Is dit wat?

formatting link
Is er iemand die bovenstaande voedingsontwerp al eens heeft nagebouwd? Wat zijn de ervaringen en is dit een goed ontwerp? Ik heb de smaak te pakken en wil nog een voedinkje gaan bouwen, dit leek me wel een leuk ding. Er zit een listig diodecircuitje voor de spanningsregeling, de stroombegrenzing en de uitschakelbeveiliging gecombineerd. Groeten, Dirk

Reply to
Dirk
Loading thread data ...

"Dirk" schreef in bericht news:gMxKd.26361$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

en

een

De feedback deugt niet. Zit *na* de stroom meetweerstand van 0.5 ohm. Voor elke ampere loopt de uitgangsspanning een halve volt terug. Als ik dat zie heb ik al niet eens trek meer om naar de rest te kijken.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Eh, ben ik nou gek? Ik zou toch beweren dat dat juist zo hoort..

Gelukkig zit de feedback daarna, zodat 'ie daarvoor compenseert. Dat is toch juist de hele clou?

--
    Martijn van Buul - pino@dohd.org - http://www.stack.nl/~martijnb/
	 Geek code: G--  - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333
 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new
discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov
Reply to
Martijn van Buul

De referentie waarmee de feedback vergeleken wordt zit ervoor. Maar het is misschien een 0.25V per ampere, vanwege de spanningsdeler in de feedback. Nog steeds knudde.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman
.

....misschien heb ik niet goed opgelet, maar de feedback na de stroomsenseweerstand klopt wel. Zodoende regel je de spanningsval over die stroomsenseweerstand weg en blijft je ingestelde spanning aan de uitgangsklemmen konstant.....

FWIW, Folkert

Reply to
FJ

Ik vind die feedback wat tricky. Je meet via een spanningsdeler na de shunt. Dat betekent dus dat als je meer stroom gaat trekken, er over de

- meer spanning gaat vallen (door die shunt), waardoor de ingang van U2 via spanningsdeler deler R16/R19 omhoog gaat. Ofwel: voor de sense stijgt de uitgangsspanning. K met P dus.

Reply to
Marco

Ok, al drie mensen die het niks vinden (vanwege die terugkoppeling) en eentje hangt nog in de lucht. Ben wel een beetje benieuwd of er bouwers zijn die ervaring hebben met dit ding. De bedenker zelf zegt "het al jaren zelf in gebruik te hebben" en als ik wat in die site zit te spitten, moet hij toch wel elektronenverstand hebben. Kan ik ergens een goed ontwerp vinden dat wel makkelijk na te bouwen is? Dirk

Reply to
Dirk

"FJ" schreef in bericht news:ctej3u$nid$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Voor

Misschien heb ik wel goed opgelet. De referentie (7812 + potm) zit met zijn massa *voor* de meetweerstand, wat me verdacht lijkt.

Maar laat ik eens goed kijken...

Stel je voor de voeding staat ingesteld op 10V uit, zonder belasting. De loper van de potmeter staat dan op 5V. Knooppunt van R19 en R16 staat ook op 5V, de helft van 10.

Nu gaan we 2A belasten. Er valt 1V over de 0.5 ohm weerstand. Over R16 valt 4,5V. Samen 5V, voeding voelt zich happy. Door R13 loopt geen stroom. De stroom door R16 en R19 zijn dus gelijk, en over R19 valt dus ook 4,5V. M.a.w. de uitgangsspanning van de voeding is nu

9V. Per ampere zakt de voeding dus een halve volt in, voor een labvoeding onacceptabel.

Jammer maar helaas...

