Jordat eller ej?

Jag har en jordad miljö men har en gammal förstärkare som är ojordad. Den har den stora runda ojordade kontakten. Om jag har förstått det hela rätt så skulle jag alltså säkra min miljö genom att sätta den i en liten portabel 80 kronors jordfelsbrytare från Claes Olson (som bryter vid max 30mA), och det oavsett om jag sätter den i ett jordat eller ett ojordat uttag? Vidare så har jag andra ojordade apparater (ganska många) men de har alla den smala typen av kontakt. Är det ett tecken på att de är säkra? Det är alltså mobilladdare, TV, Video och dyl apparater. Vore iofs inget större problem att sätta dem i ett grenuttag och sätta jordfelsbrytaren innan det.

Reply to
Joel
Loading thread data ...

Är TN-C "laglig" för hemmabruk?, isåfall är det ju bara att byta sina ojordade uttag till jordade och skarva på nollan till skyddsjord på uttaget...

/Niklas

Reply to
Niklas Andersson

Dessvärre potentiellt livsfarlig variant.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Förklara gärna skillnaden på att lägga ihop nolla och jord i elcentralen resp. i vägguttaget. Själv ser jag ingen större skillnad än "transport-sträcka" å andra sidan är jag ingen certifierad elektriker heller...

Om den kan jobba i ett ojordat uttag så varför inte detta fallet?

--

/Anders

följer tråden med intresse :o)
Reply to
Anders

Vad tror du händer med ditt fuskjordade apparathölje om det t.ex. blir glapp i nollan?

Jo, det blir spänningsförande utan att någon jordfelsbrytare kan göra något åt det när du står där och skakar...

--
Ichimusai - Tolerated by two cats.      ICQ: 1645566  Yahoo: Ichimusai
IRC: Ichimusai#AmigaSWE@IRCnet          URI: http://www.ichimusai.org/
First of all, BSA does not discriminate against atheists. If an
atheist wishes to acknowledge God and to live by His teachings, he
will be more than welcomed in.
    -- Lester Phinney, alt.atheism
Reply to
Ichimusai

Tack för utförlig information.

--

/Anders
Reply to
Anders

Jo om nollan glappar är det livsfarligt.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

VARNING! En jordfelsbrytare får aldrig, observera att det står får, ersätta jord! Ovanstående uppgift kontrollerad med elektriker hos BPA, Stenbergs och Skanska Elektro. Alla som jag pratade med sa likadant, så det måste nog vara sant.

Reply to
vaktis

Man får inte utföra nyinstallationer utan skyddsjord bara för att det finns jordfelsbrytare. Jag kan inte tänka mig att någon, någonstans i världen skulle invända mot det.

När det däremot gäller existerande installationer där skyddsjord saknas är situationen lite annorlunda. Det svenska elsäkerhetsverkets uppfattning är klar. Här får man ersätta skyddsjorden med inget alls. Byter du ut ett gammalt uttag, får du sätta dit ett nytt ojordad uttag. Likaså kan du utöka en gammal installation utan att dra fram skyddsjord, så länge det bara är en liten förändring, som att sätta in ett nytt uttag.

Om vi istället tittar in på danska Elektricitetsrådets hemsida

formatting link
så hittar vi följande:

"Nye installationer, og hermed også udvidelser af eksisterende installationer, skal udføres efter Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit

  1. Hvis der ikke sker ændring af rummets anvendelse eller beskaffenhed, er der imidlertid ikke krav om, at den eksisterende installationen skal ændres. Når det gælder boliger fra før 1. april
1975 er der i afsnit 6, 801.471.2 givet tilladelse til, at beskyttelseslederen kan udelades for den del af installationen, der anbringes inde i boligen. Men kun hvis udvidelsen bliver forsynet gennem en HPFI-afbryder."

En HPFI-afbryder är en 30mA jordfelsbrytare. Förmodligen var skyddsjord ett krav från 1975, även om jag inte kollat upp det. I detta fall tillåter man alltså att jordfelsbrytare ersätter skyddsjord när man utökar en gammal installation.

