Video-Filma i std eller wide-format?

På en del kameror kan man numer filma i wide-format.

På den Panasonic jag köpt kan man filma i "cinema-läge" vilket jag gissar innebär att formatet helt enkelt maskas av uppe och nere.

Egentligen blir ju det nästan samma sak som digital zoom. Vad säger du, vilket format bör man filma i? I framtiden blir väl i stort sett alla TV i wide. Så hur göra?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson
Loading thread data ...

+Morgan Ohlson wrote

Om det är på det sättet är det ju HELT värdelöst.

Det KAN ju även vara tvärtom, att CCD'n är "bredare" och att man kapar bort information (från sidorna) när man kör i 4:3-läge, även om jag inte riktigt tror det är så det fungerar.

Ja typ, man kastar bort data och gör den reella upplösningen lägre.

Förhoppningsvis kommer det väl ett vettigt format istället för det hypeade wide-skräpet, och då skulle ju iaf jag vilja ha så mycket bildinformation som möjligt kvar.

Reply to
Glenn

"Morgan Ohlson" skrev:

På min ett par år gamla Sony Hi8 kan man spela in nåt special wide-läge också, då nyttjas alla linjer på kassetten, så får man trycka ihop bilden efteråt. Då offrar man ju inte en massa utrymme för svarta band när man lagrar och överför bilden, så att säga. Men om man nyttjar alla pixlarna i ccd:n (eller vad det nu heter i en videokamera) har jag ju ingen koll på.

mvh Kent

Reply to
Kent Sjögren

skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@canit.se...

Ja, i stort sett... det blir en i stort sett meningslös ploj.

Det verkar en aning otroligt att det skulle vara så bra, ja.

Panasonicen har bara 10x zoom och har i stället något skarpare optik än konkurrenterna i motsvarande prislägen.

Kanske klarar man hyfsad bildkvalitet även om aktiva pixlar minskar.

I praktiken kunde man lika gärna ha en mask i sökaren som visade hur stor bildytan är om man visar filmen på en TV med wide-zoom.

i

Ja, det är inte värt ngn trade-off.

Morgan o.

Reply to
Morgan Ohlson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.