spanning meten op de PC

Hallo, Ik heb hier een IR spectrofotometer die een variabele spanning uitstuurt tussen de +6 V en -6V. Deze spanning stuurt een motortje aan die de pen van de recorder beweegt (op en neer). Nu zou ik graag deze spanning op de computer willen meten, waar dan een spannings-tijd grafiek geplot wordt - en het IR spectrum vertegenwoordigt. Hebben jullie tips hoe dit - zo goedkoop mogelijk - gedaan kan worden? En ook of er software bestaat die dit signaal in een grafiek kan plotten? Ik heb wel wat gezien over het gebruiken van je geluidskaart als oscilloscoop, maar ik las dat hier geen DC spanningen mee gemeten kunnen worden.. En de spanning die ik meet is iig geen mooie regelmatige AC spanning ofso, dan weer een paar seconden op -6, -2, en dan opeens een tijdje tussen de +4 en +6 V ofso. Wie helpt mij verder? Vr. groet, coen

Reply to
van Hasselt
Loading thread data ...

Bedankt! Zoiets zoek ik inderdaad, maar het lijkt me leuker en goedkoper (dan 85 Eur.) om zoiets zelf te maken! Erg veel electronica kan er in zo'n parallele stekker behuizing toch niet zitten?

Reply to
van Hasselt

Een van de mogelijkheden vind je op

formatting link
Dan heb je alles in een: hardware en de programma's om de resultaten zowel grafisch als in tabelvorm weer te geven.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

"van Hasselt" schreef in bericht news:430c3423$0$11072$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

van

en

Er zijn digitale multimeters met een computeruitgang. Met de bijbehorende software kun je dataloggen. Kijk eens bij Conrad, die heeft ook diverse projecten voor dit doel. Ook een electronicaONDERDELENwinkel in je buurt moet wel e.e.a hebben.

MRe

Reply to
MRe

"van Hasselt" schreef in bericht news:430c3f74$0$11071$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Hahaha... schroef eens een mobiel telefoontje open ;) Nu zal dat PICO spul wel iets grovere electronica bevatten, maar toch.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"van Hasselt" schreef in bericht news:430c3f74$0$11071$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Je tekst maar even in tweeën geknipt.

Dat is ook zo. Maar je hebt toch wel wat basiskennis over elektronica nodig om zoiets te kunnen bouwen. Om te beginnen is een spanning van tussen de -6V en +6V vrij lastig te verwerken. Met een opamp kun je de te meten spanning omzetten naar bijvoorbeeld 0-5V. Daarachter komt dan een AD-converter die van de ingangsspanning digitale data maakt. 8 bits lijkt me in jouw geval wel genoeg. Die data kun je dan aan de parallelle poort van de computer aanbieden. Software voor de verdere verwerking is weer een verhaal apart. Persoonlijk zou ik een microotje met ingebouwde AD-converter nemen en de data naar de seriële poort sturen. Je kunt zelfs de spanning door de PC laten meten als je die PC niet voor andere doeleinden gebruikt. Elektuur heeft een boek "PC-poorten onder Windows" waarin nog meer mogelijkheden staan, inclusief voorbeelden voor de software.

Daar kan heel veel elektronica inzitten. Vaak in één of meer IC's met tientallen pootjes en ook nog eens een vingerhoed vol andere SMD's. Pas nog een connector in handen gehad met de maat van een 9-pins seriële poortconnector maar met een hele USB naar IDE omzetter er in. Dat is niet groot maar wel veel en voor een amateur niet zomaar na te doen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Als het trage procressen zijn: LF VCO maken (~ transistor + opamp), PC frequentie laten meten (com poort. printer poort) in bv Qbasic.

--
 - René
Reply to
René

van

en

Microcontroller met ingebouwde AD > RS232 zoek maar eens op internet moet genoeg over te vinden zijn. Je zal alleen de ingangspanning naar een positieve spanning moeten brengen.

Reply to
Bas Laurier

Als het niet supersnel hoeft, kun je misschien uit de voeten met deze:

formatting link

Compleet setje onderdelen hier:

formatting link

Als je grafieken wilt moet je wel zelf wat software bij maken, in = delphi.

Jaap.

Reply to
Jaap

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.