Om man istället tittar på de amerikanska bestämmelserna, så kan vi notera att man även där tillåter att ojordade uttag ersätts av jordade under förutsättning att det finns en jordfelsbrytare. (Ni får ursäkta att om jag nu låter som en riktig messerschmitt, det är inte meningen. Syftet är bara att ge en ordentlig källa)

Från NEC 2005 (Draft)

"406.3 D (3) Nongrounding-Type Receptacles. Where grounding means does not exist in the receptacle enclosure, the installation shall comply with (a), (b), or (c).

(a) A nongrounding-type receptacle(s) shall be permitted to be replaced with another nongrounding-type receptacle( s).

(b) A nongrounding-type receptacle(s) shall be permitted to be replaced with a ground-fault circuit interrupter type of receptacle(s). These receptacles shall be marked "No Equipment Ground." An equipment grounding conductor shall not be connected from the ground-fault circuitinterrupter- type receptacle to any outlet supplied from the ground-fault circuit-interrupter receptacle.

(c) A nongrounding-type receptacle(s) shall be permitted to be replaced with a grounding-type receptacle(s) where supplied through a ground-fault circuit interrupter. Grounding-type receptacles supplied through the groundfault circuit interrupter shall be marked "GFCI Protected" and "No Equipment Ground." An equipment grounding conductor shall not be connected between the groundingtype receptacles."

Så jo, jordfelsbrytare får faktiskt ersätta skyddsjord, men inte i Sverige och inte i nyinstallation.

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

On 3 Aug 2003 07:30:14 -0700, snipped-for-privacy@hotmail.com (C-H Gustafsson) wrote:

news:...

Tackar för kunnig och saklig information (som jag hårt klippt), men har en liten fundering här... Du jämför i flera reglementen om det ena skyddet kan ersätta det andra. Är det det som det egentligen står i texterna? Står där inte att man inte kan ersätta det ena skyddet med det andra, men att man vid särskilda fall accepterar det ena skyddet som en uppgraderering av befintlig anläggning. Kan vara hårklyveri men skillnaden mellan de bägge skydden är ju så avsevärd att blotta tanken att ersätta det ena med det andra inte verkar rimlig. Jag inbillar mej att de flesta elsäkerhetsinstanser är av den åsikten att skyddsjord är ett internt apparatskydd och >30mA jordfelsbrytare är ett personskydd? Det blir då som att jämföra äpplen med morötter. Egenskaperna i de bägge skydden och vad som skyddas är helt olika. Är det inte så man ska förstå texterna och det som utgör texternas underlag? Jag är novis på området så....

Är fortfarande upprörd över en händelse som inträffade nyligen och som jag tycker bidrar med att belysa skillnaderna i skyddens egenskaper: I en nyinköpt sladdlampa (modell lysrör och skyddsisolerad) lossnade helt sonika nätsladden från lamphuset vid en dragkraft som understeg lampans egenvikt. Resultatet blev att jag i kolsvart kryputrymme låg på rygg med blanktråden i näven. Pga kliet i handen förstod jag att det dessvärre var fasledaren. Första tanken var: Var finns jord? Andra tanken var: Rör för fan inte nolltråden också, vilken borde finnas rätt nära fasledaren i mörkret. Försiktigt la jag ifrån mej sladden och allt gick bra men om jag i detta läget varit i kontakt med skyddsjordade prylar hade det inneburit en direkt livsfara för mej och det är inte säkert att jag kunnat skriva det här. En jordfelsbrytare hade däremot inneburit en förbättring av min situation.

Lampans kabel var endast fastsatt genom sin dåliga inlödning på ett pcb och min personliga åsikt om händelsen är att bäst hade min säkerhet tillvaratagits om det funnits normer på att handhållen utrustning ska ha någon form av dragavlastning på nätkabeln, jordad eller ej. En gång i tiden fanns sådana svenska normer men utvecklingen har gått framåt och det passar sej inte att sverige har särskiljande handelshinder utan vi ska försöka uppnå åtminstone EU-standard. Sladdlampan var inte ett särfall, har på senare år sett en hel del elartiklar avsedda för konsument som varit av bedrövlig kvalitet och närmast engångsartiklar. Billigt som fan, på bekostnad av elementära krav på elsäkerhet.

