internet via kabel en stroomuitval

Je slaat wartaal uit.

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Ik begrijp dat je het opgeeft? Dat had ook wel met wat minder herrie gekund,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Wat ben je toch een afschuwelijke LOSER!

Reply to
Rob
23 Apr 2020 20:16:33 GMT: Rob scribeva:

Ik? Waar? Welke zin of deel daarvan was niet juist, en waarom?

Reply to
Ruud Harmsen

Thu, 23 Apr 2020 23:04:59 +0200: snipped-for-privacy@de-ster.demon.nl (J. J. Lodder) scribeva:

Ik ben ondertussen ook wel benieuwd.

Reply to
Ruud Harmsen

Gaat lekker zo, mannen...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

"hebt kennelijk de moderne ontwikkelingen sinds ongeveer 1993 niet meer meegekregen", "FSK was een soort telextechniek", "in Radio Kootwijk heeft dienstgedaan", vergelijken van een modulatiemethode met kortegolf, hoe meer moet ik er nog bij zetten???

Je RAASKALT! Zelfs GSM (2G) werkt met FSK.

Maar het meest afstotend nog is dat jij en Jan er iedere keer andere dingen bij slepen dan wat het onderwerp was. het onderwerp was FM. blijf daar nou bij, het gaat over of FM even breed kan zijn als AM. NIET over QAM, OFDM, ADSL, WiFi of wat dan ook.

Reply to
Rob

Voor de duidelijkheid hier nog even het beg> Met de modulatiemethode heeft dat inderdaad niet rechtstreeks te maken,

'Narrow-band' FM (waarbij de hogere zijbanden onderdrukt worden) heeft dezelfde bandbreedte als AM. Puzzel voor de liefhebbers: Wat is het verschil tussen AM en smallband FM, waarbij in beide gevallen het spectrum bestaat uit

Hint: Voor een practische toepassing van het juiste antwoord is ooit een Nobelprijs uitgereikt.

Jan ==============

Hier staat zijn foute stelling "'Narrow-band' FM heeft dezelfde bandbreedte als AM." Hierna (en ook al in deze posting) heeft Jan alleen maar spelletjes gespeeld maar nooit andere antwoorden gegeven dan "je bent warm" en meer van dat soort kleuter technieken.

Concrete informatie of verwijzingen daarnaar zijn er nooit gekomen.

Reply to
Rob

Onze Rob kan leuk spartelen...

Jan

Reply to
J. J. Lodder

En U is heel subtiel tolerant...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Eh, JIJ, Rob dus, sleepte die FSK (Frequency Shift Keying) erbij. En Harmsen heeft groot gelijk dat al een heel oude techniek is, nog uit het Morse tijdperk. De 'Key' zegt het al, dat was oorspronkelijk een seinsleutel.

Zoals Harmsen ook al zei, een van de eerste toepassingen was geautomatiseerde telegrafie, telex dus. (maar daar zijn ze in Kootwijk nooit aan toe gekomen)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Uiteraard, maar dat repressief wil nog niet erg lukken...

Jan

Reply to
J. J. Lodder

OK, genoeg geweest. Je zei het al bijna, wat postjes geleden. Zoals al gezegd, hebben AM en smalband FM precies hetzelfde spectrum,

Maar dat is het power spectrum. Wat je met een spectrumanalyser niet ziet zijn de fasen, en daar zit de clou. Bij AM zijn de draaggolf en de zijbanden met elkaar in fase, bij (smalband) FM zijn ze 90 graden tov elkaar in fase verschoven. Je kan dat natuurlijk allemaal ook uitrekenen, met wat hulp van Fourier.

Dat faseverschil is de reden dat FM zo storingvrij is in vgl met AM. De AM detector meet de in-fase component, en ieder stoorsignaal op de draaggolffrequentie knettert er dus uit. De FM detector met de component die loodrecht (in fase) op de draaggolf staat, en die wordt (in eerste orde) niet beinvloed door extra signaal op de draaggolf. In quadratuur, zegt men ook wel.

