Ersättningkomponenter och skapa pulser

Halloj!

Nu =E4r man ig=E5ng och smider j=E4rnet igen men st=F6ter p=E5 patrull med komponenterna... Jag hittade ett schema med en digital potenciometer baserad p=E5 MAX5160 och till detta fanns ytterligare 2 komponenter som jag skulle vilja hitta ers=E4ttare till, dels f=F6r att de =E4r sv=E5ra att f=E5 tag i och dels f=F6r att det inte "r=E4cker till"

Den f=F6rsta, en MOSFET

formatting link

Jag skulle beh=F6va en som fixar 10 och 12volt samt minst 2A det =E4r inte p=E5 n=E5got vis n=F6dv=E4ndigt att den =E4r ytmonterad! men den ska vara lite l=E4ttare att f=E5 tag i och inte j=E4tte dyr..

Den andra =E4r en Schmitt Trigger NC7S14

formatting link

Denna =E4r bara lite f=F6r b=F6kig att f=E5 tag i.. skulle vilja ha en som finns p=E5 ELFA eller kanske tom p=E5 maxim-ic eller s=E5...

Jag skulle vilja kunna skapa pulser som ska vara varierbar fr=E5n 10-15 pulser/sek till 1 puls per min...=20

F=F6rslag?=20

Tackar p=E5 f=F6rhand!

Reply to
gugges
Loading thread data ...

. . .

har inte läst så noga men är förmodligen 1/4-del TTL-krets (74HC14,

74LS14, 74S14 etc.) sådana engrindskretsar fans inte när man behövde dessa på 80-talet och man var tvungen att trycka dit en extra fullstor 14-pinnars fast man bara behövde 5 grindar...

det fins smithtriggrar även i CMOS-familjen (4093)

- har du förtstått schemat och hur det fungerar så bör du ganska lätt hitta ersättningslösningar som ger samma funktion (dock dessvärre inte i samma kapsyl och pin-ordning i många fall)

svårt att få till riktigt bra med bara en smithtrigger då både motståndsvärden och kondingar blir orealistisk stora i storlek samt du börja slåss med läckströmar i kondingar och ingångar.

låt smithtriggerosccillatorn gå fortare (för rimligare komponenter) och använd en räknarkrets för att få ned takten till önskat intervall.

Du skall ha området 600 till 1 i frekvensjustermån och det är betydligt lättare att få till om oscillatorn går i många kHz området och sedan växla ned med räknare.

har för mig att det tom fins färdig sådan TTL-krets med inbyggd oscillatordrivkrets för RC-krets eller kristall och typ 14 bitar räknare med några få uttag (inte alla) - men kommer fanimig inte ihåg vad den hette.. - vet att jag byggde mig en mörkrumstimer baserat på en sådan i allafall

Du får nog också räkna med behov an olinjära (kvadratiska eller logaritmiska) potar/justering om du skall få något sånär kontroll både i lågfrekvensområde och högfrekvensområdet, annars är det lätt att det blir ketchupeffekt, dvs. händer ingenting större delen av potten och sedan kommer alltihop.(halva poten förbrukas när man går från 1 minut till 0.5 minut... ... och 1 sek till 1/10 sek på de tre sista milligraderna i vridningen av poten)

andra pulsgivare är väldigt ofta byggda på den klassiska NE555, eller idag kanske med hjälp av en PIC-processor.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Hej och tack f=F6r ditt svar!

Har jag f=F6rst=E5tt schemat, ja och nej ;)

Men h=E4r finns det iallafall!

formatting link

Man kan bortse fr=E5n lysdioderna d=E5 det inte =E4r det den ska driva.. men sp=E4nningen d=E4r ska vara upp till 10 resp 12 v

Om pinnkofigurationen inte st=E4mmer g=F6r inget, jag ska ju =E4nd=E5 rita kretskortet s=E5 :)

1/4 dels s=E4ger du, d=E5 skulle det inte vara helt bortsl=F6sat att anv=E4nda en s=E5n =E4nd=E5 eftersom jag ska ha 2 parallella av ovanst=E5ende p=E5 samma kort.. 4093 har ju iallafall "bara" 4 st medans 74HC14 har 6 st s=E5 :)

Jag =E4r h e l t v=E4rdel=F6s p=E5 att hitta liknande/ers=E4ttnings komponenter, jag f=F6rst=E5r ju vad de g=F6r osv men p=E5 tex mosfeten s=E5 st=F6tte jag p=E5 partrull f=F6r jag f=F6rst=E5r inte skillnaden p=E5 P channel och N-channel (detta ska tydligen vara P channel) och om man m=E5ste anpassa in och utg=E5ngar till sp=E4nningen(annat =E4n att de inte ska understiga dem) s=E5 p=E5 totalen s=E5 vet jag inte vad jag ska byta med ;)

Fr=E5n b=F6rjan s=E5 verkade enda alternativet att g=E5 p=E5 en microprossessor f=F6r detta med detta s=E5 ser det ju ut som om jag kan l=F6sa det analogt vilket har mer =E4n en f=F6rdel, i synnerlighet om andra sen vill bygga den..