Denna tråden har handlat mycket om ifall en dator ska jordas eller inte ur personsäkerhetssynpunkt. Baserat på egen erfarenhet påstår jag att händelser där ett datoraggregats nät-fas kommer i kontakt med dess plåthölje är extremt ovanlig. De flesta datorers nätaggregat har en relativt simpel primärsida med god isolation från sekundärsidan jämfört med konventionella icke switchade nätaggregat. De är ofta robust konstruerade med låda i stabil plåt vilket förhindrar oavsiktlig mekanisk åverkan och kontaktdon på primärsidan brukar vara av god kvalitet. Kritiska delar av nätaggregatet bruka förses med extra isolering mot plåtytor. Har sett flera nätaggregat efter att de utsatts för kraftig åska eller brand och fortfarande har i de flesta fall nätisolationen förefallit god. Tämligen säker och robust konstruktion mao. I nätaggreten finns oftast nätfilter som vid ojordad dator kan sprida lite krypströmmar men dessa strömmar är knappast ett personsäkertsproblem. Det jag varit med om vid min datorarbetsplats som jag upplevt som möjliga el-faror är händelser typ sladdar vars isolation brister pga klämskada i skrivbordstolens hjul, rena elektriska stolen, förgreningsdosa med glappkontakt där värmen smälte höljet så kontaktelement tittar ut och nätadaptrar som smält på likartat sätt. Senast trillade skrivbordslampan in i bildskärmen så att glödlampan gick sönder. Alla händelser med följden att spänningsförande delar blev möjligt åtkomliga av olyckshändelse. Då jag ofta har datorn på golvet och gärna vilar en fot på den så borde det med tanke på detta vara ytterst dumt att jorda datorn om jag samtidigt riskerar komma åt något spänningsförande med en hand. Det finns fackfolk som rekommenderar denna jordning, för att det skulle på något sätt skulle höja personsäkerheten. Är det inte helt fel? Om man ser till vad jag drabbats av hitintills verkar ju sådana råd vara rent livsfarliga. Borde man inte hellre rekommendera att jag klipper skyddsjorden och istället enbart installerar jordfelsbrytare för att komma runt de vanligast farorna som hitintills riskerat drabba mej och förmodligen många andra? Inser självfallet skyddsjordens egenskaper som hjälplig ersättning av datorns signaljord och som apparatskydd men som personskydd tycks den vara rent förkastlig vid denna typen av händelser.

Kort summering av mina åsikter: Det är inte när saker fungerar som de är farligt. Det är när blanktråden tittar ut. Farligast är det om man samtidigt kan komma åt jordad utrustning (datorn), då det är potentialskillnaden som dödar även om den ena polen heter skyddsjord.

Det är möjligt att det som hitintills drabbat mej är udda företelser som inte bygger på korrekt kunskap eller som inte är representiva för de vanligaste el-olyckorna och jag kanske missar något av poängen varför man som enskild åtgärd skulle jorda datorn av personsäkerhetsskäl, då resultatet ju verkar bli det motsatta. Korrigera mej då gärna med argument eller en ledtråd var korrekt information kan inhämtas.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Skyddsjord är faktiskt avsett som personskydd liksom jordfelsbrytaren. Skyddsjord tillsammans med jordfelsbrytare ger dessutom i vissa fall ett visst brandskydd. Att använda båda varianterna ger alltså större säkerhet.

Nej inte riktigt så enkelt, som du kan se ovan. Grunden för båda skydden är personskydd.

Absolut. Den sladdlampan kan knappast ha varit godkänd om konstuktionen hade testats ordentligt.

Det är en av nackdelarna med EU-medlemsskapet.

