internet via kabel en stroomuitval

Klopt. DAB+ ontvangers zijn overigens voor relatief weinig te koop, dus uitproberen is simpel, zonder er al te veel aan uit te hoeven geven. Mijn ervaring is dat de ontvangst er van binnenshuis slecht is. In elk geval vergeleken met de FM zenders waarvoor ze als alternatief zijn bedoeld. Dat geldt zelfs voor de voor mij dichtstbijgelegen DAB zender die nota bene op slechts ongeveer 5 kilometer afstand staat, ondanks de ook nog eens meerdere kilowatt aan vermogen. Buiten gaat het prima, maar zodra ik binnen ben is ontvangst zo goed als onmogelijk. Je moet dan echt uitvogelen waar je de ontvanger plaatst. Eigenlijk werkt het alleen vlak bij de ramen, aan de 'goede' kant van het huis. En de vermeend betere ontvangstkwaliteit valt ook tegen. Gezien de lage bitrates die worden gebruikt. is dat overigens niet zo'n wonder.

Reply to
O. Udeman
Loading thread data ...

Bij 100 MHz kan je makkelijk een flinke antennewinst bereiken door in het horizontale vlak te bundelen. Vandaar dat FM zenders met kWatt ERP gespecificeerd worden. (voor Effective Radiated Power) Een 'antenna gain' van 10 dB is geen enkel probleem, en dat scheelt toch echt een factor tien met wat je uit het net moet trekken. (20 dB lukt ook nog wel)

Kijk maar eens naar zo'n zendmast, dan zie je een hele rij dipole boven elkaar, voor de bundeling,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ik weet niet of het 100% waar is maar ik heb ooit het volgende verhaal gehoord: Heel lang geleden wilden ze vanuit Nederland Indonesie bereiken via de middengolf. Dat lukte niet heel erg terwijl de radio amateurs via FM geen enkel probleem hadden met vele malen minder vermogen.

Reply to
N. Coesel

Dat verhaal kan niet kloppen. Om te beginnen al omdat FM geen golflengte is.

Reply to
O. Udeman

Ik heb zo'n vermoeden dat weinig weet van hoe radio werkt anders had je zo'n opmerking niet gemaakt. Ik zal je op weg helpen: ieder radiosignaal heeft een golflengte EN een frequentie. Frequenties en golflengtes worden door elkaar gebruikt maar de relatie is 1 op 1.

Reply to
N. Coesel

Ik heb zo'n vermoeden dat ook jij weinig weet van hoe radio werkt anders had je geweten dat de UHF FM genoemd wordt omdat daar doorgaans met Frequentie Modulatie gewerkt wordt.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

FM is een modulatiemethode en zegt niets over de gebruikte frequentie (al dan niet omgerekend naar golflengte).

Reply to
O. Udeman

En??? Wat maakt dat uit? En je zegt precies hetzelfde. FM banden zitten doorgaans hoger in de frequentie. Dat lijkt me redelijk voor de hand liggend. Geen zin in zendamateur geleuter over VHF, UHF, etc. En ik weet precies hoe radio en zo werkt omdat ik daar ooit nog eens voor geleerd heb maar ik vind het niet interessant.

Reply to
N. Coesel

Jij bent een factor 1000 in de war in frekwentie. De oorspronkelijke radioverbindingen werden geprobeerd in het VLF gebied (15-40 kHz dus net boven het hoorbare gebied en ver onder de middengolf) waar men als "zender" gewoon een wisselstroom generator gebruikte met een boel polen. Er staat er nog een bedrijfsklaar in Zweden die zo nu en dan ingeschakeld wordt als memorial, maar Nederland had ook zo'n ding in het speciaal daarvoor gebouwde gebouw A in Radio Kootwijk ('de kathedraal'). Deze zenders konden alleen telegrafie (morse) overbrengen.

Echter amateurs hadden ontdekt dat het op hogere frekwenties veel beter ging. Dus werden er in de jaren daarna eerst in naburige gebouwen en later in dat gebouw zelf kortegolfzenders geplaatst, eerst ook voor telegrafie maar later ook voor telefonie en telex. Dit waren dan hogere frekwenties, dus de middengolf en hoger.

