Fler säkringar i en LGH?

Man kan använda en resosnaskrets ala bandpassfilter - vilket är just vad magnetiska stabilatorer gör, men som du kanske vet så är de dyra, stora och tunga samt ca 10% effektförlust och blir varma då svängningen ligger stadigt i järnmättnadsgräns.

50 Hz är tyvärr ingen bra frekvens för små och nätta passiva filter...

så fungerar power correction i många större switchare (krav vid över 300 Watt om jag mins rätt) - problemet är att dessa är i minoritet i jämförelse med alla småswitchare som nu välter ut på marknade till nära ingen kostnad alls, du vet energilampa för 18:- kan knappast innehålla avancerad power korrektion krets med nästan lika många komponeter till som själva lampans elektronska ballast.

titta i vanlig hem så är sannolikheten stor att du har 10-15 switchade omvandlare i olika apparater och väggvårtor - men ingen av dom är ensamma över 300 Watt (då man nogsamt håller sig under denna nivå), ta det gånger antal hushåll och man inser varför detta kan skapa problem med sin massverkan...

har du tittat på 50 Hz nät periodutseende senaste 5-10 åren med ett oscilloskop - man får vara generös om man skall kalla det för sinusvåg... ... då dom numera har kraftigt tillplattade toppar...

det här ställer också till i transformatorer i distrubitionsnätet då peakströmmen vämer lindningarna mera för samma effektlast samt övertonerna får järnkärnorna att sjunga och bilda mer värme. dessutom går en stor del av övertonernas effekt genom nolledaren då dom inte balanseras ut mot varandra som 50 Hz i Y-koppel (= alla 230-uttag) och det är inte utan orsak som kraftkillarna grinar illa när de sätter handen mot de tumtjocka noll-ledarna då de är mycket varmare än fasledarna... ...fast det borde vara tvärt om...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom
Loading thread data ...

(Tänkt lite till)

hmm. inte så dum idé faktiskt - man pumpar upp strömmen i drosseln och när man närmar sig toppspänningen så bryter man slingan och låter induktionsspänningen skjuta in till kondensatorpaketet ungefär som en tänspoles urladdning.

problemet är att det är mycket energi som skall lagras undan i drosseln under varje halvperiod vilket gör den stor med mycket järn och koppar i...

silikonversionerna med högfrekvens är ju dom idag använda power-correction kretsarna, men himla motstånd att använda i lågeffektprodukter då det i stort sett skulle fördubbla tillverkningskostnaden... (tänk 18:- (inkl moms) energisparlampa...)

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Och du betalar för 25A i abbonemanget?

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Har det något sammanhang med serie resonanta inverters? (google: "series resonant" +kW)

Om lampan vore tvådelad vore det inget större problem. Eller om man började debitera ordentligt för nedskräpning av elnätet..

Det var bättre för.. :-)

Undras hur mycket elverket tolererar :)

Reply to
pbdelete

Var fick sjukhuset sin 110V ..?

Reply to
pbdelete

Jag vet inte. Det huset var ett av dom älsta som fanns kvar.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

nja, det var över > 20 KHz dom flesta, skall det göra nytta på 'fulström' så måste frekvensen ligga på 50 Hz..

dock är resonanta switchare en teknik som tillåter switcharkretsen att öppna och stänga switcharen när strömmen är noll i transistorn och på så sätt slipper mycket av problemen och störningarna som annars blir när man nyper av strömmen plötslig som i vanliga switchare. dessutom får man en filtrering i steget redan från början vilket gör filtersegen efter enklare, vilket ger kompakta aggregat med hög effektkapacitet.

dock är mina praktiska erfarenheter av dyliga switcarmoduler (vicor) inte tål fulström med spänningstransienter från nätet lika bra som andra lösningar (om systemet har Q-faktor mellan 5 och 10 i sin svängningskrets så blir spänningarna lätt groteskt stora i resonanskretsen) - speciellt om de ligger på den översta 1/3 av belastningen då spikarna verkar slå rakt igenom och switcharen havererar...

å viljan fins sedan länge i eldistrubitions-leden, och efter mycket om och men har man i allafall lyckats 'tvinga' alla större aggregat att ha power-correktion via CE-reglerna, medans motståndet för att införa detta även på småprylar är för stort i industrin, fast det är där det behövs mest egentligen pga. antalet.

I det avseende ja, att läget är som det är, är mycket beroende på att man inte redan från börja uppmärksammade problemet som man gjorde med reaktiva strömmar från elmotorer (där man har både mätare och strafftariffer för hög kvot reaktiv ström hos förbrukaren.)

nu är det liksom en smula försent...

För dom handlar det om att stoppa in filter så att övertonerna klingar ut fortare - stora tunga grejor - sedan gör distrubitionssystemets transformatorer en del av jobbet ofrivilligt redan idag, genom högre förluster och extra uppvärmning...

sedan handlar det om att gå runt och se att nolledare inte blir överlastat, speciellt i äldre anläggningar... nolledaren skall ju inte ha någon strömm alls, var det tänkt, sedan var det där med 230Volt och obalancerade laster faser och nu strömövertoner ovanpå allt - även om det var balancerat mellan faserna. Skulle man ta en krafttekniker från

60-talet i dagesn miljö så skulle de skrika i högan sky, medans dagens så är man nöjd så länge det inte är för varmt...

att kurvfomen är tillplattad idag är mycket beroende av att 'backbone' inte vill lämna så mycket ström som behövs för att kurvfomen skall se 'perfekt' ut.