Jag tror att dina erfarenheter är rätt typiska för vilka elolyckor som kan lätt kan hända och troligen är vanligast. Dessutom finns varianten med vatten och fukt.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Det var ett bra sätt att uttrycka det på. Du har rätt i att skillnaden mellan de bägge skydden är fundamental.

Är du ingenjör? ;)

Det skall den naturligtvis ha.

Anmäl skräpet till Elsäkerhetsverket. CE märkningen gör det möjligt att skriva en mycket agressiv lagstiftning som slår till hårt mot fuskande tillverkare. Svenskarna (och säkert många andra) är lite mesiga och utfärdar försäljningsförbud. Bötfäll, säger jag! Det skall svida att riskera människoliv.

F.ö. anser jag att Jula och Biltema borde förbjudas att sälja elprodukter. Då skulle hälften av alla farliga produkter försvinna.

Något som många inte förstår är att normerna inte är svenska. Idag är svensk standard är nästan uteslutande översättningar av europeiska eller internationalla standarder. Idag har man också en internationell överenskommelse mellan de olika "testmärkena" (S, D, VDE, UL, CSA och så vidare) så att de godtar varandras tester. Det betyder att en S-märkt produkt inte behöver varit i närheten av Sverige. Tillverkaren har bara betalat licensavgiften till Semko.

Jag var nyligen i kontakt med den schweziska elstandardiseringsorganisationen som upplyste om att de följde europa-standard, men krävde att produkten försågs med det schweiziska märket. Troligen hade det svenska S-märket gått samma öde till mötes även om vi inte varit med i EU. (Schweiz är inte ens med i EES)

Jag har haft skrivbord på två olika arbetsplatser som varit försedda med jordstickpropp! Bara en jordledning från plåtramen till stickproppen, som har jordbleck men plastpinnar. Hindrar i alla fall att skrivbordet blir strömförande när man klämmer en sladd. Hoppas bara att de inte börjar med samma sak på stolarna ;)

Nja, här finns vissa problem. Våra jordfelsbrytare är 30mA. Du kan tyvärr dö av så lite som 10mA. Man räknar alltså med att du är så bra jordad att JFB går eller att du är så dåligt jordad att du själv kan ta dig loss.

Personligen skulle jag vilja påstå att alla uttag skall skyddas av jordfelsbrytare.

Detta är den traditionella svenska uppfattningen. Det är därför vi har så många ojordade uttag.

Här kan jag tyvärr inte erbjuda något.

/Clas-Henrik

Reply to
C-H Gustafsson

I det fallet som han beskrev hade inte jordning hjälpt, men däremot en jordfelsbrytare.

Risken minskar rejält förstås.

Det är mycket klokt att jorda de apparater som är konstruerade för att jordas, alltså de som har stickpropp med jordbleck. Egentligen borde man ha både "livrem och hängslen", alltså både jord och jordfelsbrytare eftersom de inte gör samma sak. De skyddar på lite olika sätt vid olika förutsättningar. Det ena kan alltså inte ersätta det andra och det verkar här som om många tror det.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Ett tips är att alltid bara köpa kända och stora märken. Jag brukar försöka hålla mig till det norska märket Mascot

formatting link
eller amerikanska Astec
formatting link
när det gäller nätadaptrar.

Absolut! Det borde vara nästa steg nu när vi fått krav på jordade uttag överallt på nya elanläggningar. Hade jag sjäölv byggt mitt eget hus hade det fått en mycket avancerad elanläggning med många jordfelsbrytare och rejält åskskydd på både elanläggning och tele.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

Om jag i morgon åker till Clas Ohlson och köper en av följande portabla jordfelsbrytare:

Jordfelsbrytare, 32-8233, kr 79:- Jordfelsbrytare med nollspänningsutlösare, 32-3492, kr 149:-

och pluggar i det ojordade vägguttaget i mitt sovrum och sedan pluggar in den jordade stickproppen från min dator och monitor i denna, så är det alltså _lite_ säkrare ifall något skulle hända? I så fall gör jag det. Att jorda uttagen i min lägenhet till flera tusentals kronor är och förblir en utopi.

