Därför slaktade jag min HD

En gammal h=E5rddisk med otillf=F6rlitlig funktion och liten kapasitet. Skulle slaktas. Torx skruvar grrr. Har en som var f=F6r stor och en som var f=F6r liten. Skruvarna l=E5g mitt emellan. Finns det tum torx?.En mellan stor skruvmejsel fick agera kofot. L=E5cket av. Och d=E4r satt den som jag ville ha. En kraftig magnet. Med torx s=E5lklart argh. Mejsel igen, den gick att bryta loss. Magneten =E4r mycket kraftig. Anv=E4ndningsor=E5det f=E5r ni sj=E4lva v=E4lja. S=E5 har ni en skrot hd s= =E5 slakta p=E5.

Finns det fler anv=E4ndningsomr=E5de f=F6r gamla elprylar? Tokiga och intressanta.

Reply to
buss100
Loading thread data ...

Jag har två hårddiskmagneter som kylskåpsmagneter. Ingen risk att några papper ramlar ner....

Reply to
ron

Brukar vara D form p=E5 dem. S=E5 jag ritade lite t=E4nder med tusch :D

Kan man s=E5ga i magneter? Kanske r=E4cker kraften till "el flygmotorer". Den motorn man bygger sj=E4lv av ex. cdrom motor.

Reply to
buss100

Om man läste senaste nummert av 'Allt om elektronik' (som till min förvåning verkar har fått mycket nytt friskt blod i sig sista tiden) så hade de en artikel om just elmotorer och dess styrkretsar för bl.a elflyg.

Det har tydligen hänt en hel del grejor där som har gjort motorerna enormt starka och med väldigt hög verkningsgrad samt blivit växelådstillverkarnas skräck då dom kanske inte längre behövs alls alternativt dras sönder...

'likströmsmotorer' med silikon är inte likströmsmotorer av traditionell kolborstmodell, utan är 3-fas växelströmsmotorer av samma modell som används i hårddiskar eller floppydrives med roterande yttering (skiva) med neodymmagneter och fast stator i centrum i en del motortyper.

dom magneterna som du hittar i HD:s voice-coil (för styrning av läshuvudena) är också av neodymtyp och ytterligt starka - dock kan dom tappa en del av styrkan så fort man tar bort/ökar avståndet på luftgapet som finns (gäller alla magneter mer eller mindre) - att öka den magnetiska 'resistansen' med ökad luftgap gör att en del kristaller i magneten får så hög magnetisk 'fältstyrka' över sig pga. brist på 'magnetisk flöde' att dom kollapsar och tappar magnetism, ungefär på samma sätt som det kan bli överslag i lindningarna i en tändspole där utgången lämnas öppen och antal varv i lindningen skadas permanent av de interna överslagen.

slag och värme är inte alls bra för en stark magnet som trots allt 'håller' för 'öppet läge', medans samma magnet är betydligt tåligare med en magnetisk kortslutning - därför skall magneter vara/förvaras kortslutan så mycket det går.

man skall aldrig ta ut rotorn i en permanentmagnetsmotor utan att samtidigt skjuta in ett ganska tjockt järnrör i ungefär samma dimmension.

Om elmotorn snurrar betydligt fortare vid en viss spänning efter isärtagning än innan, så vet man att man har tappat magnetism under isärtagningen. Svagare magnetism ger svagare motor, så högre varvtal är knappast ett positivt tecken...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

"buss100" kvad:

Såga mitt mellan plus- och minuspolerna så kanske den inte är magnetisk längre? :^)

--
A noise annoys an oyster
Reply to
Jana

ron skrev:

Nej å man måste ju ställa dom på högkant åxå för att få bort dom vettigt. Min polare lekte med dom så det uppstod blodvite när han fick en skinnbit emellan när dom slog ihop.

--

Mysko
Reply to
Mysko

"buss100" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@u72g2000cwu.googlegroups.com... En gammal hårddisk med otillförlitlig funktion och liten kapasitet. Skulle slaktas. Torx skruvar grrr. Har en som var för stor och en som var för liten. Skruvarna låg mitt emellan. Finns det tum torx?.En mellan stor skruvmejsel fick agera kofot. Låcket av. Och där satt den som jag ville ha. En kraftig magnet. Med torx sålklart argh. Mejsel igen, den gick att bryta loss. Magneten är mycket kraftig. Användningsorådet får ni själva välja. Så har ni en skrot hd så slakta på.