Je zou op zijn minst de massapoot van de 7812, en de onderkant van de potmeter, moeten verplaatsen naar de output GND, vanwaar de feedback komt.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Dirk" schreef in bericht news:K0JKd.15919$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

de -

via

als

bouwen

Oh, maar hij kan het best al jaren naar tevredenheid gebruiken; de een is eerder tevreden dan de ander ;) Je zou hem eens kunnen mailen of hij die feedback niet anders kan maken. Voor de meeste experimenten is het ook niet zo'n drama als de voeding wat inzakt, maar het is niet iets wat je verwacht bij een labvoeding. Helemaal niet wanneer de feedback lijnen in het schema overduidelijk naar de uitgangsbussen getekend zijn. Dat suggereert alsof de ontwerper zelfs dat handjevol millivolten spanningsval over de bekabeling heeft willen compenseren. En dat is zeker niet het geval, sterker nog, de voeding is vrij zompig.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Zolang je maar een goeie voltmeter aan de uitgang hangt kun je bijna elke voeding wel gebruiken. Tenzij je echt sterk wisselende belastingen eraan wilt hangen en ook wilt dat de uitgangsspanning (zeer) stabiel blijft. Dan moet je al gebrruik maken van sense draden, maar in de praktijk worden die vaak amper gebruikt. Kortom het ligt er maar net aan welke eisen jij aan de voeding stelt. Simpel na te bouwen en super stabiel en degelijk gaan nu eenmaal niet samen. Ik gebruik zelf al 15 jaar een vrij eenvoudig ontwerp uit Elektuur naar volle tevredenheid. Maar als je naar huidige maatstaven zo'n ontwerp gaat ontleden zal er best wel het e.e.a. op aan te merken zijn.

Reply to
Me

misschien is dit wat?

formatting link

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41fb6dd2$0$28982$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Frank, in die cursus geeft hij een voorbeeld over een lamp die gaat knipperen als je die sensedraden niet zou gebruiken. Heb gisteren al een mailtje gedaan, maar nog niks gehoord. Bedoel je met zompig dat er geen "harde spanning" uitkomt, en dus een wiebelig naaldje laat zien?

Reply to
Dirk

Oei, da's ook niet niks, ik print hem uit en ga hem eens bekijken. Zeer bedankt!

Reply to
Dirk

"Me" schreef in bericht news:ctfrb7$7sq$ snipped-for-privacy@reader11.wxs.nl...

Is dat misschien de "luxe labvoeding" met 2x LM317 die je gebruikt? Die heb ik ook en da's wel een leuk ding. Bedankt!

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:FhLKd.27708$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

nagebouwd?

te

leuk

feedback

Zompig -> zakt in onder belasting. Bij een constante belasting zal de spanning rotsvast zijn.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Dirk" schreef in bericht news:HhLKd.27709$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

nagebouwd?

te

leuk

Die heeft in elk geval de referentie *en* de feedback achter de meetweerstand zitten, zoals het hoort. Volgens mij ook wel tot 30V te gebruiken, hoewel in dat geval bij een laag ingestelde spanning en hoge stroom afname wel heel wat verstookt gaat worden. Goed koelen dus.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Ik heb die van december 1983, symmetrische voeding +/- 0-25V en 0-1,5A. Die werkt met een LM317K en LM337K. Ik heb het schema hier nog voor me liggen. Als iemand interesse heeft scan ik het wel effe.

Reply to
Me

"Me" schreef in bericht news:ctgbon$q89$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Graag, wil ik graag bekijken, Me!! Ik ben helemaal "in de voedingen", zoals je merkt. Dat komt omdat ik mijn eerste Radio Bulletin LM723 voeding, ergens in 1978, nooit aan de praat heb gekregen, nog steeds een tic van. Het gaat alleen maar over, zeggen ze, als ik genoeg goed wel werkende voedingen heb gebouwd, ik ben al bezig met de vijfde voeding. Hahaaarrrghh..

Reply to
Dirk

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:41fba07f$0$28986$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Ok, duidelijk. Overigens, je bent zeker uit Z-Holland, want dat woord hoor ik niet zo vaak hierzo op het zand ;-)... Krijg nou wat....Ik heb e-mail contact met de bedenker van "Is dit wat?" Kgaat vragen van die feedback achter de weerstand! Proost.

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:7GUKd.16725$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

heb

me

de

en

met

belastingen

aan

Die

zoals

ergens

Wel, het aardige is dat met een LM723 nog steeds de beste voedingen worden gemaakt. Een buitengewoon goed IC, ook vandaag nog. Er zijn weinig gelijkwaardige alternatieven te vinden...

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.