TV kort USB fråga

Vi har diskuterat detta förut, Ken, och jag tror aldrig vi kommer bli överens. Men det är tydligt att du inte har erfarenheter av hyrbox från Comhem. Bytte förresten min kanske

15 år gamla koaxialkabel från antennuttaget till TV:n här om veckan mot en ny från Clas Ohlson, och det blev lite bättre men fortfarande störningar på vissa kanaler. Så mycket mer kan inte jag göra med antenndelen.

Du säger hela tiden att tekniken är bättre. Men det är ju bara teoretiskt. Vi är ju så otroligt många som stör oss på hur mycket /sämre/ allt blir med digital-TV i praktiken. Vi är ju inte idioter allihopa, vill jag tro. :)

En sekund? Det kan ta många sekunder ibland. Tydligen så samlar boxen på sig signaler tills den har tillräckligt för att visa bild. Då var ju det analoga systemet tusen gånger bättre då det visade bilden direkt, även om den var lite snöig. Det är ju mycket bättre att se TV-bilden direkt även om den är dålig än att få vänta många sekunder, ibland minuter, timmar. Faktiskt.

På Comhems hyrbox finns det också en programguide, men den tar evigheter att starta och kräver många knapptryck för att hitta, trots att Comhem ändrat i programvaran och fått ned start- och bläddringstiden lite. Den guiden är förövrigt kass, då den är svår, krånglig, svår att få översikt över - och sällan uppdaterad. Ibland är Aftonbladets TV-bilaga bättre uppdaterad än Comhems programguide, och då försvinner ju nästan hela poängen med att ha en digital variant på denna. Det enda positiva med digital-TV är att man, åtminstone på Comhem, kan trycka på en knapp och se vilken kanal man är på, vad programmet som går heter, vad nästa program heter, vad klockan är, hur långt programmet har kommit och hur långt det är kvar osv. Detta fungerar inte på alla kanaler och inte alls på analoga kanaler, och kräver ju att informationen är uppdaterad. Men i princip så är detta en positiv finess som man snabbt vänjer sig vid (och saknar när man är hos folk utan digital-TV).

Du snackar väl nu om utomhusantenn för luftsignaler, antar jag. Och det stämmer väl, men som sägs så funkade ju utrustningen med analog-TV, alltså en försämring. Det är väl också så att digital-TV har sämre signalstyrka ut från masten än analog-TV i Sverige, vad jag har läst mig till (minns inga referenser, tyvärr).

Jag har två positiva erfarenheter av att jag blev "påtvingad" digital-TV av Comhem i 1999: 1) Att man med en knapptryckning kan se vad programmet så pågår heter och hur långt in i programmet man kommit osv. 2) Att jag fick möjlighet att beställa norska TV-kanalen Nrk (den fanns ej på analog-tiden). ;) Resten ser jag som en försämring.

--
/ Frank, Göteborg.
Reply to
Frank Ö
Loading thread data ...

Inte för de med kabel-TV. :P

--
/ Frank, Göteborg.
Reply to
Frank Ö

Frank Ö skrev: /klipp/

Jag undrar bara, om du är så missnöjd med Comhems digitaltv varför kräver du inte av Comhem att dom fixar till det så det blir bra? Det är väl det minsta man kan begära!

Vi har härhemma Boxer, marksänd digitaltv och en Force 320T box som vi är jättenöjda med.

Även om vår antenn inte är den bästa, skall fixa till det så småningom, så har vi kanonbild på alla kanaler i Boxers betalpaket, 80 tums (4:3) (CRT-projektor) utan några som helst problem.

Tidigare var den analoga TV4 mycket brusig men nu är den kvivskarp digitalt.

Det enda jag är missnöjd med är att vissa utsändningar inte är skarpa nog, det syns nämligen tydligare då man har stor bild. Men i de flesta fall är det skarpt och bra. I undantagsfall har jag märkt lite bit-mönster men då har det antingen ösregnat eller varit snöstorm.

Vi har i boxen en EPG som i utgångsläge visar pågående och nästkommande program. Vill man ha alla laddar man det, tar ca 3-4 minuter under det att mottagningen stoppas, sen är det bara att zappa och knappa, minst lika snabbt som en analog TV!