Timern =E4r helt separerad fr=E5n schemat ovan, jag ska anv=E4nda den till "Step Clock" och kan jag anv=E4nda en 555 s=E5 g=F6r jag det f=F6r den vet jag ju hur den funkar(och del i bygget =E4r att jag ska f=F6rst=E5 hur allt fungerar annars har jag inte haft lika mycket utbyte av det ;) )

Reply to
gugges

Jag kallar den för pulskvotsmodulator.

Antar att du är klar över att lasten tål moduleringen.

Jag hade valt 74AC14 pga av bättre symmetri och strömdrivning.

Resterande portar på 74AC14 kan troligen ersätta vad du tänkt göra med

555:an, så sparar du ytterligare en krets.

/Alf

Reply to
Alf.F

ta

=E5

te

ll

et

a med

F=F6r att f=E5 nogrannhet =E4r det nog kristall som g=E4ller. 555 varierar med temp. Sl=E5r sig flera sekunder p=E5 bara n=E5gra timmar.

Reply to
buss100

Huvudfunktionen är att skapa tidskvot på resp. halvperiod. Detta skulle ev. kontrolleras från 555:a generarde pulser. Totalt antal pulser för att utstyra Maximkretsens reglerområde är 31. 555:an är då antagligen tänkt som monovippa aktiverad av tummen. Visst går det använda kristall för att se till att tummen ligger rätt i tiden men är nog lite overkill.

Schemat skulle relativt enkelt kunna förbättras då man i detta utförande riskerar utsätta lysdioderna för rätt höga toppströmmar. Mha av induktor och lite omdesign skulle man kunna skona både dioder och spänningskälla och bibehålla hygglig verkningsgrad. Den schemavarianten jag tänker på är rätt vanlig i batteridrivna enheter med LED-display där man även vinner fördelen att kunna arbeta med låga matningspänningar. Lite grunder är bra beskrivet här:

formatting link
även om det stabiliserade spänningar man fokuserar på istället för kontrollerad medelström som oftast är mer intressant för drivning av lysdioder.

LED-dimmerschemat är principschema som saknar avkopplingskondensatorer för Vcc. Det kan vara kritiskt för denna typ av kretsars funktionsstabilitet. Ett litet rc-filter på cmos-gaten för att minska lasten på avkopplingen och undvika generera onödigt högfrekventa störningar skulle inte heller vara fel. Av liknade skäl+ESD även en liten konding på cmosens drain & source samt de kretsar som behövs för en stabiliserad 5 volt, typ 7805 och mer kondingar.

Som hobbybyggare vet jag att elektriska störningsfilter och avkopplingskondingar brukar ses som onödigt krångel men i det långa loppet så vinner man så pass mycket bättre funktion att det är värt besväret.

Om nu lasten som skulle kontrolleras inte var lysdioder, se upp för kombinatioen induktiva laster och swithade regleringar. Det brukar bli mycket varmt eller höga spänningar någonstans om man inte har helkoll.

/Alf

Reply to
Alf.F

tänk på att 4000-serien av CMOS-logik inte å långa vägar är lika kräsen på spänning som 74(HC)-serien - det förstnämda har jag för mig tål upp till 16 Volt medans 74-serien verkligen är kinkig med 5 Volt +/- 0.5 Volt matning.

moderna CMOS-kretsar är också ofta avsedda för 3.3 Volt och lägre.

det är därför jag frågade om man har förstått schemat :-)

liksom då resonerar man: 'Aha - en smithtrigger, vad har jag i junkboxen

- några från TTL-familjen (74...), några CMOS-familjen (40...) eller kanske jag skall bygga en själv med hjälp av en positiv återkopplad OP-amp - då kan jag också själv styra tresholden för omslag med motståndsvärden...

samma resonemamg med FET-trissan:

Du behöver något som öppnar vid ca 1-2 volt, tål 2 ampere med marginal och så lågt Ron som är rimligt för applicationen (Ron = resistansen i trissan när den leder ström - så lågt värde för så små förluster som möjligt) - tittar du i Elfa så hittar du massor av alternativ som uppfyller kravet.

dom rekomederade trissorna i utlänsk litteratur är format efter vad som är lättillgängligt för konstruktörern i landet han/hon bor - precis som om vi publicerade här i sverige förmodligen skulle köra efter det som är tillgängligt i Elfakatalogen.

Skillnaden mellan P och N är om trissan öppnar och leder över en viss spänning på gaten eller om den spärrar när spänningen är över en viss nivå - omvänd funktion sas. beroende på P och N-typ.

kör du med höga frekvenser (MHz) så börja gate-kapacitansen bli påverkande och påverkar urvalet av trissor samt man får börja med lite småtrix med motstånd, kondingar och kanske induktanser. Även avstörning och strömberänsning är punkter att tänka på som Alf beskrev. Matar du tex. induktiv last som motor, reläer etc. så måste du ha en frihjulsdiod över spolen/motorn - annars blir det högspända induktiva knäppar vid avstängning från motor/relä som förstör trissan tämligen fort, kanske redan vid första avstängningen... köp inte en trissa, köp 5-10 st (om de är billiga) eller minst två om de är lite dyrare!!!

--
Som alltid när man bygger elektronik - friskt kopplat och hälften 
brunnit - det är så man lär sig hur man inte skall göra och ingen 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.