radio aansluiten op dynamo fiets

Voor de gezondheid fiets ik regelmatig naar het werk. Aangezien het een nogal tamelijke afstand is (46 km retour) had ik het idee een radiootje met oorluidsprekertjes mee te nemen, zodanig dat de rit niet zo eentonig is. Om de kostprijs van batterijtjes uit te sparen had ik het toestel (werkt op 3V, 2 batterijtjes van 1,5V) graag aangesloten aan de fietsdynamo (6v - 3W). (Oplaadbare batterijtjes zou ik liever vermijden, want als ik die vergeet op te laden heb ik geen muziek...). Wat moet ik tussen de dynamo en het radiootje schakelen, zodanig dat ik het niet beschadig? (gelijkrichten?, afvlakken sinus?, spanning reduceren?, ontstoren?, welke frequentie geeft zo'n dynamo eigenlijk, of is deze afhankelijk van mijn snelheid (snelheid waarop de electromagneet draait)?, ...) Ikzelf ben helemaal geen bolleboos op elektronikagebied, maar ik kan me goed voorstellen dat er onder jullie professionals zitten die dit een fluitje van een cent vinden. Wie helpt me op weg of nog beter: aan een schema??

Duizendmaal dank voor uw hulp!

Groetjes, André

Reply to
Smidje Smee
Loading thread data ...

Ik zou de dynamo met dubbelzijdige gelijkrichting en een begrenzingsweerstand aansluiten op 2 NiMH cellen (dus toch oplaadbare batterijen), en daar je radio'tje mee voeden. De cellen worden tijdens het gebruik opgeladen en zorgen voor een stabiele en afgevlakte spanning. Ik hoop wel dat de spanning voldoende is, want deze is slechts

2.5 in plaats van 3V.
--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

welke

Hartelijk dank Maarten voor uw snelle reactie op mijn vraag

Uw oplossing lijkt me uitermate geschikt.

(Toch zal ik even moeten zoeken in mijn dik bestofte 'beginnerscursus' electronica (is inmiddels ook wel al een goeie 30 jaar oud) wat u precies bedoelt met een dubbelzijdige gelijkrichting een een begrenzingsweerstand. Was dat niet die "Graetzbruggelijkrichter" of heb ik het mis? En welk type diodes gebruik ik hiervoor? En wat is de waarde van de begrenzingsweerstand en waar precies zet ik die in de schakeling? Moest daar trouwens ook niet een condensator over de verbruiker geschakeld worden; zo ja welke waarde heeft die?)

Zoals ik al vermeldde: ik ben geen electronica-bolleboos en door de tijd zijn mijn grijze hersencellen er echt niet op vooruit gegaan.

Nogmaals dank.

Met vriendelijke groet,

André

Reply to
Smidje Smee

Inderdaad een Graetzschakeling, en in plaats van de condensator gebruik je de oplaadbare batterijen als afvlakking. Mocht dit stoorgeluiden geven dan kan je, beginnend met iets kleins, 470nF foliecondensator ofzo, eens proberen of dat minder wordt.

Als je er vanuitgaat dat de dynamo 6V effectief levert, en je batterijen graag 2,5V willen zien moet er dus 3,5V over de weerstand vallen. Vervolgens neem je het totaal van de gewenste laadstroom en de stroom die de radio opneemt en dat vul je in in de formule van de wet van Ohm (U=I*R).

-- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Maarten,

En niet te vergeten een beveiliging tegen overladen van de NiMh. Anders zijn deze binnen een paar weken defect.

Smidje Smee wrote:

Reply to
C.R. Kuijer

Je moet inderdaad de laadstroom zorgvuldig uitkiezen. Dit hangt af van de capaciteit van de accu's, de hoeveelheid stroom die het radio'tje trekt, het aantal speeluren en het aantal laaduren.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ee

t
t

et

10 alkaline penlite's van Varta bij Ikea voor 2,50. daar speelt je=20 radiotje wel een jaar op, en blijft nog doorspelen bij het verkeerslicht=20 ook.=20

--=20 groet, Marcel.

Reply to
Marcel

"Smidje Smee" schreef in bericht news:0knVc.219994$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

En het is nog goed voor het milieu en de verkeersproblematiek ook, dachten er maar meer mensen zo over (en brachten ze het dan ook nog maar in de praktijk)!

idee

Ik begrijp het helemaal, ik ben ook een fietser en gebruikte vroeger ook een walkman (waarom ik dat nu niet meer doe weet ik ook niet, geen zin meer in denk ik)(ik fiets ook relatief weinig op plaatsen waar het veilig is om een koptelefoontje te dragen, en vroeger moest ik over twee hele lange apart van de weg gelegen fietspaden). Wat ik deed was twee setjes oplaadbare batterijen gebruiken en steeds twee volle in m'n tas meenemen in een klein doosje. Zijn ze leeg, dan verwissel je ze, en als je thuis komt, dan laad je onmiddellijk de twee lege op. Wel best de twee setjes steeds bij elkaar houden. Op deze manier zit je nooit met lege batterijen. Overigens gebruikt een radiootje zonder CD of cassette heel erg weinig stroom (als hij niet met buizen werkt tenminste ;-)).

het

Ja, jouw snelheid bepaalt de frequentie maar die frequentie is verder van weinig belang. Punt is echter dat een dynamo redelijk wat wrijving geeft en je dus zwaarder moet trappen, ook al neem je geen stroom af. Als je trouwens zo'n hoogrendementsdynamo hebt (hebben meestal een groter wieltje), dan wordt de spanning al vrij snel begrensd zodat je niet steeds meer energie hoeft te leveren als je sneller gaat (dat moet je wel natuurlijk, maar niet voor je dynamo). Je ziet dan dat het licht niet steeds feller gaat branden als je sneller gaat fietsen. Ik vermoed dat die dingen ook al gelijkgericht zijn maar dat weet ik niet zeker. Ik haat mensen die zonder licht rijden en doe dus zeker mijn licht aan als het donker is, maar ik heb er wel een hekel aan om met dynamo te rijden. Daarom mijn verhaal over die twee setjes batterijtjes. Dan zit je ook niet met een draad en zo te hannessen, het lijkt mij echt veel handiger dan het aansluiten op de dynamo. Maar in principe is mijn antwoord off-topic, dus ik hoop dat je nu niet boos bent ;-)!