Vi är supernöjda med vår anläggning!

Ralph

Reply to
Ralph Höglund

r_o snipped-for-privacy@spray.se skrev:

OK, fattade inte det :-) men...

Se mitt inlägg jag nyss lade in ovan här...

Ralph

Reply to
Ralph Höglund

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:0X_of.152537$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

Så sant. Med tanke på det verkar satsnigarna på digital kort- och mellanvågsradio (DRM) ganska konstiga. Med en något modifierad Panasonic RF-B40, ljudkortet i datorn och en programvara som heter Dream har jag försökt att ta emot sådana sändningar men har lyckats dåligt. Detta trots att signalen ser ganska bra ut i spektrumfönstret i programmet. Jämförbara AM-sändningar från exempelvis Deutsche welle och Radio Nederland går samtidigt in bra...

Har du eller någon annan i gruppen erfarenheter på detta område?

Mvh Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

sist jag tittade på detta så tyckte jag att det verkade vara closed-code, och då tappade jag intresset då jag hemskt gärna vill veta hur saker och ting fungerar (om jag så måste läsa källkod) samt möjlighet att kunna modifiera saker som jag inte gillar.

det kanske har ändrat sig nu.

finnessen med tillgänglig källkod är att man kan börja plocka ut värden etc. för debuggning om man har ovanstående problem och undrar varför demodulatorn inte klarar att hitta sina bitar rätt och vill ha lite mer kött på benen än ett dåligt BER-värde.

värden för att skapa ögondiagram och IQ-diagram är ju saker som är väldigt intressant för att se hur signalkvaliteten egentligen ser ut och uppfattas av demodulatorn, och sådant ser man inte med spectrumanalys.

grupplöptidsdistorsion och flervägsutbredning är saker som kan ställa till mycket elände utan att det syns vid ren effektmätning som spectrumanalys.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:Zsfpf.40964$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Flervägsutbredning är ju vanligt på kortvåg. Standarden borde vara anpassad till det, kan man tycka. Det finns gott om diagram i programmet som visar signalkvalitet på olika sätt. Diagram som jag inte alls begriper... :-)

Det finns en kommersiell programvara och en open source. Den kommersiella har jag inte provat.

Här är ett pat nyttiga länkar:

formatting link
Och här finns programmet kompilerat och klart:
formatting link

Reply to
Fredrik Östman

Det är bara att gratulera. Det är tydligt att jag betalar ett överpris för min Sagem hyrbox från 1999, men det lönar sig nog för Comhem att vänta med att byta ut den till klagokören blir för stor. Det fina med den är dock att den inte bara visar digitalkanalerna utan även de flesta, men inte alla, analoga kanaler. De köpboxar jag tittat på visar bara digitala kanaler, vilket verkar jobbigt eftersom man ju ständigt zappar mellan digitala och analoga kanaler (alla kanaler i Comhems nät är inte "digitaliserade").

Min åsikt är att den digitala tekniken i sig säkert är bra på pappret, men sättet den tvingas igenom på så alltför tidigt både av statsmakt och kabel-tv-bolag gillar jag inte. Det är tydligt att hårdvaran inte är tillräckligt bra men att det börjar bli bättre, men då bara på de dyrare boxarna.

--
/ Frank, Göteborg.
Reply to
Frank Ö

torbjorn.ekstrom skrev:

Men den =E4r billigare f=F6r mediabolagen. Halleluja!

Reply to
Helge Bälte

=F6ring=20

=F6r

sumenten.

=20

Det d=E4r =E4r rent nonsens. Det har funnits m=F6jlighet att anv=E4nda my= cket=20 b=E4ttre kvalitet i m=E5nga =E5r. Vad som =E4r viktigt f=F6r programbolag= en i=20 sammanhanget =E4r att spara/tj=E4na pengar p=E5 billig teknik. Hade vi haft kvar mediamonopolet i Sverige s=E5 skulle det ha varit mycke= t=20 b=E4ttre kvalitet p=E5 bild och ljud p=E5 SVT:s digitala s=E4ndningar.