Finns det fler användningsområde för gamla elprylar? Tokiga och intressanta

Plocka bord den blanka skivan och montera ett clas ohlson urverk med fina visare så får du en vacker klocka. Har läst att man helst ska ha skyddsglasögon när man använder neodym magneter för de är så hårda och far ihop med sån kraft att det lätt lossnar bitar som flyger iväg. Har varit med om de själv fast inte fått i ögonen.

Man kan klämma sig ganska häftigt på dom också.

Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Får man fråga var citatet av inlägget från "buss100" slutar och var ditt svar börjar?

Det vore tydligare om din nys-läsare kunde lägga in citat-tecknet ">" först i varje rad i citatet, eftersom det dessutom är standard. Jag tror inte att det är för mycket begärt ens av OE att göra det.

--
/Arne

Why bottom-posting is better than top-posting
 Click to see the full signature
Reply to
Arne

Konstigt att det vart så där?

Men mitt inlägg börjar där buss 100:s första inlägg slutar.

Alltså efter "Tokiga och intressanta"

mvh/Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Proffsen vill att det skall se ut s=E5 h=E4r. Men jag hadde inga problem att l=E4sa och f=F6rst=E5.

Reply to
buss100

"Håkan Olsson" skrev i meddelandet news:IAxUf.49554$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

news: snipped-for-privacy@>>> "buss100" skrev i meddelandet

Sådär gör min nysläsare ibland också då brukar jag lägga till ">", för den vill inte lägga till dom själv på vissa inlägg OE6, händer väldigt sällan fö.

/p

Reply to
Putte

Håkan Olsson skrev:

haha kolla klockslagen på ditt å mitt inlägg :) 13.18 bägge 2 å varnar för samma sak :)

--

Mysko
Reply to
Mysko

buss100 skrev:

Vems inlägg svarar du på?

--

Mysko
Reply to
Mysko

"Mysko" skrev i meddelandet news:2JiVf.49822$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Ja jag såg det skumt. Men ändå skummare är att enligt min OE våra båda inlägg nu inte gjordes 13:18 utan 14:18. Efter sommatidsinställningen Fattar ingenting. Har du det likadant? En bugg????

Håkan

Reply to
Håkan Olsson

Bugg??

Det är väl snarare korrekt, tidsstämpeln anger ju exakt på solståndet och stjärnpositioner när, när inlägget ramlade inpå servrarna i förmodligen GMT elle UPC-tid den dagen.

Därefter är det en tolkning av detta till rådande lokal tid för resp dator.

på så sätt kan man relatera en händelse till en viss tid i tidsflödet oavsett var man än är på jorden. Skulle alla köra med lokal tid som stämpel så skulle en händelse relatera till 24 möjliga tillfällen den dagen, beroende var den tolkas.

Unixsystems tidsreferenser har alltid räknat på detta sätt med GMT som refrens och därmed news-servrarna, medans windows först senare år börja anamma synsättet.

Tidigare win95/98 och FAT så var/är filerna inte stämplade i GMT utan lokal tid, vilket ställde till bekymmer om man skulle skulle göra filjämförelser baserad på namn,storlek och tid efter en övergång till sommartid (tex mellan backuper på win98 och en NT/XP-server) och klient resp. server hanterat tidsstämplingen olika... kommer jag ihåg nu...

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Fyi : GMT finns inte längre (eftersom GB infört sommartid, då blir det ju GMT + 1 idag om du kanske fattar), det korrekta benämningen är UTC (Universal Time Coordinated), som är "GMT" om vintern. Så har det varit sedan 1982 - men vissa fattar jävligt trögt. :)

Tok

Reply to
Tokarev

Det blir nog fler eftersom vissa länder kör med halvtimmar också.

Reply to
Ken

Aldrig får man ha rätt när /TE är i närheten :-(

HO

Reply to
Håkan Olsson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.