Met de modulatiemethode heeft dat inderdaad niet rechtstreeks te maken, die is niet echt afhankelijk van de frekwentie hoewel je op VLF eigenlijk alleen morse kunt doen door de beperkte bandbreedte en op de hogere frekwenties in het hoogfrekwent spectrum (en de middengolf) is FM ook niet echt praktisch doordat het relatief veel ruimte inneemt tov van AM en SSB.

Reply to
Rob

Dat klopt inderdaad niet helemaal. De middengolf gaat het inderdaad niet halen. Ze deden het met ultra-lang, kilohertzen en golflengtes van kilometers, en heel veel vermogen. Vonkzenders! Het zendergebouw bij Kootwijkerzand staat er nog, en is een rijksmonument. Die ultralange golven buigen met de aade mee, en er komt nog net genoeg door voor telegrafie.

Maar de FM bij 100 MHz gaat het ook niet halen, die gaat door de ionosfeer heen en komt nauwelijks verder dan de horizon.

Maar daartussen in, op de 'korte golf', worden de signalen door de ionosfeer gereflecteerd, en is er een effectieve tunnel tussen het aardoppervlak en de ionosfeer waardoor de signalen ver kunen komen. Je moet wel naar de op het moment beste frequentie zoeken.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Nee, maar 'de FM-band' is wel de gangbare term voor het frequentiegebied tussen pakweg 80 en 110 MHz,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

'Narrow-band' FM (waarbij de hogere zijbanden onderdrukt worden) heeft dezelfde bandbreedte als AM. Puzzel voor de liefhebbers: Wat is het verschil tussen AM en smallband FM, waarbij in beide gevallen het spectrum bestaat uit

Hint: Voor een practische toepassing van het juiste antwoord is ooit een Nobelprijs uitgereikt.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Inderdaad "een boel":

formatting link

-p

Reply to
Piet

'Narrow-band' FM heeft NIETS te maken met het onderdukken van zijbanden! Het heeft te maken met de deviatie van de draaggolf bij modulatie: de normale omroep FM gebruikt een deviatie van enkele 10tallen kHz en wordt breedband FM genoemd, als je een deviatie gebruikt van 1-3 kHz ofzo dan de maximale modulatiefrekwentie dan is het narrowband. (omroep FM is nu in feite ook narrowband omdat in de loop der tijd de maximale modulatiefrekwentie steeds verhoogd is door de toevoeging van stereo en RDS maar als we alleen naar het basisband signaal zouden kijken dan zou het breedband FM moeten heten)

De bandbreedte van AM is twee keer de hoogste modulatiefrekwentie. De vuistregel dat de bandbreedte voor FM ongeveer twee keer de deviatie plus twee keer de hoogste modulatiefrekwentie bedraagt.

Daaruit volgt al dat FM altijd breder is dan AM: anders zou de deviatie nul moeten zijn.

Een praktische kleinste waarde voor de deviatie is een gelijke grootte-orde als de maximale modulatie frekwentie, tot hooguit de helft daarvan. Dat betekent dus dat FM altijd minimaal 1.5-2 keer zo breed is als AM.

Reply to
Rob

Daar staat nu onzin door editwerk: wat ik bedoelde is dat het narrowband is als de deviatie maximaal gelijk is aan de maximale modulatiefrewkwentie. Dus bij communicatie met maximaal 3 kHz audio is de deviatie 1-3 kHz, bij muziek met AM kwaliteit maximaal 4.5kHz en bij "FM radio" kwaliteit maximaal 15 kHz deviatie.

De deviatie van FM radio is meer, waardoor het ooit breedband FM was. Maar dat is nu niet meer zo omdat de maximale modulatiefrekwentie verhoogd is door stereo en RDS.

Reply to
Rob

Daarom schreef ik al: weet niet of het 100% waar is.

Reply to
N. Coesel

Maar wat leuker is dan die voor de hand liggende 'boel polen' is dat ze een slimme frequentieverdubbelaar bedacht hadden, waarmee ze met een goed rendement tot 8x konden opconverteren, van 6 kHz naar 48 kHz,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

... ...

Ja dat kan wel uit een "vuistregel" volgen, maar dat is geen bewijs en daar krijg je geen Nobelprijs voor. Probeer het nog maar eens. Jan wil op z'n minst een Besselfunctie zien!

--
Jos
Reply to
Jos Bergervoet

Daar komt als je de relevante parameters invult hetzelfde uit. Carson wist dat al een eeuw geleden.

Reply to
Rob

Samenvattend: onjuist, en geen oplossing van de puzzel,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.