Fietslampje doet het niet

Hallo, Wanneer ik het plus draadje van de voorlamp van de fiets uit de dynamo haal en deze op de plus druk van een 1,5 Volt batterij (DC) EN ik hou de kont van de batterij tegen het frame, dan brandt het voorlampje.

Meet ik de spanning van de dynamo (dynamo helemaal ontkoppeld), door er met de hand aan te draaien, dan meet ik waarden tussen de 0 en 2 Volt (AC).

Sluit ik alles weer aan (dynamo goed geaard op het frame) dan brandt het voorlampje niet wanneer het wiel draait. Ra ra hoe kan dit? Of, hoe krijg ik e.e.a. weer werkend? Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter
Loading thread data ...

kortsluiting

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:46cbeabd$0$25480$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
paul

"paul" schreef in bericht news:fagqgo$rmr$ snipped-for-privacy@news5.zwoll.ov.home.nl...

Zou kunnen maar hoe kan het dan dat het lampje op de batterij wel brandt? Dat betekent toch dat de draden en de lamp in orde zijn en dus geen kortsluiting? Of zit de kortsluiting in de dynamo, zo dat de dynamo wel een voltage afgeeft maar met minimaal vermogen? Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter

Of aarding tussen de dynamo en het lampje, meestal door roestvorming

Wouter

Reply to
W. van den Helder

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:46cbeabd$0$25480$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Begin met de spanning van de dynamo te meten met aangesloten lampje, en draai met het wiel waartegen het dynamowieltje drukt. (Een dynamo is geen flesje ellentriek) Meet van aansluitklem naar bloot metalen deel van het frame Is dit +/- 6V. meet dan de weerstand vanaf de draad naar het lampje en verder naar het nog steeds blote metaal van het frame. Als het nog niet lukt ga dan naar Halfords. en koop een nieuwe fiets . :+) Ferre.

Reply to
Fernand

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:46cbeabd$0$25480$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

En als je de batterij tussen de twee draden houdt aan de dynamozijde?

G. Thomas.

Reply to
Thomas

"Thomas" schreef in bericht news:fagvch$2jfp$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Thomas, dat doet hij toch. Staat in zijn eerste zijn.

Reply to
guy

"guy" schreef in bericht news:5pTyi.65505$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

euh, zin.

Reply to
guy

"guy" schreef in bericht news:5pTyi.65505$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Bij mij staat daar wat anders, tussen de plusdraad en het frame!

Groet, Thomas.

Reply to
Thomas

Ik haal het draadje van de plus UIT DE DYNAMO en doe dit tegen de plus van de batterij. Ik ben het dus met Guy eens. Joris.

Reply to
Joris 3 Pinter

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:46cc101c$0$25498$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Nou je kunt het wel eens zijn met Guy MAAR,

ten eerste staat dat er niet in de eerste zin. ten tweede sla je zo in de test de aardedraad over (omdat je de kont van de batterij tegen het frame houdt)en daar kan ook een breuk in zitten. sucses, Thomas.

Reply to
Thomas

Je zou eens een draad tussen de buitenkant van de dynamo en hetzelfde plekje op het frame moeten houden.

50 jaar geleden leerde ik dat onze fietsenmaker als eerste een draad hield tussen buitenkant dynamo en buitenkant koplamp of achterlicht. Meestal hapert het daar toch. Speciaal voor guy: De hele fiets is die tweede draad.

Nostalgische groeten,

H@n Zijsp@n

Reply to
hankleinhaneveld

"H@n Zijsp@n" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@l22g2000prc.googlegroups.com...

Dat weet ik huis wel en door uw opmerking bevestig je dus dat Joris wel degelijk doet wat Thomas adviseert. Aangezien het frame de tweede draad is en hij de batterij met de kont tegen het frame drukt sluit hij dus de tweede "draad" aan de batterij aan. Daarmee dat ik repliceerde op Thomas dat Joris dit al had gedaan en dat hij dit in zijn eerste zin had vermeld. Dacht dat enig doordenken toch mocht verwacht worden in deze groep. Verkeerd gedacht zoals blijkt.