Overigens is dit allemaal geen nieuws. Die pioniers ver voor WO II wisten het ook al. De allereerste omroep zender van Izerda (1919) was al in FM. Dat we het daarna zo'n 50 jaar met inferieure AM hebben moeten doen lag aan een gloeilampenfabriek die ik niet met naam zal noemen. Ze produceerden liever goedkope rotzooi in bulk dan het gelijk, maar iets moeilijker, goed te doen.

Dus het staat bij deze Harmsen-De Rest = 1-0

Maar nu verder: Hoe kom je van het wiskundige en puur theoretische inzicht dat het verschil tussen frequentie (of fase) modulatie en amplitude modulatie in 90 graden faseverschil van de zijbanden zit naar een Nobelprijs?

Beetje vals van me, want je hebt er wat eerstejaars natuurkunde bij nodig die vziw niet helemaal in de middelbare school stof zit. Maar misschien is het nu te raden.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Klopt allebei niet! FSK werd bij telex gebruikt maar FSK is geen telex. Een koe is een dier maar een dier is geen koe, weet je. En "keying" wil niet zeggen "seinsleutel of telex".

En Kootwijk heeft jaren telex over radio gedraaid op de kortegolf, dus dat klopt ook al niet.

Allemaal zaken waar je als leunstoeltheoreticus geen bal vanaf weet maar je doet wel alsof.

Reply to
Rob

De vraag was of FM en AM even breed zijn. Of je een FM signaal kunt maken dat even breed is als een AM signaal met dezelfde modulatie. Geen sinustoon, maar varierende modulatie met een maximum frekwentie Fmax, bijv 4.5 kHz. De modulatie is dan spraak of muziek met een spectrum beneden Fmax.

En dat kan niet, zoals je weet is een FM signaal "oneindig breed" en als je het wilt filteren om de bandbreedte te begrenzen tot een bepaalde kanaalbreedte dan kan dat niet smaller dan 2xFmax+2xDev (Carson). Immers die zijbanden zijn geen constante signalen (lijnen in het spectrum), dus als je net daarboven afsnijdt ga je wat missen en dat is in dit geval belangrijke informatie (bij AM niet).

Dus nee, het is NIET mogelijk om in een 9 kHz kanaalraster en met een maximale modulatiefrekwentie van 4.5 kHz met FM te werken, wel met AM. En dat gebeurde op de kortegolf. Als men FM had willen gebruiken dan had dat raster minimaal zo'n 15 kHz moeten zijn, wellicht meer. (gangbare NBFM systemen in die tijd hadden rasters van 20 en 25 kHz, latere systemen soms minder maar dat was dan gebaseerd op het feit dat naastliggende kanalen niet dicht bij elkaar gebruikt werden zodat enige overspill in het volgende kanaal niet zo erg was. op banden met een groot bereik is dat uiteraard niet praktisch, op VHF/UHF kan het wel)

Reply to
Rob

Op 23-4-2020 om 13:20 schreef Ruud Harmsen:

Och, het grootste deel van de bevolking luistert nog naar die "verouderde" radiosignalen.

Reply to
Rink

Meer irelevantia, meer strooien mannen. Maar goed, je hebt het niet gesnapt, en wilt het kennelijk ook niet snappen.

Ik denk dat we het daarbij kunnen laten,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat denk ik ook wel Jan. Want je gaat het toch niet snappen.

Reply to
Rob

... ...

Of zoiets, betekent het..

Ja, maar de echte authentieke Kootwijk-zender was natuurlijk de "lange Gerrit.

Foei toch, die Jan!

--
Jos
Reply to
Jos Bergervoet

M

Waar dacht je dat het woord 'Keying' in FSK dan wel vandaan kwam?

Zie Wikipedia: De k"o"r"t"e"g"o"l"f"z"e"n"d"e"r"s (en de bijbehorende gebouwtjes) stonden" "o"p" "d"e" "H"o"o"g" "B"u"u"r"l"o"s"e" "h"e"i"d"e"," "o"n"g"e"v"e"e"r" "1",5 "k"m" "t"e"n" "z"u"i"d"o"o"s"t"e"n" "v"a"n" "het "'Radio Kootwijk' gebouw" en antenne.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.