Reply to
Helge Bälte

torbjorn.ekstrom skrev:

nk GSM=20

en=20

=20

er=20

r=20

pparna)

Har f=F6rt =F6ver musik i hifi-kvalitet via de gamla telestationerna p=E5= ett=20 avst=E5nd av ca 2 km. Med det nuvarande AXE-systemet skulle kvaliteten=20 m=F6jligen kunna j=E4mf=F6ras med en AM-s=E4ndning p=E5 mellanv=E5g.

Reply to
Helge Bälte

300-3400 Hz är en telefonstandard valt för att det skall fungera halva jorden runt-koppling av transmissionstekniska skäl i början (pupin-spolar) och bandbreddsmässiga skäl i dom gemensamma trunkarna mellan stationerna senare.

om du skulle köra din HIFI- signal mellan Ystad-Happaranda analogt hela vägen så skulle det inte låta fullt lika bra.

man offrar bandbredd för att vara säker på att det som är kvar kommer fram. Dämpningen i kabel fungerar ungefär som ränta på ränta med längden på kabeln, dämpningen är låg i början (dom första kilometrarna) nästan oavsett vad kabeln har för dämpfaktor, men med hög dämpvärde (ränttal) så blir dämpningen oehörd efter lång sträcka och det hjälper inte att man närapå smäller av BigBang ena änden för att höras, medans med låg dämpfaktor så kan vanlig telefonmick höras över hela sverigens längd utan förstärkning. Det är där pupin-spolarna kommer med i bilden för att lyckas med detta innan OP-ampar och linjeförstärkare var överkommliga ens för telebolagen...

Att telefoni har begränsad bandbredd betyder inte att man kan slarva med den med billiga och brusiga komponenter, då en telefonlinje inrymmer hög dynamik (faktiskt bättre än LP-skivor i många fall) och vid telefonkonstruktioner så måste man betrakta kopplingarna som om de vore HiFi-prylar.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Det beror på om 'instutitionerna' har avdelningar som driver på i teknikutvecklingen och förstår att de har en viktig roll i det och att ta risker (där måste jag säga att telia har varit aktiv som vågade på 'ny' teknik som AXE-växlar och NMT och la grunden för dagens mobiltelefoni) - tyvärr så blir ofta 'instutitioner' fega när byrokrattrojkan och pengaräknaran kommer in och lyckas får övertag gentemot de teknikdrivande grupperna inom organisationen - och hamnar genast i bakvattnet gentemot konkurenter, men sammanhanget upptäcks inte av byrokrattrojkan förrän (i bästa fall) 2-5 år senare och verksamheten gått in i djup kris.

Vad man än gillar eller ogillar monopol så kan man konstatera att om alla skall vara affärsdrivande med vinstkrav i varje led, så är det ingen som längre orkar med dom riktigt stora infrastrukturbyggen av strategisk sort eftersom resultaten inte visar sig inom flera år och avsedd plats samt kräver mycket stora investering - pengar finns, men riskkapitalisterna som har dessa ger sig inte på sådana projekt som kanske ger resultat om 10-20 År och indirekt form i form av ökad företagande och utvecklande med nya produkter och tjänster som man nu inte ens kan gissa sig till.

Samhälle kan säkra sig nyttan av tillväxt via skatter, men privata investerare kan inte säkra att tillväxten som skapas av investeringen i infrastruktur är under investerares kontroll där det uttrycks (i form av blomstrande företagande) och därmed garantera avkastning - investeraren är inte tillräckligt stor och har omslutning för detta - om man inte vill gå tillbaka till brukssamhälle där 'bolaget' äger allt.

Än värre blir det om infrastrukturen med lag tvingas ges bort till konkurrenter (och faställd pris) utan att få täckning för något som investerades för många år sedan och kanske först nu börjar betala sig - dessutom med krav att där det inte räcker till i tex. tätorter så skall man bygga ut 'free of charge' i både kabelväg och utrymmen utan att konkurenten vill betala för det...

