Kwaliteit platenspeler?

Sinds kort heb ik een Aristona platenspeler type 5777 met een 400 MK2 element. Het type is gelijk aan de Philips 777. Een volautomatische directe platenspeler met pitch control. De speler doet het prima en de oude, langniet gehoorde platen klinken prima.

Mijn vraag aan de vinyl liefhebber: wie kent deze platenspeler en is het inderdaad een 'kwaliteitsspeler' of ben ik snel tevreden. En zijn erwellicht nog verbeteringen mogelijk door bijvoorbeeld een ander type element eronder te zetten.

Graag reactie van kenners

Reply to
Kaassie
Loading thread data ...

Een kwaliteits platenspeler is b.v. een Thorens TD 65 of een Lenco L75. met Orthophon of Shure element. De Philipsen zijn leuk speelgoed.

directe

erwellicht

eronder

Reply to
Ratticus

Ikzelf heb een 412 element.

Pieter

Reply to
Pieter Hoeben

"Pieter Hoeben" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

directe

erwellicht

eronder

en welke speler?

Reply to
Kaassie

"Pieter Hoeben" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

ander type element eronder te zetten.

De GP 400 heeft een sferisch geslepen naald, de GP412 een elliptische naald. Die schijnen in het hogetonen gebied minder vervorming te geven. Op zich geen gek setje waar je veel plezier aan kan beleven. Stel de naalddruk en dwarsdrukkompensatie goed in. Belangrijk voor de levensduur van naald en plaat. Vervangnaalden zijn ook nog volop te krijgen van de GP4** MkII serie.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik heb even een fotootje gezocht van de Flipse 777 en dat lijkt een aardig spelertje. Het element 400 mk2 is dan misschien beter dan de oude 400, maar er is verbetering mogelijk door het element te vervangen. Goede elementen zijn Ortofon, evt. de Moving Coil versies als MC 10, 20 of 30 (nog steeds nieuw verkrijgbaar bij de vakhandel) Shure M75, M91 of de V15III of IV.

Zoek eens op marktplaats

formatting link

Ik draai zelf met een Thorens TD 160 met een Shure V15III met een Shibata naald.

-- Moi

Ben

Reply to
Ben Doedens

Shibata naald.

Hier een Thorens TD 125 Mk2 met ADC Pritchard (houten arm) en Stanton

681 EEE MD element.

Maurits

Reply to
Maurits

met

Bedoel je niet de Thorens TD 165? Ik heb toevallig van beide spelers die je vernoemt een exemplaar staan, en 't zijn heel degelijke platenspelers. De Lenco is iets meer geschikt om mee te experimenteren (vanwege direct drive en variabele snelheidsregeling) en de Thorens is klankmatig dan weer iets beter (vanwege de ronduit schitterende ophanging) Maar DE kwaliteitsplatenspeler is volgens mij nog altijd de Linn LP12. K

Reply to
Kelly De Koninck

kwaliteit dat opwaarderen in de vorm van een ander element eigenlijk geen zin heeft. Wat goede platenspelers zijn in de betaalbare klasse kun je hier lezen.

formatting link

Groet,

John

Reply to
john

Slecht is dan altijd nog relatief slecht heh... In de tijd dat platenspelers zo populair waren als CD en MP3 spelers nu, zat deze toch al gauw halverwege de prijsschaal. Dat de echte liefhebbers nu vaak duurdere modellen uitkiezen, verandert daar niets aan. Zeker vergeleken met de plastic prullen die in de jaren 80 en 90 nog bij hifi torentjes geleverd werden, is de Philips echt een absoluut wereldapparaat.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoi,

Kaassie wrote:

Ik heb een Aristona 5877, dat is een prima ding, een iets uitgebreidere versie met tiptoetsen en ledbalkjes etc. maar technisch wel vergelijkbaar denk ik. Ik heb een 400 element (oudere) eens vergeleken met 422 (in eenzelfde, maar dan Philips 877), de 422 heeft betere THD en bandbreedte specs en klonk ook gedetailleerder (de mate van naaldslijtage kan ook een rol spelen natuurlijk). Nu heb ik trouwens een Ortofon OM-pro in die 5877 zitten, en ook de reden waarom ik reageer, dat paste eerst namelijk niet goed, je moet met een dremel oid. (ik gebruik zo'n low-cost ding van een 5 euro oid. trouwens met een klein bolfreesje van dremel die bijna even duur was :), werkt prima) een paar randjes op het aluminium bovenvlak van de afneembare naaldhouder wegfrezen. Die Ortofon OM-pro is trouwens ook behoorlijk goed (wordt ook wel in radiostudio's gebruikt) maar heeft wel een vrij hoge naalddruk nodig (het is meer een DJ-naald), sommigen zullen het een ploeg vinden :).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Wat hogere naalddruk is niet echt erg, maar een veel te lichte naalddruk wel. De naald ligt dan te stuiteren in de groef en botst dan tegen de linker en rechterwand aan.

