Dual cs 12 platenspeler uigangsnivo te hard???

Hallo lezer,

Ik heb hier een in bijna nieuwstaat verkerende dual cs12 (1214) platenspeler. Het is een oudje en kan ook nog 78 toeren aan. Deze speler heeft een 5 polig din als aansluitsteker. Als ik daar een verloop naar tulp op zet en de platenspeler vervolgens op de platenspeler ingang van mijn stereo aan sluit blijkt dat de aansturing veel te hard is en dus totaal niet om aan te horen is. Als ik echter de uitgang aansluit op bijvoorbeeld de cd ingang is het signaal uiteraard veel te zacht. Het element dat er in zit is een dual tk181. Verder staat er ook nog dual 650 op. Wat gaat er hier fout en hoe kan ik het eventueel oplossen??

Edwin Papenborg

Reply to
EP
Loading thread data ...

"EP" schreef in bericht news:4535474e$0$4512$ snipped-for-privacy@news.tele.nl...

Kristal element ? ( moet geen voorversterker hebben, zoals in de phone aansluiting zit). Ghost

-------------------------------------------------------------------------------- Mijn Postvak In wordt beschermd door SPAMfighter

1945 spam-mails zijn er tot op heden geblokkeerd. Download de gratis SPAMfighter vandaag nog!
Reply to
ghost

Als ik zo op internet kijk is die tk181 een kristal of keramisch element met zo'n draainaald met 2 puntjes, eentje voor 33-45 en de andere kant voor 78 toeren. Die moet op de AUX of LINE ingang van je versterker.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Er zijn een aantal problemen. Zo even uit mijn hoofd. Het uitgangs signaal van een standaard din aansluiting is 100 mV (miliVolt).

Het cd/aux ingangs signaal voor tulp is 1000 mV. Met een verloop kabeltje ben je er niet want het signaal is 10 keer te zwak.

Het ingangs signaal voor de PU ingang is ca 5 mV. Daarvoor is het signaal dus 20 keer te sterk.

Het eenvoudigst zou zijn het signaal te verzwakken tot 5 mV. Echter de phonoingang is bestemt voor magnetodynamische (MD)-elementen. MD-elementen hebben een RIAA correctie nodig om de lage tonen te versterken. Deze correctie is ingebouwd in phono ingang.

Je element is een keramisch element. Die heeft niet zo een correctie nodig. Ga je verzwakken voor de phonoingang dan moet er een omgekeerde correctie bij.

Hier word het uitgelegd met schema:

Enig probleem waarom het niet goed zou werken is dat een keramisch element hoogomig is en die schakeling daardoor waarschijnlijk de correctie niet goed doet. Ik heb het echter niet nagerekent.

Eenvoudiger is waarschijnlijk om het keramische element te vervangen door een md-element.

Je kunt ook een versterkertje bouwen dat ca. 10 keer versterkt. Opamp, paar weerstanden en een voedinkje.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)
 Click to see the full signature
Reply to
pim schaeffer

De gevoeligheid van een AUX ingang ligt meestal tussen 100 en 200 mV. Een kristal of keramisch element moet daar geen problemen mee hebben.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.