Alle gekheid op een stokje : Joris, aangezien de lamp brandt als je de batterijtest uitvoert betekent dit dat de lampaansluitingen en de draad OK zijn. Het venijn zit hem dus in de overgang van de dynamo naar het frame. Daar komt nogal eens wat corrosievorming voor. Zoals H@n adviseert kan je dit testen door met een draad deze overgang te overbruggen. Werkt het, dan moet je de dynamo verwijderen en de buitenzijde ervan alsook de klem waarmee hij vastzit alsook de plaats waar de houder op het frame is bevestigt, licht op te schuren. Als dit allemaal nog geen effect heeft dan is heel waarschijnlijk de dynamo stuk.

Reply to
guy

Een dynamo heeft geen plus, het is (bijna altijd) wisselstroom. Beter te spreken van een fasedraad en een nul (massa). De nul zit aan het huis van de dynamo, en die moet kontakt maken met het frame. Vaak is de nulverbinding (of massaverbinding) niet in orde. De fasedraad is gewoon een snoertje, dat is meestal wel OK. De massaverbinding is vaak onderbroken tussen dynamo en frame (puntschroefje op de beugel aandraaien) of tussen koplamp en frame (boutjes vervangen, roestvrijstalen veerring ertussen).

Jan

Reply to
Jan Bijma

"guy" schreef in bericht news:lmVyi.65702$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Ja, je kunt verkeerd denken zoals; dat elke dynamo direct over het frame zijn aarde heeft!

Groet, Thomas.

Reply to
Thomas

"Thomas" schreef in bericht news:fah97t$ip4$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Dat kon je toch aannemen uit het feit dat Joris het maar over 1 draad heeft. Als het een dynamo was met een draad als massa-aansluiting dan zou hij dat wel vermeld hebben.

Reply to
guy

Wie heeft dat eigenlijk verzonnen, om de fiets als aarde draad te gebruiken. Of zijn er mensen die dat een goed idee vinden?

Jeroen

Reply to
Jeroen Makkinje

Al zo ongeveer sinds de uitvinding van de fietsdynamo en de elecr. fietsverlichting. Ergens in de 20-er of 30-er jaren van de vorige eeuw. Op de fiets van mijn opa uit plm. 1908 zat nog een carbidlamp.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

"Joris 3 Pinter" schreef in bericht news:46cbeabd$0$25480$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Joris,

Je hebt waarschijnlijk ook een ohmmeter. De weerstand (DC) tussen de draadaansluiting van de dynamo en het huis hoort laag te zijn. (Draden los, anders meet je het mogelijk het lampje.) De weerstand tussen de draadaansluiting en het frame ook, inclusief de metalen kap van de lamp. In de meeste gevallen zit het daartussen ergens mis. Vooral het veermechaniek van de dynamo is berucht. Door vervuiling, roest enzovoorts heeft het dan een veel te grote overgangsweerstand.

Een andere methode, waarvoor je een extra (man, vrouw, mens *) moet hebben, is een draad tussen het huis van de dynamo en dat van de lamp. Eén persoon zorgt dat de draad aan beide kanten goed contact maakt, de ander geeft een slinger aan het wiel. Veel nieuwere lampen en dynamo's hebben een kunststof huis. Je moet dan kijken waar het metaal van die lamp of dynamo aan het frame vastzit.

*) doorhalen wat niet van toepassing is.

Ik heb dit soort narigheden tot nu toe altijd op kunnen lossen met een apart aardsnoertje. De laatste keer was al helemaal een makkie omdat zowel de lamp als de dynamo een aardaansluiting hadden. Anders gebruikte ik krimpoogjes aan het snoertje, parkertjes of boutjes met moertjes en natuurlijk kartelringetjes. In die gevallen maak ik de aansluitingen zo dicht mogelijk bij dynamo of lampje. Zonodig boor ik een gaatje waar dat veilig kan. (Dus niet in het huis van de dynamo.) Zorg wel dat je op echt metaal zit, niet op gemetalliseerd plastic.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Auto's worden ook als aardedraad gebruikt. En waarom zou je extra draadjes gaan leggen, met - zeker bij een fiets - het risico dat ze stuk gaan?

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.