CUC5860 nog een keer

Hoi,

Ik heb van dit chassis inmiddels de voeding en hoogspanning aan de praat gekregen (zie ander draadje, heb daarnaast de bu508a tbv de hoogspanning vervangen). Alles werkt nu, maar zijn nog wat probleempjes over:

Ik krijg het beeld niet erg goed afgesteld. Screen moet in laagste stand, anders gaat wit 'bloeden'. Focus staat ook in laagste stand. Bijregelen met contrast en helderheid werkt wel, maar echt mooi wordt het niet. Ik meet op beeldbuisvoet R=96, G=82, B=98, en focus 586V (is

1140V aan connector op de print). Volgens mij zijn de waarden voor RGB te hoog (volgens schema 80/75/60 als ik het goed interpreteer). +12V op de RGB connector meet 11.62V. Ik meet 217V aan de connector op de beeldbuisprint; deze lijn gaat nar de RGB versterker.

Als deze waarden inderdaad niet kloppen, waar moet ik dit dan zoeken in de voeding.. B+ ? En zal het de slechte afstelling verklaren of is de beeldbuis naar z'n grootje?

Bram

--
It is hard to understand how a cemetery raised its burial cost and
blamed it on the cost of living.
Reply to
Bram
Loading thread data ...

"Bram" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@dont.mailme.invalid...

De waarden kloppen wel , de rgb zijn wat hoger maar dat zou in donkerder beeld resulteren. Controleer G1 die zou een negatieve spanning moeten hebben. De 12 volt is vrijwel goed.

217 volt is wel veel voor de kleurvesterker zou dat niet 144 V moeten zijn?

Als 144 te hoog zou zijn heb je ook teveel hoogspanning wat de felle beeld ook zou verklaren. De voeding is nog niet goed lijkt mij

Jopie

Reply to
Jopie

Deze 217V is de voeding van de RGB trappen, controleer de elco eens die daaraan hangt. Als het goed is gaat dat kabeltje naar ergens naast de lijntrafo.

Dat zou eventueel ook nog kunnen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Motivatie: Het bloeden dat je ziet is het tegen de voedingsspanning vastlopen van de RGB eindtrappen (transistoren in of bijna in verzadiging). Zo uit m'n hoofd hoort hier 220 of 225 volt te staan, het zou kunnen dat de elco slecht geworden is. Verder bevat de sturing een feedbackcircuit zodat ook bij andere defecten, zoals de beeldbuis zelf, de boel vastloopt en gaat 'bloeden'.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb het elco'tje vervangen (2.2uF op de bbprint zelf, andere elco op dezelfde lijn nabij lijntrafo van 47uF had ik al vervangen). Maakt helaas niets uit.

G1 gemeten (op aanraden van Jopie), die meet +0.45V, dat hoort ergens tussen -20..-60 te zijn?

Bram

--
I just got lost in thought. It was unfamiliar territory.
Reply to
Bram

"Bram" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@dont.mailme.invalid...

Ja dat is em, Waarschijnlijk een weerstand of een diode aan de lijntrafo defect dichtbij de lijnrafo, Of lijntrafo mist een wikkeling als het gen orginele is. In ieder geval moet je hier erop voortborduren, ik heb helaas geen schema.

succes Jopie

Reply to
Jopie

Yup, bedankt voor de pointer. Ik heb gisteren nog even rechtstreeks aan die wikkeling van de trafo gemeten, en mat daar 134VAC. Op het schema staat 230Vss en een mooi pulsdiagrammetje. Met een multimeter meet ik alleen het gemiddelde neem ik aan, dus zonder scope valt er niet zo heel veel over te zeggen? Hoe dan ook zou ik i.i.g. *iets* moeten meten aan G1, dus ik kan weer verder zoeken.

Bram

--
A day without sunshine is like ... night.
Reply to
Bram

Veel Grundigs plaatsen alleen bij het uitzetten een negatieve spanning op de G! (met een transistor en een elco; om de lichtvlek te onderdrukken).

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Scope lenen?

--
    Martijn van Buul - pino@dohd.org - http://www.stack.nl/~martijnb/
	 Geek code: G--  - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333
 Click to see the full signature
Reply to
Martijn van Buul

Nou .. kon wel eens handig zijn ja :)

Bram

Reply to
Bram

Klopt inderdaad, bij het uitzetten komt er negatieve spanning op te staan.

Aangezien de spanningen in de voeding verder wel zo'n beetje kloppen, ga ik er maar vanuit dat de beeldbuis gewoon op is. Ik zet het toestel wel opzij totdat ik een keer een andere buis tegenkom.

Je zij laatst dat je nog modules wou opruimen van o.a. grundig. Heb je toevallig nog een ZF-module voor dit chassis ? Typenr is 29504-162.17. Ik denk dat de TDA4480 stuk is, geluid decoden van tuner werkt niet (via scart wel).

Groeten, Bram

Reply to
Bram

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.