Hoe bouw ik een magnetiseer apparaat?

Ik heb een oud electrotherapie apparaat uit 1850. Hij bestaat uit een simpele hoefijzermagneet waarvoor twee spoelen draaien. Maar na 153 jaar is de magneet wat zwakker geworden. Ik ben van plan een magnetiseer apparaat te bouwen. Volgens mij kan het niet moeilijk zijn. Kan iemand mij op weg helpen.

Alvast bedankt

jean

Reply to
jean
Loading thread data ...

Als de hoefijzermagneet losneembaar is, kan je overwegen om de magneet in een spoel te plaatsen en er gelijkstroom doorheen te laten lopen. je moet dan wel even op de polariteit letten ivm. N-Z. Je zou b.v. het wikkelpakket kunnen nemen van een oude transformator, bij veel trafo kan je het ijzerpakket redelijkerwijs verwijderen zodat je het wikkellichaam overhoud met de wikkelingen. Hierin leg je een poot van de hoefijzermagneet en laat stroom lopen door de wikkelingen gedurende enige tijd (? 1/2 uur). Volgens deze denkwijze kom je vast wel verder.

"jean" schreef in bericht news:bol177$b23$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

bestaat uit een

draaien. Maar na 153 jaar is

magnetiseer apparaat te

iemand mij op weg

Reply to
ex-PDØFFM

Heb ik geprobeerd maar ik geloof dat ik wat sterkers nodig heb. Ik weet dat er aparaten zijn die met een korte puls een groot magnetisch veld kunnen opwekken, Iets met twee spoelen en een paar flinke kondensatoren. Maar hoe groot moeten en welke capaciteit?

"ex-PDØFFM" schreef in bericht news:1068375797.683660@cache2...

Reply to
J Wijne

Je kan proberen een magneet uit een harddisk te gebruiken om de boel te magnetiseren.

Als dat niet sterk genoeg is moet je op de condensator/spoel methode overgaan.

Als je het goed en niet al te moeilijk wil doen maak je een spoel van draad dat je goed kan verwerken die zo nauw mogelijk om je magneet gaat en die niet de veel lek-inductie heeft (dus van buiten niet idioot veel dikker dan de magneet).

Afhankelijk van de inductie van het geheel (die kan je meten, maar je kan het ook gewoon laten voor wat het is) kan je bepalen of je een hoge of lage spanning nodig hebt.

De energie zal wel bepaald worden door de grootte van het te magnetiseren object.

Dan sluit je de boel aan. Oppassen voor vonken en voor de klap. En hopelijk had je goed-om gepoold.

Kortom: ik zou het eerst proberen met een harddiskmagneet. Erbij houden in de positie dat de zaak aantrekt en kijken of het helpt.

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.