Nog een batterijenvraag...

Beste elektronici,

Stel, ik heb een apparaat met een niet heel erg indrukwekkende accucapaciteit (ik heb het ding nog niet, maar overweeg 'm te kopen). Zou het dan mogelijk zijn om een extern doosje met batterijen simpel aan te sluiten op de 5V aansluiting om de autonomie flink te vergroten?

Ik weet maar net zoveel van elektronica/elektriciteit dat ik begrijp dat twee 1,2V 8Ah (NiMH D) cellen in serie samen een 2,4v 8Ah vormen, en parallel 1,2V 16Ah. Dus ik zou in theorie wel in staat zijn om een passend pakketje samen te stellen lijkt me zo. Ik denk aan 2 x 4 van dergelijke cellen, voor 4,8V 16Ah. Maar gaat dat wel veilig werken zonder allerlei intelligente onderdelen ertussen en zou ik het geheel nog kunnen opladen met de oorspronkelijke adapter van het apparaat?

Dat laatste is minder noodzakelijk; als de batterijen in een houder zitten (dus niet vastgesoldeerd) dan kunnen ze natuurlijk altijd nog in een aparte lader. Maar het zou wel prettig zijn als dat niet nodig was, dat scheelt weer een apparaat om mee te nemen.

Achtergrond: het idee is om de komende zomer een goedkoop tabletcomputertje (géén iPad) voor vermaak en communicatie mee te nemen op een fiets-/kampeertocht. Daarbij zullen we regelmatig dagenlang geen stopcontact tegenkomen. Het beoogde apparaat zou 3 to 5 uur doen met de ingebouwde 6Ah batterij, het zou mooi zijn dat te kunnen verdrievoudigen.

Maar misschien denk ik wel véél te simpel, dus ik sta ook open voor correctie wat dat betreft.

Reply to
nmp
Loading thread data ...

Je zou eerst eens moeten uitzoeken of apparaat een ingebouwde lader heeft, de bijhorende adapter is dan een gewone spanningsbron. Het kan ook zijn dat de adapter de batterijlader is, het apparaat heeft dan geen ingebouwde lader. In het eerste geval zou je met een extern accupack kunnen werken, in het tweede niet. Het extern accupack zul je sowieso met een andere lader moeten opladen.

--
inox
Reply to
inox

Dat kan doorgaans prima, je kan een externe accu + spanningsregelaar gebruiken en het ding via de laadaansluiting (USB neem ik aan) voeden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

[knip toelichting]

OK, daar kan ik wsl. wel achter komen.

Ik maak uit je woorden op dat een lader meer doet dan spanning leveren en daarmee een stroom veroorzaken. Zou je daar misschien in simpele woorden iets over kunnen zeggen? Wat is het dat een lader moet kunnen dat een "gewone spanningsbron" niet kan?

Want als de huidige adapter een "gewone spanningsbron" is zodat ik het simpel kan vervangen door een pakket batterijen, dan is die adapter ook niet geschikt om dat pakket op te laden. Heb ik dat zo goed begrepen?

Bedankt voor je reactie.

Reply to
nmp

Kort door de bocht; een batterijlader regelt een zekere laadstroom en stopt met laden als de batterij vol is, er zit dus een meetsysteem in afhankelijk van het type batterij.

Inderdaad.

--
inox
Reply to
inox

Dat geeft de burger moed ;)

Nee, het gaat niet om aansluiting per USB. Het gaat hier om een computertje, meer bepaald een Touch Book waar ik zeer in ben geïnteresseerd. Maar het zou ook kunnen gelden voor bijv. een netbookje of zoiets dergelijks, want dat zou het ook kunnen worden. Dergelijke apparaten hebben in elk geval een aparte 5V aansluiting voor de voeding.

Reply to
nmp

OK, dat niveau van uitleg bedoelde ik precies ;)

Zo'n meetsysteem, is dat eventueel wel voor een paar euro bij een onderdelenwinkel te koop? Ik weet niets van elektronica maar ik ben wel degelijk handig, en ben niet bang om zoiets in te moeten bouwen in het zelfde kistje als waarin ik die batterijen zou onderbrengen.

Duidelijk.

Reply to
nmp

Batterij laders met zo een "meetsysteem" ingebouwd zijn gewoon te koop. Voor zelfbouw vind je op internet diverse schema's, deze bv is goed gedocumenteerd; .

Een ander optie is om een afgedankte lader van een of ander gereedschap te gebruiken, dergelijke laders gaan meestal langer mee dan het gereedschap en bijhorende batterij.

--
inox
Reply to
inox

Dat gaat toch flink boven mijn pet, helaas.

Ik ben al blij dat ik het verschil weet tussen stroom en spanning (ik denk daarbij altijd aan debiet en verval). Ooit heb ik op school wel de Wet van Ohm geleerd, maar daar is het verder bij gebleven. Dit om aan te geven hoe dom ik eigenlijk ben op elektronisch gebied...

Ik waardeer het dat je met me mee wil denken. Laat me het eens als volgt proberen. Stel ik heb dat computertje met een externe "intelligente" oplader (zo noem ik het maar even, je begrijpt wat ik bedoel). Ik kan het batterijpak dus niet zomaar op het computertje aansluiten, dat heb ik van jou geleerd. Maar zou ik wel de elektronica uit een soortgelijke oplader kunnen nemen en die tussen batterij en computertje aansluiten? En zou die dan de stroom vanuit het batterijpak naar het computertje onderbreken als de ingebouwde batterij (v.d. computer) vol is? Probleem dat ik zo zie is dat zo'n oplader werkt op 230V wisselstroom, en dat levert mijn batterijpakketje niet. Of maakt dat niet uit?

Reply to
nmp

Je wil dus met een externe lader gelijktijdig zowel de ingebouwde batterij als het extra batterij opladen? Wel nee, dat gaat niet lukken.

Nu volg ik niet meer. Alleen als het apparaat ook op een externe voeding werkt (bv een 5V adapter), dan kan je die adapter eventueel vervangen door een batterijpak. Dat batterijpak moet je los van het apparaat opladen en er moet om goed te zijn ook nog een spanningsregeling opzitten zodat er bv constant 5V uitkomt, onafhankelijk van de belasting en lading van de batterijen.

Je ziet zo evident is het niet, misschien toch maar zoeken naar een apparaat dat de gewenste werkduur kan bieden of een apparaat zoeken waar je de batterijen in kunt wisselen.

--
inox
Reply to
inox

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.