TL en noodverlichting

Hoi,

Wij hebben in ons appartementencomplex in de (ondergrondse) garage, de bergingruimtes en de keldergangen TL-buizen, waarvan ongeveer de helft een accu bevat en als noodverlichting aan blijft (wat zachter, maar toch) als de stroom uitvalt.

Dat werkt, maar het probleem komt, wanneer de stroom weer terugkomt: vrijwel alle "noodlampen" gaan dan uit, een enkele gaat wel weer vol branden terwijl de niet-noodlampen allemaal wel weer netjes aan gaan.

Niet alleen bij stroomuitval, maar ook bij blikseminslag in de buurt, zoals vanmiddag net weer, gebeurt dit: vrijwel alle noodlampen zijn dan uit met als gevolg een zeer slecht verlichte kelder.

Met de hoofdschakelaar alle licht uit- en weer aanzetten levert hetzelfde resultaat: uit: alle noodlampen (ook die uit waren) gaan zachtjes branden, de rest gaat uit; aan: bijna alle noodlampen gaan uit, een enkele (niet steeds dezelfde) gaat vol aan, de niet-noodlampen gaan alle aan. Er is geen verschil tussen kort, tot tien tellen, of een paar minuten wachten tussen uit en aan.

De lampen weer aan krijgen is eenvoudig, maar (te) tijdrovend: op een ladder klimmen, kap eraf, TL-buis losdraaien en weer vastdraaien: floep, weer licht. Voor een of een paar lampen goed te doen, maar voor meer dan 50 echt veel werk.

Vraag: kent iemand dit fenomeen, en zoja, is er iets aan te doen?

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen
Loading thread data ...

Zijn alle accus nog goed? een noodlamp moet 1 uur branden (en jaarlijks getest worden)

Na activatie kan het tot 24 uur duren voordat de accu weer opgeladen is. Afhankelijk van de voeding kan het zijn dat bijladen prioriteit heeft over verlichten, dus eerst accu opladen, dan weer vol licht.

Reply to
Jeroen T. Bezemer

Zou wel zo moeten zijn: het hele zaakje is anderhalf jaar geleden vernieuwd. Sindsdien hebben we het probleem. Het is nu een keer of

8 gebeurd: een paar keer tgv korte stroomonderbrekingen de rest tgv onweer. Er zijn (nog) geen langdurige stroomonderbrekingen geweest die de accu's werkelijk zouden hebben kunnen leeggetrokken. Eerst stuurde het installatie/onderhoudsbedrijf "een mannetje", die de TL-buizen even los/vast draaide waarna een zeer gepeperde rekening volgde. De laatste paar keren doen een paar bewoners dat los/vast draaien zelf.

Prioriteit geen licht? Dat lijkt me raar, zeker voor noodverlichting??? Het lijkt me verder dat wanneer de spanning weer terug is, er ruim voldoende stroom is om zowel de lamp te laten branden als de accu bij te laden? En waarom gaat de lamp dan wel weer aan als je de TL-buis even los- en dan weer vastdraait? Het zou een mooie verklaring zijn (broken by design) maar ik heb er toch moeite mee het te geloven.

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen

"Ted Lindgreen" schreef in bericht news:489b1c44$ snipped-for-privacy@inaja.bit.nl...

Kun je achter de fabrikant van de noodverlichting komen?? Merk en type, eventueel de leeftijd. Wellicht dat je bij hun je vraag kunt deponeren. Laat dan ook weten dat de accu's vervangen zijn, ook hier weer fabrikaat, type, capaciteit en vervangingsdatum opgeven.

Reply to
Toeternietoe

Zijn dit standaard armaturen of armaturen uitgekozen door de architect en later voorzien van noodverlichting. Klinkt als hf verlichting, er is een kans dat de bedrading foutief is, bedoel niet verkeerd aangesloten maar te lange draden/ doorsnede/ samen bedraad. Ben dit wel eens vaker tegen gekomen in projectverlichting. Instalateur moet een goed werkende installatie opleveren! VVE heeft neem ik aan een advocaat. Zelf bedrading aanpassen geeft problemen met aansprakelijkheid ed.

Reply to
Jeroen

OK, bedankt, hier heb ik wel wat aan!

