Spanning op antenneconnector

Bij het aanzetten van een nieuwe connector aan de niet-TV-zijde van mijn JVC TV kreeg ik, gezeten op de plafuizenvloer, een lichte tinteling in mijn hand.

De TV was uitgeschakeld, niet in stand-by, maar wel aan het lichtnet verbonden.

Bij meting met een eenvoudige multimeter mat ik ongeveer 100 V. Na het omdraaien van de steker ca. 24 V. Gemeten tussen de afscherming van de antenneaansluiting en harde, lichtnet, aarde.

Mag dit en is dit normaal, of moet ik mij zorgen maken?

Wat heeft dit bovendien voor mogelijk effect op mijn aardlekschakelaar? Ik neem aan dat de CAI-aarde behoorlijk hard is en niet zweeft, of zit er een trafo in de CAI doos?

Wat voor effect heeft dit op een parallel aangesloten TV?

--
*******************************
Martin Borsje
Reply to
Martin Borsje
Loading thread data ...

formatting link

"Martin Borsje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@titan.eu...

Reply to
g.drogt

Op Tue, 23 Aug 2005 20:55:22 +0200, schreef Martin Borsje:

Dit is normaal en komt doordat er kleine condensatoren (enkele nF) tussen het lichtnet en het chassis van de TV zijn aangebracht. Door de hoge impedantie van je meter zie je dan al snel de halve lichtnetspanning.

Nagenoeg niets; er loopt bij het aansluiten van de (geaarde) antenne een aardstroom die een fractie van een milli-ampère bedraagt, en waar de aardlekschakelaar niet op reageert.

Veel linker wordt het als je andere elektronische apparatuur op de TV aansluit; wanneer de ingeschakelde TV niet aan de antenne hangt (en dus nog die hoge capacitieve spanning voert), kan een SCART-ingang of een TV-out van een pc een behoorlijke klap krijgen en stuk gaan - en ik verdien hier jaarlijks een niet onaanzienlijk bedragje aan door dit soort slachtoffers weer te repareren. Overigens gaat dit alles ook op voor een ongeaarde pc.

De CAI-aarde is meestal vrij hard, maar is niet direct doorverbonden met de systeemaarde van je eigen elektrische installatie.

Weinig tot niets. Wel moet je oppassen voor zogenoemde aardlussen; deze ontstaan wanneer een apparaat (TV, versterker) via twee verschillende paden geaard is, bijvoorbeeld enerzijds via de TV-out van een geaarde pc, en anderzijds via de aarde van de antenne-inrichting. Hierdoor treden soms flinke aardstromen op, die brom in geluid en strepen in beeld kunnen veroorzaken. Er zijn voor een paar euro speciale mantelscheidingsfilters te koop die je dan in de antenneleiding kunt opnemen; deze laten wel het HF-antennesignaal door, zonder echter een harde verbinding voor de LF (50Hz) aardstroom te bieden.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Soms lukt het zelfs er een lampje op te laten branden.

--
Ruben
     The motto should be : "It Just Wroks." Then a few years later 
     they can issue a patch.
Reply to
Ruben van der Leij

Een goed systeem is dan ook als volgt:

Gebruik een Tras 10 als galvanische scheiding tussen je kabeltv-provider en je huisnet. Nu heb je je eigen zwevende net.

Hierachter hang je evt. een versterker en daarachter een splitter. Als je dit in de meterkast hangt, kun je die splitter aarden (daar is meestal een aansluitpunt voor) aan je centraal aardpunt. Nu weet je zeker dat op de kabel-tv stopcontacten in je huis geen spanning meer staat.

André-Hessel (ex-systeembeheerder van WBW-tv (vast wel bekend bij Richard), die z'n prive kabeltv net zo heeft aangelegd)

--
Antispam: Remember to remove the 'y' character from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma').
Reply to
André-Hessel Jensma

Ik dank allen voor het duidelijke antwoord!

--

******************************* Martin Borsje
Reply to
Martin Borsje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.