Blixtar i microvågs ugn

Min microvågsugn började blixtra där microvågorna "kommer in" i ugnen. Dessutom luktade det ozon, vilket i sig är kanske inte så konstigt.

Vid en närmare undersökning visade det sig att det fanns brännmärken på skivan som täcker kanalen mot microvågshuvudet. Gnistorna uppstod alltså mellan denna skiva och plåtens kan.

Vad jag är väldigt nyfiken på hur detta är möjligt, det är ju bara en sorts laminat(?)skiva och en plåt, det finns inget elektriskt i närheten. Vad är den för skiva och vad är det för material? Vad har skivan för funktion? Någon som vet?

Jag kan tillägga att microvågsugnen fungerar igen i och med att jag vände den oskadade sidan av denna skiva mot plåten.

--

/Josef S.

**********************************
Kolräknaren hittar du på:
http://hem.passagen.se/plc**********************************
Reply to
Josef S.
Loading thread data ...

skivan =E4r ett st=E4nkskydd f=F6r magnetr=E5den det =E4r metall i denna papp bit om det kommer f=F6r mycket fett p=E5 pappbiten s=E5 blir den varm och spricker och blottar metallen som g=F6r att det hoppar gnistor mellan skyddet och ungs v=E4ggen

Reply to
home.mikael

OK, tack för förklaringen. Jag kan med andra ord köra vidare med skivan rengjord och vänd upp och ner så den frilagda metallbiten inte kommer i kontakt med plåthöljet.

Ny fråga, om någon ids besvara den: Varför skall det vara metall i denna stänkskydd?

--

/Josef S.

**********************************
Kolräknaren hittar du på:
http://hem.passagen.se/plc**********************************
Reply to
Josef S.

Det kan nog bara ugnstillverkaren svara på... och behöver inte ha mer betydelse än att just stadga upp skivan.

I sådanahär miljöer inne i MW-ugn med flera KW/m^2 i effektflöde så blir det väldigt höga elektrostatiska spänningar (växlande i 2.4 GHz) vilket gör att det kan börja blixta och ha sig när metalltrådar och ytor närmar sig varandra i vissa situationer (även CD-skivor i MW-ugn ger smula fyverkeri när dom resulterande höga strömmarna bränner avbrott i aluminiumbeläggningen (gärna i ett slags rutmönster kopplat till våglängden) och som spänningen senare slår över dessa avbrott för att strömmen skall fortsätta gå i ytan).

Det är ockå den snabba elektrostatiska växlingen som till största delen värmer upp maten via sk. dielektrisk förluster (samma sak som att orenheter/metallföreningar i mörkare glas absorberar solljus).

(det blir också höga, väldigt snabbt växlande magnetiska fältstyrkor, men då mat varken är magnetiska eller leder ström särskilt bra så är den delen väldigt blygsam i uppvärmningsprocessen - och mot bra ledande ytor så studsar det bara (ungnens väggar och tak))

---

Kom ihåg att mikrovågor, likväl som ljus, UV, röntgen och gammastrålar, värmestrålning, radiovågor eller tom. 50 Hz i kabeln som matar brödrosten är elektromagnetiska vågor med en elektromagnetisk del och en elektrostatisk del som alltid åtföljs - det ena kan inte vara utan den andra helt.

Ligger dom precis i fas så behöver vågorna inte något medium för att ta sig fram i en viss riktning -> ljus, radiovågor, men är de 90 grader förkjutna i fas mellan elektromagetisk del och elektrostatisk del, så följer vågen ledaren (eller snarade dom rörliga laddningarnas väg som elektroner och motsvarande hål) vilket gäller i brödrostfallet I båda fallen transporteras all energi i fältet (mellan ledarna när det är trådbundet) - även vid likströmsmatning (vilket kan vara svårt att köpa som ide), som över längre tid inte är likström då det alltid finns en start och stopp förr eller senare....

Radioantenn är en manick med rörliga laddningar där den utifrån inkommande elekromagnetiska vågens fasläge mellan statiska och magnetisk part förskjuts allt mer ju närmare den kommer de rörliga laddningarna, och vill allt mer följa laddningarnas väg in och ut ur antenn och på så sätt transformerar mellan fria elektromagetiska vågor i rymd till ledningsbundna dito - och tvärt om. Närfält vid antenner är alltid knepiga att beskriva och kvantifera, och tex. en mobilnalletillverkare kanske räknar med handen som håller i den som en något smutsig 'glaskula' och med rätt dimensionerad antenn som är anpassad för omgivning med hög dielektrisk konstant (handen) växlar ut sig till luft med handen som radiatorhjälpmedel (göra antenn med större yta utan att det syns)

(betraktelsesätt ovan enligt Maxwell och i stor skala, medans kvantmekaniken med fotoner beskriver samma sak på annat sätt)

Inom Radioteknik så är Maxwells synesätt förhärskande då dess regler stämmer väldigt väl med dom praktiska resultaten och är beräknings och simuleringsbara med stor precision.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Alltså jag kan sätta dit en pappskiva istället för originalet om jag vill, metallen i skivan har ingen påverkan på microvågsugnens funktion. Det är bra att veta ifall det börjar blixtra igen.

För övrigt tackar jag för ditt svar, det är fortfarande ett sant nöje att läsa dina inlägg.

--

/Josef S.

**********************************
Kolräknaren hittar du på:
http://hem.passagen.se/plc**********************************
Reply to
Josef S.

troligen är det riskfritt att byta till någon annan typ av plastskiva (vanlig papper av okänd kvalitet är nog inte så bra) bara den inte innehåller fyllnadsmedel av MW-absorberande slag - då det blir varmt...

prova under övervakning första gångerna, kolla med handen precis efter körning att skivan inte värms i någon större utsträckning.

tackar!

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.