Skulle man filtrera ännu hårdar så skulle topparna bli ännu plattare (och alla småtrafos i äldre utrustning skulle börja brumma ännu högre pga övertonerna...) och man upptäcker sådana saker som gamla batterialddare med trafo och likriktarbrygga, inte längre orkar ladda som förr då de är just nedväxlade topparna via trafo med spänning lite över 12 Volt, nu inte är höga nog för att för att skjuta ström in i batteriet, eller åtminstånen gå mycket långsammare...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

mittjordad eller flytande transformator alltså...

den situationen har man allt som oftast även på mindre bensingeneratorer, så man måste verkligen vara observant på att skyddsjord och 'nolla' inte är samma sak om man mot förmodan kopplar in till hus-elcentraler utan elektrikerhjälp.

även isolertransformatorer och avstörningstansformatorer för känslig utrustning har också flytande potential utan relation till jord, så det gäller att hålla tungar rätt i munn när man ge sig på sådana installationer.

Norge har ju också 230-Volts trefas.

En knepig 'installation' var husen och utrustningen efter ofotenbanan mellan Gällivari och Narvik, där allt gick på 16-2/3 Hz - hur många 'standardprylar' utöver glödlampor (som blinkar hemskt) och värmeelement tror ni fungerar för detta - hur hittar man trafo, fläktar, motorer och för den skull switchade nätagregat med 3 ggr större resovir kapacitans för detta??? - och i vissa teknikutrymmen behövde också AC för att få ut värmen - hur många sådana kompressorer fungerar med 1/3 hastighet även om man skulle få till rätt strömstyrka i motorn, tror ni. ???

lösningen var att när man väl hittade stora 48-volts aggregat klassade för 16-2/3 Hz, så körde man växelriktare från 48 Volt till 230V AC - och använder AC-agg som var specialvariant med låg startström.

Reply to
torbjorn.ekstrom

Nej, hushållsel innebär att att elen ingår i hyran. Jag har ingen elräkning. Man har väl räknat ut vad en medelförbrukning bör vara och lagt in det som en schablon, storförbrukare subventioneras av dom som snålar.

/Lars

Reply to
Lars Nilssson

+Lars Nilssson wrote

Eller om man vill ha en VAX hemma :)

Reply to
Glenn

Glenn skrev:

Det skulle väl vara en VAX 11/780 som jag installerade 1978! ;-) Den drog soppa så det förslog!

Ralph

Reply to
Ralph

Borde det inte vara

3 x 16A x 400V / sqrt(3) =3D 11085 W d=E5 man inte har 16A mellan fas1-fas2 exakt samtidigt som mellan fas1-fa= s3 och fas2-fas3.

Nej, tyv=E4rr - man kan inte ta ut mer effekt totalt i huset om man byter 230V-prylar mot 400V dito d=E5 det blir samma totala belastning p=E5=

huvuds=E4kringarna.

Om man har en 1-fasig apparat i 230V som drar X watt s=E5 drar den X/230 = A fr=E5n en (1) huvuds=E4kring. Kopplar man ist=E4llet in en 400V dito med = samma effekt mellan faserna s=E5 drar den X/400 A, dvs en minskning av str=F6mm= en med sqrt(3). Men denna l=E4gre str=F6m g=E5r nu via tv=E5 (2) huvuds=E4kringar. F=F6r = den f=F6rsta fasen har man d=E5 "frigjort lite str=F6m" att anv=E4ndas till annat men = p=E5 den andra fasen har man tagit bort lika mycke. T=E4nker jag r=E4tt?

Reply to
Bo Siltberg

Du har fel. Att öka spänningen på strömuttaget ger automatiskt högre effektuttagsmöjlighet.

Rätt. Din belastning TAR inte mer effekt. Då får du faktiskt kapacitet över till annat. Man kan ta ut samma ampere i både 230V och 400V, men med 400V kan du ta ut mer effekt. Ohms lag gäller.

Nej, du tänker fel. Varje fas är 120° fasförskjuten.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Exakt. Roten ur 3 får man inte glömma när man räknar trefaseffekt.

Nej, det har han inte.

Ohms lag gäller givetvis men man måste tänka på att det finns två strömmar att ta med i beräkningen. Fasströmmen som flyter genom belastningen (apparaten), antingen till nollan (230 V) eller till nästa fas (400 V), och huvudströmmen som flyter genom säkringen.

I en enfasbelastning eller Y-kopplad trefasbelastning är huvudström = fasström. Alltså kan vi räkna exempelvis 3 * 16 A * 230 V = 11 kW

Kopplar vi istället våra belastningar mellan faserna så gäller att huvudströmmen = fasström * roten ur 3 (ung. 1,73). 1,73 * 16 A * 400 V = 11 kW

Dvs ett trefassystem med 400 V huvudspänning avsäkrat med 16 A kan överföra maximalt 11 kW oavsett om lasterna kopplas fas till fas eller fas till noll.

Trefas ÄR inte helt lätt att begripa sig på...

-------------------------------------------------------------------------------- Jag använder en gratisversion av SPAMfighter för privata användare.

6435 spam har blivit blockerade hittills. Betalande användare har inte detta meddelande i sin e-post. Hämta gratis SPAMfighter idag!
Reply to
Fredrik Östman

Iallafall så fick jag svar (från ett forum) från en kille som hade samma typ o antal säkringar som mig (1st 20A + 2st 10A), hans huvudsäkring är på 25A, precis som min (har kollat upp det nu). Killen hade kallat dit en elektriker o fått uppmonterat:

1st 25A Automatsäkring 2st 16A Automatsäkringar 2st 10A Automatsäkringar

o det ska tydligen fungera, till hans huvudsäkring i källaren används tröga

25A skruvsäkringar, likadant hos mig.Han har även en diskmaskin (vet inte hur mycket ström en sådant tar dock).
Reply to
Terje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.