Wat je ook doet, in ieder geval veel succes ermee!

Groetjes, Rene

Reply to
René
1,2 plus 1,2=2,5V?????

Vreemd.................

"Smidje Smee" schreef in bericht news:0knVc.219994$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

idee

het

Reply to
Rooo-Group

Ik denk dat je op mijn bericht reageert, en niet op de verkeerd gequote en door mij nu geknipte tekst, waar die spanningen niet in voorkomen. Tijdens het laden ligt de spanning van een NiMH cel iets hoger dan onder normale belasting. Zonder te meten gok ik op 1,25V. Meten = weten.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Meer, anders laadt hij niet. Een geladen cel is ongeveer 1,3 volt onbelast en 1,2 volt belast.

Ergo Sum

Reply to
Ergo Sum

Wat ik zou doen (lui als ik ben): fietslampje in serie als laadstroombegrenzer. Zo'n ding is 500 mA denk ik, dus de cellen zijn snel vol. Normaliter rijd je dan zonder lader. Alleen als de boel leeg is eens een rit met en de accu's zijn weer vol.

Thomas

Reply to
Zak

"Smidje Smee" schreef in bericht news:0knVc.219994$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

idee

het

Ik weet niet of je ook fietst als het donker is, maar wat dacht je van een zonnepaneeltje ?

Reply to
peter govaere

"Smidje Smee" schreef in bericht news:0knVc.219994$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

idee

het

Beste Maarten Bakker, C.R. Kruyer, Thomas, Marcel, René, Ergo Sum, Peter Govaere...

Vooreerst aan allen hartelijk dank voor uw reactie(s) en voorgestelde oplossingen op mijn vraag. Helaas is er nog een bijkomend probleem. Toen ik gisteren de route naar mijn werk fietste met mijn radiootje (gewoon op batterijtjes), kwam ik tot de vaststelling dat geen enkel radiostation

*blijvend* te ontvangen was. (Alhoewel al deze stations goed te ontvangen zijn wanneer ik mijzelf niet verplaats (thuis), blijkt dit niet het geval te zijn als ik in beweging ben (fiets); het geluid valt (soms zeer lang) weg, hetgeen enorm frustrerend kan zijn). Alles zal allicht te maken hebben met de kwaliteit van het toestel, alhoewel het toch wel een ?30 gekost heeft. Zo'n situatie kom je niet tegen met een autoradio - alhoewel je dan ook in beweging bent. Nu heb ik nog wel een oude autoradio liggen en ik denk eraan dit eens uit te proberen ( enkele batterijtjes in serie ter waarde van 12 V en een aansluiting voor een koptelefoontje bevestigen op een luidsprekeruitgang; met de radio in een plastiek behuizing (tegen de regen) aan het frame van de fiets bevestigd). Wat betreft de antenne: kan ik het frame van mijn fiets als antenne gebruiken? - en kan dit ook als ik de dynamo inschakel ('s avonds): geeft dit dan storing aangezien mijn frame dan als massa gebruikt wordt, waarop de frequentie van de wisselstroom aanwezig is? Zoals je ziet ben ik er nog niet helemaal uit; maar zoals het spreekwoord zegt: "de aanhouder wint!" Met dank voor uw reacties/commentaar/voorstellen...

Vriendelijke groet, André

Reply to
Smidje Smee

"Smidje Smee" schreef in bericht news:GtOWc.224581$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

niet

het

vermijden,

welke

(gewoon

te

met

te

de

de

Je hebt niet verteld wat voor antenne te gebruikt. De ontvangst staat of valt met de gebruikte antenne. Wat gebruik je daarvoor?

Luc Tati

Reply to
Luc T

"Smidje Smee" schreef in bericht news:GtOWc.224581$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

niet

het

vermijden,

welke

(gewoon

te

met

te

de

de

Er is wel degelijk (groot) verschil in kwaliteit bij dit soort radiootjes. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

formatting link
Ook in de nieuwsgroepen zijn ervaringen uitgewisseld

MRe

Reply to
MRe

"Luc T" schreef in bericht news:412bb5a2$0$65124$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

geeft

waarop

Beste Luc, Dat is nu precies mijn vraag: kan ik de antenne-ingang van de autoradio verbinden met het frame van mijn fiets (waarbij het metalen frame van de fiets dus dienst zal doen als antenne), en indien dit mogelijk zou zijn, wat gebeurt er als ik 's avonds mijn dynamo inschakel (zodanig dat het frame onder de wisselspanning van de dynamo staat): zal dit een storing geven en hoe dit eventueel op te lossen? Of ware het misschien beter om bvb een eind electriciteitsdraad volledig geïsoleerd van het frame te bevestigen aan het kader van de fiets en te verbinden met de antenne-ingang? (Hoe lang zou dit stuk draad het best zijn?)

(Ingeval uw vraag betrekking heeft op het draagbare radio-tje: de antenne hiervan is van het uitschuifbare type met een lengte van 40 cm)

Met vriendelijke groet, André

Reply to
Smidje Smee

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.