Detta är en väldigt intressant tråd. Jag har fått lära en hel del jag inte visste innan. Jag bordee alltså, i stället för att köpa mig en dator i 1996, investerat i jordade uttag i hela lägenheten till samma kostnad (19.000:-) och kanske först om några år från nu haft möjlighet att köpa en dator och plugga in i dessa uttag och först då upptäcka alla Internets glädjer och avigsidor osv. Alla förstår ju att detta inte är realistiskt när man bor i en hyreslägenhet och lever nära s.k. existensminimum.

Men tack till alla som bidragit med bra och intressant information!

--
/ Frank.
Reply to
Frank =?iso-8859-1?Q?=D6sthage

Ledsen om jag uppfattas som en troll - det är i så fall inte avsiktligt.

Jag har alltid säkerheten i åtanke nu när jag sträcker på mig, men tack för omtanken. :-) Man är dock ofta trött framför datorn (är min erfarenhet) och då sänks risktänkandet. Det verkar som jag bör köpa en portabel jordfelsbrytare och plugga i det ojordade uttaget för att höja säkerheten _lite_. Att jorda min lägenhet är tyvärr helt orealistiskt om det, som det antas här, kommer kosta tusentals kronor. Och då har jag inte ens kollat om hyresvärden går med på det.

--
/ Frank.
Reply to
Frank =?iso-8859-1?Q?=D6sthage

Det räcker med bara jordfelsbrytare, behöver inte ha nollspänningsutlösare. Nollspänningsutlösare bryter spänningen när spänningen går under ett vist värde, och den kopplar *inte* in spänningen igen när den kommer tillbaka till uttaget utan man måste återställa den manuellt.

Ja! du kommer att vara lite mer skyddad mot att få ström genom kroppen än om du är utan jordfelsbrytare (vid beröring av apparater som är kopplade via jordfelsbrytaren och sammtidigt berör något som är jordat).

Om en jordning av hela lägenheten kostar 19.000 så är det en lägenhet på ca 15 rum och 3-4 uttag per rum. ;)

En *enkel* kostnadskalkyl för indragning av jord:

120:- / uttag 500:- / arbetstimme 0,25 timme / uttag 0,5 timme / 10 meter tråddragning (2 vägguttag, 1 lamputtag, 30 meter jordtråds-dragning kostade för mig ca 1500:-)

Inkoppling av en fast jordfelsbrytare kostar ca 1000-1500:- (~600:- för jordfelsbrytaren).

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Verkar alldeles för billigt :-) Den ser ju i alla fall fin ut på bilden.

Skippa den där som också bryter när nätspänningen försvinner. Den är bra när man har roterande maskiner inkopplade, för då riskerar man inte att de går igång av sig själva när strömmen kommer tillbaka och man givetvis glömde att stänga av maskinen när strömavbrottet började.

--
 
 + Ken +
Reply to
Ken

PAUL

YOU LIKE THE ONE

From: Scott Millington Organization: HAAPIS Enterprises

formatting link
Message-ID: References:

NNTP-Posting-Host: 217.209.180.29

Listen you pathetic little man...I make no secret of my name, address, domestic information etc. Why don't you drop by for a visit?? I promise, on my honour, to only torture you for 45 minutes until I pop out your eyeballs and skull-f*ck you to death.

Ryan Air has cheap flights and Sweden has tight gun laws...not that all respect them, but you are welcome to try.

Scott Millington

Reply to
Paul

Hårddisken och fläkten roterar väl? ;-)

Jepp - den _är_ billig. Ska kika på den i morgon, som sagt. Har annars bra erfarenheter med allt jag köpt på Clas Ohlson, förutom videoband av deras eget märke.

--
/ Frank Östhagen,
  Göteborg.
Reply to
Frank =?iso-8859-1?Q?=D6sthage

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.