Is dit een grap?

formatting link

Heb dit dingetje nagebouwd en daar gebeurt iets geks. Over de te laden

9V accu staat een spanning die ca. het dubbele is van de 9V voedingsaccu. Is dat nou het verschijnsel dat opslingering wordt genoemd? De voedingsaccu raakt niet leeg, terwijl de lege accu wordt geladen... Groeten, Dirk
Reply to
Dirk
Loading thread data ...

Dan heb je het perpetuum mobile uitgevonden,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Nou, nee Jan, denk het niet. En een kleine correctie, de bron raakte na een paar uur werken halfleeg. Heb ze nu omgewisseld, eens kijken of ik dan per saldo ook verlies zal hebben. Ik ben gestart met een lege en een halfvolle batterij. Heb nu een halfvolle en een volle, misschien straks twee volle. Dan snap ik er niets meer van, haha.

Reply to
Dirk

El 01-07-12 18:11, Dirk escribió:

Heb je daadwerkelijk over de te laden accu gemeten, of zat de zwarte draad van de multimeter aan de massa van de schakeling? De te laden accu zit met zijn min namelijk aan de plus van de voedingsaccu.

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Ok, buck boost converter met ne555. Nee het is geen wonderbaarlijke schakeling. Het is geen grap denk ik.

Reply to
oetelaar

Wimpie bracht volgend idée uit :

Oei, ik denk aan de massa van de schakeling.

Reply to
Dirk

Ze noemen het over-unity, er komt meer uit dan erin gaat... Tesla is daar ook mee bezig geweest en kon het niet verklaren. Nog gekker, ik voel warmte als ik een hand boven die sterspoel houd.

Reply to
Dirk

"Over-unity" is een synoniem voor niet met meetapparatuur om kunnen gaan. Pak een oscilloscoop en reken het effectieve in en uitgaande vermogen na aan de hand van gelijktijdig gemeten stroom en spanningsvormen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Wimpie plaatste dit op zijn scherm :

Hoi Wim, net weer gemeten. Bron is een volle 9V accu. Op de klemmen van de lege, ladende 9V accu staat 9V. Tussen deze klemmen en de massa staat ca. 9V (op de -) en 18V (op de +).

Reply to
Dirk

Dank Nico, ga ik proberen, al zou een echte elektronicus dat beter kunnen, hi. De hexfet hoort te knipperen op ca. 20kHz, dat zal ik ook checken. Zou jij - en/of Wim - het dingetje niet willen nabouwen en testen? Kun je meteen op die site goeie feedback geven. Voor het wikkelen van de 10cm sterspoel (0,35mmm CuL) heb je een 50%-afdruk nodig, plankje, tape en zestien spijkers. Oja, ook wat geduld en een hamer.

Reply to
Dirk

Dat is niet zo.

Dat zou best kunnen, maar tegenwoordig weten we meer dan Tesla.

Dan weet je in ieder geval zeker dat er minder uit komt dan erin gaat.

Reply to
Rob

"Dirk" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@mid.individual.net...

Vind je het niet vreemd dat grote bedrijven zoals de NUON, enz dit niet in gebruik hebben ?

Reply to
BOFH

Ik zie een hele standaard flyback converter, niks raars aan. Alle energie wordt via het magnetisch veld van de spoel overgedragen, door op- en ontladen van de zelfinductie.

En uiteraard gaat de voedingsaccu wel leeg.

Je zult ook merken dat de kortsluitvastheid te wensen overlaat, tenzij de ohmse weerstand van de spoel daar voor moet zorgen... :-(

Alle gekheid, mits goed ontworpen kan dit een efficiente voeding zijn, hoewel niet helemaal optimaal voor dit doel.

-- J.

Reply to
Jeroen

Jeroen heeft uiteengezet op 2-7-2012 :

Hoi Jeroen, dank voor de verklaring van de werking van de schakeling zelf. Er zit inderdaad aardig wat draad op die spoel, misschien is de ohmse weerstand net genoeg. Afbeelding sterspoel:

formatting link
Als ik daar zo wat zit te lezen, gaat het juist om wat er in die spoel gebeurt. Nu niet flauwvallen, maar daar zou dan een andere, onbekende energievorm aan het werk zijn...

Reply to
Dirk

Ben je gek? :-) Download ltspice. Dan kun je het ding simuleren.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Hou het maar op een rijke fantasie gecombineerd met een gebrekkig begrip van natuurkunde.

Reply to
Dombo

Zit daarin dan de algoritme voor longitudale golfpatronen (Tesla, Marconi) of alleen de gebruikelijke, de transversale (Maxwell, Hertz)?

Reply to
Dirk

El 02-07-12 13:37, Dirk escribió:

Dag Dirk,

Ik ben het met Dombo eens, voor niets gaat de zon op. Dat je warmte uit de spoel voelt komen, is dus energie die wel uit de voedende accu komt, maar niet in de te laden accu terecht komt (is dus verlies).

Een spoel op een ferrietkern zal het beter doen dan die sterspoel (minder warmteverlies). Er gebeurt energetisch gezien niets bijzonders in die spoel.

Als ik zelf zoiets zou bouwen, zou ik wel de stroom door de fet meten en daarop af laten schakelen t.b.v. stroombeperking.

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Wimpie stelde dit idée voor :

Dank voor het antwoord, Wim. Voor alle duidelijkheid, ik ben niet de bedenker, kwam het toevallig tegen. Ik hoef ook niks te verdedigen, ik ben er alleen heel verbaasd over en wil dat graag met jullie delen. De spoel, het koper, is kamertemperatuur, dus niet warm. Koud zelfs, als ik haar aanraak. Pas als ik de hand er ca. drie centimeter boven houd, voel ik duidelijk warmte. En met mij de helft van de proefpersonen. Hoe kan iets warmte geven als het koud is?

Reply to
Dirk

Hee jij moet eens op zoek gaan naar nieuwsgroepen waar ene Szczepan Bialek actief is.

Daar ga je het vast heel goed mee vinden!

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.