Det är lite så det är för telia och mot konkurrerande ISP-leverantörer i avseende ASDL-kopplingar och det blir bråk om förseningar och anklagelser för att sabba för dom nya aktörerna, när det egentligen kanske bara beror på att telerummen och kablarna är fullallokerade och ingen vill betala för nybyggnad och dess faktiska kostnader. (telia har dessutom skrotat/sålt stora utrymmen när man gick från mekaniska växlar till AXE-växlar - förståss påskyndat av ekonomers krav och optimering - en svår misskalkylering så här efteråt)

Det är ju faktiskt inget som hindrar ISP-leveratören att gräva ned kablar själva med allt vad det innebär - men då duger det inte längre helt plötsligt - men snylta på telia och dess gamla av folket betalda investeringar går bra och anser det som en rättighet (och tom. med lagstöd) - vad som händer med 'värden' långsiktigt av den här dräneringen ryms inte i kvartalrapporterna ...

--
Nu är inte det här någon försvartal för telia - utan tänkt i större 
perspektiv - all den outsourcning och uppsplittning inom infrastruktur 
som sker nu har resulterat att infrastrukturer börja vittra och knaka i 
fogarna - vi får strömavbrott i helt annan takt än förr och man pratar 
om elransonering allt oftare, buss och tåg kommer allt sämre i tid, om 
alls, efter som aktörerna inte längre tycker sig ha råd med 
buffertvagnar i resev när det krånglar (skrivet som 'om' i kontrakten), 
samma sak ser man inom elförsörjning när man lägger ned 
beredskapskraftverken i olika storlekar etc. etc.

Kort sagt, man börja suga på märgen i infrastruktur-skelettet för att 
generera vinst och ingen bryr sig om att detta förstör den framtida 
tillväxen eller hotar 'värdens' överlevnad.

Outsourning med vinstkrav är inte bättre än en bakterieinfektion i en 
kropp, IMHO, där alla bakterier (företag/entreprenörer) var för sig 
hugger för sig av resurerna närmast omkring sig utan någon övegripande 
strategi eller samverkan[1], och först när 'värden' dör eller blir sjuk 
och hela samlingen hotas så kanske någon inser orsak och verkan - men 
troligen inte då 'bakerierna (företagen)' dör utan att bry sig om varför 
(företag går i konkurs, ofta efter att ha kört ned utrustning och 
invetarier i botten)

[1] man dövar den dåliga samvetet från politikerhål med något som kallas 
'beställarorganisation' och hoppas att den i någon mån kan behålla 
kontinuiteten - en i praktiken omöjlig uppgift då dom fåtalet som är 
kvar (det opimeras även här) är överlastade med detaljsaker som måste 
lösas som resp. enteprenör inte vill ta i - ofta gemensamma 'gråa' zoner 
där resp. enterprenör inte vill ta kostnaden (utan skall tillhandahållas 
av... ...någon) men ändå måste ha resursen ifråga för sin verksamhet...


Dom som tar enterprenad i tex SL är konstellationer som skapas bara för
enterprenadstiden och dör (kallas avvecklas med finare ord) eller går i 
konkurs om det inte blir förlängning. Följden blir att man tappar 
kontinuteten i infrastruktur då folk kommer och försvinner med företagen 
och därmed kunskap om 'är-läget' i anläggningarna, samt att det är 
totalkaos i varje byte då ingen hittar någonting, vet sin roll i 
organisationen eller nöjd med sin anställning (pendeltågen kom ju inte 
igång vid år 2000 delvis för att lokförarna inte fick 
parkeringsproblemen lösta) eller har erfordeliga utbildning och 
certifikaten (varav en del tar flera år att skaffa och snabbt tappa om 
det inte underhålls)

Effektiviteten är förmodligen mycket längre per krona med dagens spring 
med pappersmässigt högbildade men i praktiskt handlag oerfarna mäniskor 
i jämförelse de gamla halvalkisarna i vagnhallar och anläggningarna då 
de trots allt kunde sina grejor utan och innan samt visste vad skall 
göras när det är bråttom - och trots allt inte vill ha allt för skitigt 
omkring sig, den lilla 'var och en städning på sin arbetsplats' som nu 
inte längre görs, och är en av 'gråzonerna' som ingen entreprenör vill 
ta på sig.
Reply to
torbjorn.ekstrom

torbjorn.ekstrom wrote: Klipper lite ofint...

Ett utomordentligt välskrivet, väl beskrivet och intressant inlägg av TE igen. Tack. Jag skriver under petionen...om det blir någon ROFL

/ Kjelle (fd. landstingsanställd)

Reply to
EnVissKjell

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.