Maurits

Reply to
Maurits

Zo zou ik het ook graag willen zeggen.

Als de OP er ook nog met een deskundig oog naar gekeken heeft, loopt ie misschien ook weer helemaal vlekkeloos. Bijvoorbeeld een druppeltje olie (echt een minimale druppel!) op het lager van de draaitafel, enz. Een nieuwe snaar, als de oude te slap is geworden.

"De platen klinken mooi", en daar gaat het om.

Ik denk dat een nieuw element nog best de moeite waard is. Voorbeeld van een behoorlijk goed element, bedoeld voor een platenspeler zoals deze: Ortofon VMS20. Dat is een gewoon MD-element (geen MC; dat lijkt me voor deze situatie wat overdreven).

T
Reply to
telefan
[...]

PS! Heb je de naald van het huidige element al onder een loep bekeken? Of een kleine microscoop (ongeveer 20x vergroten).

Bij zo'n oude speler is de kans levensgroot dat de naald stuk is. Scherfje eraf, of geheel versleten. Is slecht voor de platen en vaak ook hoorbaar in het geluid. Als je dan toch een nieuwe naald nodig hebt, overweeg dan enkele tientjes extra en koop een heel nieuw element.

Over de naalddruk: beter te zwaar instellen dan te licht. 2,5 tot 3 gram mag best voor een speler die geen topklasse is. Misschien kan 2 ook nog, maar met lichter moet je erg oppassen. Er staat nogal eens 1 gram in de folder maar dan zul je de naald vast af en toe horen loskomen uit de groef. Gevolgen: slecht geluid en veel slijtage.

Reply to
telefan

Het hangt volledig af van wat Shure noemt de "trackability" (volgzaamheid) van het element/naald systeem. De fabrikant geeft dan ook meestal een minimum naalddruk op. Voor de V15III van Shure was die tussen 1,0 en 1,5 gram. Er was vroeger een Decca element dat plm. 5 gram nodig had. Aan de andere kant heb je de van den Hul naalden die ook extreem weinig naalddruk nodig zijn. Van den Hul stond erom bekend dat zijn naalden een vrijwel gelijke vorm hadden als de snijnaald. Een verkeerde afstelling met een te hoge naalddruk en je was je plaat opnieuw aan het snijden.

-- Moi

Ben

Reply to
Ben Doedens

"Ben Doedens" schreef in bericht news:c0ire0$evm$ snipped-for-privacy@reader11.wxs.nl...

Een LP Reader/Rewriter;-)

Prettig weekeind allemaal!

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres


Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

Hoi,

Ben Doedens wrote:

Ok, zo uit het hoofd is die Ortofon met iets van 3-4 gram naalddruk in balans (specs zo niet bij de hand, hij staat in ieder geval op de aanbevolen waarde uit het bijbehorende boekje, de speler staat aan de kant/opgeborgen :). Van die Philips elementen weet ik vrijwel zeker dat de 400, 422 en 412 (laatste nummer niet helemaal zeker) een naalddruk van 1.2 - 1.5 gram nodig hadden, uit een datasheet waar de specs van de drie naast elkaar stonden (ook niet bij de hand), dus probeer met die

400 maar eens 1.2-1.5 gram, dat moet goed in de buurt komen.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Hoi,

Bart Jorritsma wrote:

En met de aanwijzingen van telefan dan maar meer richting de 1.5 gram :)

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

"Bart Jorritsma" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@student.utwente.nl...

Er staat mij vaag bij dat de serie uit de GP 400, 411 en 412 bestond. Met resp. sferisch, elliptisch en bi-elliptische naald. De 422 zal wel een latere opvolger van de GP 412 zijn, de serie stamt uit begin 7tiger jaren.

Yep, of via een testplaat instellen. Daarop staat allemaal bandjes die steeds wat luider zijn. Het laatste bandje is het maximale wat op een plaat staat. Als die vervormingsvrij wordt weergegeven is de naalddruk goed.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik ben bezitter van zowel een Lenco L78 als een Philips GP212E beide met Pickering elementen (wat jij noemt is lang niet zo geweldig). Ik vind (het zijn beide tafels op leeftijd) de Philips verfijnder en een beter en stabieler loopgedrag vertonen, de arm van de Lenco is echter weer een stuk beter. Mijn voorkeur gaat echter toch voor de overall kwaliteit uit naar de Philips. De Lenco staat nu op zoder....

Ga dus voor een Philips 212 of een Aristona 312 (dezelfde tafel) en combineer dat niet met een Philips maar met een Pickering XV of een ander goed element. En er gaat een wereld voor je open, tenminste als je ook een goede versterker en speakers hebt....

| > Mijn vraag aan de vinyl liefhebber: wie kent deze platenspeler en is het | > inderdaad een 'kwaliteitsspeler' of ben ik snel tevreden. En zijn | erwellicht | > nog verbeteringen mogelijk door bijvoorbeeld een ander type element | eronder | > te zetten. | >

| > Graag reactie van kenners | >

| >

| |

Reply to
PeterK

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.