spanning op de antennedraad moet staan, omdat je anders niks ontvangt - de zendersignalen dus.

Maar goed, ik neem aan dat je iets anders bedoelt, namelijk dat er een meetbaar spanningsverschil is tussen de massa van de antenne en de massa van de videorecorder. En dit is volkomen normaal, echter binnen bepaalde grenzen. Zie de verklaring verderop.

Aangezien je klaarblijkelijk iets hebt gemeten, zou het wel handig zijn als je wat meer informatie gaf:

- Wat waren de genoemde problemen met het aansluiten van de videorecorder?

- Waarmee heb je de genoemde spanning gemeten?

- Hoe hoog was de spanning?

- Is het een wisselspanning (ik denk van wel)?

- Kun je ook een *stroom* meten tussen de massa van de antenne en de videorecorder? Zo ja, hoe hoog is deze stroom?

- Is de TV/videorecorder aangesloten op een pc of zoiets?

Verklaring:

- Als de videorecorder + TV nergens anders op zijn aangesloten, zijn ze, zoals dat heet, 'zwevend'. De massa van de antenne ligt echter op aardniveau. Als je dan met een hoogohmige voltmeter (multimeter) tussen de antenne en de video/TV gaat meten, zul je altijd wat wisselspanning zien; dit kan soms meerdere tientallen volts zijn, en kan geen kwaad. In deze situatie mag geen significante stroom meetbaar zijn (< 0,1mA). In dit geval hoef je niets te doen, en kun je alles gewoon op elkaar aansluiten.

- Als de videorecorder + TV op andere *geaarde* apparatuur is aangesloten, ligt de massa van de videorecorder op aardniveau. De massa van de antenne ligt eveneens op aardniveau, maar niet precies hetzelfde aardpunt. Hierdoor kan een zogenoemde aardlus ontstaan, met een spanning van hooguit enkele volts, maar ook een stroom die soms tientallen milli-ampères bedraagt. Dit kan aanleiding geven tot brom in het geluid en zelfs helderder en donkerder banden in het beeld. Dit is op te lossen met een mantelstroomfilter in de antenneleiding, die de HF (het antennesignaal) wel doorlaat, maar de laagfrequente wisselspanning en wisselstroom niet.

- Als de videorecorder + TV op een *geaarde* pc is aangesloten, heb je bovenstaand geval.

- Als de videorecorder + TV op een *ongeaarde* pc is aangesloten, krijg je tot soms wel 120 volt wisselspanning op de massa van de apparatuur, totdat deze ergens aan aarde wordt gelegd. Dit is de gevaarlijkste situatie, omdat alles wat je dan aansluit of loskoppelt een tik van de genoemde 120 volt kan krijgen (en jij ook). Hierdoor kan van alles kapot gaan. De totale stroom die in deze situatie kan lopen, is niet gevaarlijk, maar wel meet- en voelbaar. De oplossing in dit geval is het aansluiten van de pc op een geaard stopcontact (nee, NIET de verwarming of de waterleiding!*), eventueel gecombineerd met een mantelstroomfilter in de antenneleiding.

*: Helaas zitten veel oudere panden nog vol met de ongeaarde stopcontacten, en wordt door veel lieden aangeraden de pc dan maar op de verwarming of waterleiding te aarden. DOE DIT NOOIT. Als er op een kwade dag echt iets misgaat in de voeding van de pc, en de aarding van de verwarming/waterleiding is minder dan optimaal, kan douchen of zelfs handenwassen ineens een nogal terminale bezigheid worden.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard; Gaat er tegenwoordig niet nog veel meer door de kabel dan alleen Hf signaal ? Kan dit het spanningsverschil zowel ac als dc hiermee verklaard worden, ik zal binnen kort mij spectrumanlyzer en scoop weer eens van het stof ontdoen en eens kijken wat voor zooi ze allemaal door de kabel pompen ! (chello e.d.)

--
Groeten 
Robert Oor
registred linuxuser 361161
Reply to
Robert

Op Wed, 05 Oct 2005 00:05:35 +0200, schreef Robert:

[knip lang verhaal]

Het antwoord is nee. Alles wat er aan nuttig signaal door de kabel gaat, is per definitie HF(*). Dus ook de signalen voor internet enzovoort.

Ik denk dat de oorspronkelijke vraagsteller bedoelde dat 'ie iets (ik denk een 50Hz-wisselspanning) kan meten tussen de massa van de antenne en de massa van de videorecorder.

De door mij genoemde HF-signalen zijn alleen meetbaar tussen de kern van de coax (het eigenlijke antennesignaal) en de mantel (de massa dus) - iets wat met de gemiddelde multimeter nauwelijks meetbaar is. Wie dit soort signalen kan meten, is waarschijnlijk ook voldoende op de hoogte van de materie om de oorspronkelijke vraag hier niet te hoeven stellen.

*: De enige uitzondering is als je zelf nog een antenne op het dak hebt staan (een 'hark'), met een signaalversterker aan de antennemast. In dit laatste geval wordt er binnenshuis iets van 24 volt gelijkspanning op de coax gezet, die er in de antenneversterker op het dak weer af wordt gehaald. Dit gebeurt met twee oersimpele smoorspoeltjes plus condensatortjes.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.