"vals" alarm probleempje

Hallo,

Ik heb een "ELRO HA50" alarmsysteem. Doordat ik gebruik maak van magneetcontacten voor deuren en vensters heb ik de combinatiezender HA-50M nodig. Deze werkt op een 9 volt batterij. Alles werkt vlekkeloos, maar de batterij is na een paar weken plat...Nu had ik gedacht om van een 12 volt autoaccu (die dient om de sirenes te laten loeien) via een 7909 naar 9 volt te gaan en deze spanning te gebruiken om de combinatiezender te laten werken. Resultaat: waneer ik het alarm op scherp zet gaat het onmiddellijk af :-( Terug de 9 volt batterij eraan en het werkt weer perfect. Hoe is dit te verklaren???

Mvg, Ronny

Reply to
JR
Loading thread data ...

"JR" schreef in bericht news:4035ead5$0$1132$ snipped-for-privacy@feed0.news.be.easynet.net...

batterij

Een 7909, die eigenlijk bedoeld is voor 9V negatief? Kan wel, het is toch allemaal 'floating', maar het komt wat vreemd over ;) Heb je wel condensatortjes tussen massa en ingang van de regulator en idem tussen massa en de uitgang? 470n minimaal, maar 10uF is ook goed, als er maar wat aanhangt. Wel *direct* bij de regulator.

--
Thanks, Frank.
(remove 'x' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Iemand zou zeggen dat je dat met draadloze alarmen voor hebt. Met een alarm met een draad ben je veel veiliger.

Dat is moeilijk op afstand te verklaren. Zoals iemand eerder al zei lijkt een 7909 mij ook heel vreemd. Het kan dat je je vergiste in nummering.

Heb je de uitgang van de regulator al gemeten? Die regulators hebben zoals eerder aangegeven echt condensatoren nodig. Anders gaan ze oscileren en lijkt de uitgangsspanning nergens op. Met de voltmeter zie je dat oscileren helaas niet altijd. Alleen een foutive spanning zou eventueel een aanwijzing kunnen zijn. Let op dat een regulator een zekere voedingsspanning moet hebben die met een paar volt boven de uitgangsspanning liggen. Anders regelt de regulator niet meer. De kans bestaat dat wanneer je batterij leeg loopt je plots de klemspanning van de batterij op de schakeling krijgt. Het zou wel eens kunnen dat er plots een goede 10 volt verschijnt i.p.v. de verwachtte 9 volt. Ik heb met een 5-volt regelaar en batterijvoeding eens een paar EPROM's op een MCS-bord (hihi) verkwist eer mijne frank viel. Sinds gebruik ik die handige regulators alleen in een voeding met transformator.

Reply to
Yvo Volders

Hoi,

Yvo Volders wrote:

Het zou inderdaad best oscillatie kunnen zijn, de 79XX moet zwaarder gebufferd worden dan een 78XX (staat ook wel in het datasheet), een

79XX oscilleert in mijn ervaring altijd met slechts 100nF aan de ingang en 100 nF aan de uitgang (dat is voor een 78XX genoeg zo uit het hoofd) , een 79XX heeft meen ik minimaal 1uF nodig aan de uitgang. Zie de datasheets bij national semiconductor bijvoorbeeld.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

je kunt er een oplaadbare batt, inzetten en deze minimaal opladen via een flinke weerstand. Op zo'n manier dat de laadstroom maar net iets hoger is dan de ontlaadstroom.

--
kees met dubbel s om te antwoorden
maar liever gewoon in de groep dan heeft iedereeen er wat aan
Reply to
kees6238

"kees6238" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

batterij

De beste oplossing is nog altijd om die zooi in de kliko te gooien en iets meer uit te geven voor een alarm, dan heb je tenminste een alarm en dat kun je die elro zooi niet eens noemen.

joop

Reply to
Joop

Het is met een HA50 dat ik GROTE problemen had, het werd gestoord door mijn draadloze hoofdtelefoon systeem.. geen alarm meer en ik was van het probleem niet op de hoogte.. ZIE bijlage.