Geschiedenis:

- gebouw is in 1998 opgeleverd. Een overijverig VVE-bestuurslid vond dat er onnodig veel licht was en heeft van de helft van de armaturen de TL-buizen er uit gehaald;

- een jaar later, toen de eerste overige armaturen begonnen uit te vallen (niet de buis kapot, maar het voorschakelapparaat), bleek dat ook ALLE armaturen, waar de buis uit was gehaald, het niet meer deden als je er weer een buis in deed.

- het waren armaturen van onduidelijk fabrikaat, niet repareerbaar.

- ca 2 jaar geleden waren inmiddels dermate veel armaturen defect, dat de eigenarenvergadering besloot alles te laten vervangen;

- begin 2007 zijn vervolgens alle armaturen vervangen;

- een week later, korte stroomonderbreking, kwam het probleem al aan het licht, maar daar is door het (toenmalige) VVE-bestuur geen andere actie op ondernomen dan het door de installateur te laten repareren (buisje los, buisje vast) op kosten van de VVE.

Verder geloof ik dat de hele zaak op 42V draait, gedaan om illegaal aftakken van stroom te voorkomen. Van de box-verlichting weet ik dat zeker, van de garage en gangverlichting vermoed ik het ook, maar weet ik het niet zeker.

Tot nog toe heeft de installateur (ook het onderhoudsbedrijf) alleen rekeningen geproduceerd. Ik ga dit doorgeven aan het (nieuwe) bestuur van de VVE, maar ik vraag me af of we wel een poot hebben om op te staan, dit had natuurlijk meteen aangekaart moeten worden. Vervolgens is dan de vraag of de oorspronkelijke bouwer (die de bedrading heeft gelegd) of de installateur van de nieuwe armaturen aansprakelijk is, of dat dit gewoon risico opdrachtgever (de VVE) is.

Bedankt,

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen

Ik ken de installatie niet, denk dat de verlichting gewoon werkt op 230. Installateur is en blijft verantwoordelijk voor een goed werkende installatie, had hij zich maar beter moeten verdiepen in het een en ander.

Reply to
Jeroen

Op zich is het niet zo raar dat het bijladen prioriteit heeft en dat de accu eerst vol moet zijn voordat bij stroomuitval de noodverlichting aangaat (het starten van de verlichting met een half lege accu is niet zo goed voor accu en lamp is mijn ervaring). Maar dit is inderdaad neit de oorzaak van het probleem. Ik denk dat het (elektronische) gedeelte wat gammel is i.h.b. het deel dat bij het terugkomen va nde spanning ervoor moet zorgen dat de lampen normaal gaan branden. Blijkbaar zorgt het los/vastdraaien voor eenreset. Maar wat de oorzaak ook is, de installateur (die de armaturen incl de elektronica geplaatst heeft) is verantwoordelijk dat de zaak goed werkt, en omdat deze 1 jaar oud is en de zaak al direct na installatie al niet goed werkte zijn de kosten van herstel voor rekening van de installateur. Eerst de installateur schriftelijk aansprakelijk stellen en een redelijke termijn stellen om alsnog allles in orde te maken. Mocht dat niet werken wordt het tijd voor juridisch advies.

Zit er trouwens een testknop op zo'n armatuur. Dat zou eigenlijk wel moeten. Zo ja, wat gebeurt er als die testknop ingedrukt wordt? (Waarschijnlijk hetzelfde, denk ik.)

Fred.

Reply to
Fred

"Jeroen" schreef in bericht news:489c65a7$0$49958$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Die uitspraak, daar kan ik niet achterstaan. Natuurlijk heeft de installateur zijn verantwoordelijkheid, maar als de opdrachtgever aangeeft dat het anders/goedkoper moet dan kan de installateur niet veel anders. Soms zit er nog een adviseur tussen..........

Toet

Reply to
Toeternietoe

Als dat zo is dan is er een afspraak een overeenkomst. Iets anders als een goed werkende installatie opleveren.

Helaas is er kaf tussen het instalateurs gilde.

Reply to
Jeroen

En helaas zijn er zoals we ook merken onder de leveranciers van noodverlichting ook gerenommeerde merken die grote problemen hebben met de electronica van hun armaturen, en dit al jaren.

We komen ze nog dagelijks tegen.

Dus, om welk merk gaat het nu. Het zegt jouw misschien niets maar de installatiebranche wel.

joop

"Jeroen" schreef >>

Reply to
Joop

In article , Joop wrote: ...

Norma

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen

In article , Fred wrote: ...

Er zit geen knop op, wel een groen LEDje, dat in ieder geval aan is als de lamp uit is. Of ie aan is als de lamp brand is niet te zien.

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.