De nieuwe en moderne draadloze systemen zijn even slecht. Het is niet de nieuwe alarm instellings mogelijkheden die hier ter sprake komen, het is het draadloos princiepe met de ontvangst die op een gemeenschappelijke frekwentie werkt (434 & 868 MHz) die een rol speelt in de klucht. Was het maar een klucht.

Paul

Bijlage:

Bij het gebruik van een draadloze hoofdtelefoon, aangekocht in een supermarkt in Brussel (met goedkeuringsteken van onze nationale BIPT) heb ik moeten ondervinden dat deze op dezelfde frequentie werkte als mijn huis alarm detectie systeem (433.9 MHz). Op zichzelf is dat geen probleem, maar deze draadloze hoofdtelefoon zendt permanent zijn audio gegevens door en is niet bedoeld voor "burst" transmissies zoals vereist op deze frequenties.

Dit maakt dat de detectie, van mogelijke inbraak/brand alarm niet meer vermeld worden, de centrale kan niet meer correct fungeren. De binnenkomende signalen zijn gestoord en onbruikbaar door deze permanente draaggof van de draadloze hoofdtelefoon (andere bronnen veroorzaken dat probleem eveneens).

Bijkomend is dat het alarm systeem deze stoornis niet herkent en dusdanig de gebruiker hiervan niet op de hoogte stelt (of wie dan ook). => Gelukkig dat deze interferentie toestand niet gedetecteerd wordt, denk aan politie en brandweer alarm, goede nachtrust buren.

Gedurende 5 jaar was ik tevreden van mijn HA50 draadloos alarm systeem, geen valse foutmelding.. In feite geen melding meer gedurende meer dan een jaar voor ik bij toeval het addertje onder het gras ontdekte.

Dit voorval duidt aan dat draadloze alarm systemen gemakkelijk gestoord kunnen worden door laag vermogen zenders die zich bij u thuis of in de nabije buurt bevinden. Meer vermogen stoort verder dan de buurt natuurlijk.

Ik denk niet aan inbrekers die een zender zouden gebruiken, maar wel aan "onvrijwillige" stoorzenders.. Daar zijn een aanzienlijk aantal mogelijkheden om gestoord te worden, de "inbraak sensors" zenden uit met een zeer laag vermogen (wet & batterij uithoudbaarheid), en dusdanig zijn de ontvangers zeer gevoelig ingesteld, dus gemakkelijk gestoord.

Eveneens stel ik vast dat talloze elektronica magazines (NL, BE, UK, IT, FR,..) schema's publiceren en verwijzen naar eenvoudige schakelingen die werken op de alarm systeem frequentie bij middel van commercieel beschikbare en goedgekeurde CE zender elementen. Kijk op

formatting link
or
formatting link

Deze zenders zijn natuurlijk storend als ze niet volgens het impulsioneel "burst" principe werken.

Paul

Reply to
Paul

Er is helemaal niets "vereist" op deze frequenties. Er is geen eis tot het gebruiken van burst mode uitzendingen.

De enigste eisen waar aan deze apparatuur moet voldoen zijn het maximum zendvermogen en de gebruikte frekwenties. (10 mW op 433.1 - 434.8 MHz).

Het spul kan gestoord worden of zelf storing veroorzaken - maar dat vertellen de fabrikanten en verkopers natuurlijk niet aan de argeloze kopers. Er is geen enkele garantie op ongestoorde werking van apparatuur die op deze ongereguleerde frequenties werkt.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
Zelf een GPS ontvanger bouwen? http://www.gpskit.nl/
Zondag 22-2 aanwezig op de Radiovlooienmarkt in Wetteren
Zie http://users.pandora.be/on4aah voor details
Reply to
Joop van der Velden

batterij

autoaccu

gaan

:-(

te

Oeps.. ik had me vergist, het is een 7809. Ik had inderdaad geen condensators aan de in- en uitgangen hangen. Ik ga het eens proberen met een condensator van 10uF aan de in- en uitgang. Bedankt voor de snelle antwoorden, jongens :-)

mvg, Ronny

Reply to
JR

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.