YUV signaal - hoe zit dat?

Hallo, Ik ben al sinds enige tijd bezig om met behulp van internet (wikipedia), how stuff works, en niet in de laatste plaats jullie, iets proberen te begrijpen van televisietechniek. Dat lukt aardig maar nu zit ik toch op een dood punt. Wat ik begrijp van het YUV signaal is dat Y de totale luminantie aangeeft van RGB, en U en V de chrominantie. Ik lees overal: U=Lred -Y luminantie van rood vermindert met Y V=Lblue -Y idem voor blauw Nu vraag ik me af: waarom wordt niet gewoon het rood en het blauw signaal als chrominantie doorgegeven en waarom moet dit verminderd worden met Y? Uiteindelijk komt het toch neer op signalen voor R, G en B. Ander vraagje: bestaat er een boek wat deze materie op wat begrijpelijke wijze uitlegt? met veel dank Joost

Reply to
joost
Loading thread data ...

Omdat je anders behalve de rood- en blauw-componenten ook een deel van de helderheid in je signaal hebt, en het rekensommetje niet meer opgaat.

YUV heeft twee bestaansredenen. Allereerst kun je het Y-signaal gewoon zonder verdere bewerking weergeven als zwart-wit, en de gekozen modulatietechnieken zorgen er voor dat oude zwart-wit tv's gewoon bleven werken. Als je bedenkt dat kleurentv iets uit begin jaren vijftig was en zwart-wit tv's tot ver in de jaren zeventig te koop zijn geweest best een overweging.

Verder past YUV 'beter' bij de manier waarop mensen kleuren waarnemen dan RGB. Door de bandbreedtes voor U en V te beperken (tot 10 en 30% van het origineel) wordt er aanzienlijk bespaart op brandbreedtegebruik, zonder dat de kwaliteit erg veel terug lijkt te lopen. Je oog is relatief ongevoelig voor kleurverschillen, en veel gevoeliger voor helderheidsverschillen, en dit model past daar goed bij.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Toch niet "overal" dan, want U (Cb) is afgeleid van B'-Y' en V (Cr) is afgeleid van R'-Y'. Met "afgeleid" bedoel ik een konstante faktor en eventueel bandbreedte reduktie (of 4:2:2,

4:1:1 of 4:2:0 downsampling). En omdat er 2 formules voor Y' bestaan (Rec.601 voor SDTV en Rec.709 voor HDTV) zijn er dus ook 2 flavours van Y'CbCr. En daarbovenop heb je dan weer wide color gamut, met 2 flavours van xvYCC. Leuk he ? Er is zoveel over te zeggen dat Poynton er dikke boeken over kan schrijven. Zie
formatting link
En hij zal je ook vertellen dat je nooit luminantie (Y) met luma (Y') mag verwisselen !

-- J.

Reply to
Jeroen S

"Jeroen S" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@nospam.nl...

ok bedankt, ingewikkelder dan ik dacht! Ik hou het voorlopig maar bij een simpele uitleg, luminantie en chrominantie signalen of zoiets. Eerst maar een cursus kleurentheorie.

Reply to
joost

Interessant onderwerp, en doet bij mij een paar vragen rijzen... Ik kocht een zeer dure Monster RGB kabel om DVD lezer (vroeger Sony zonder HDMI, dan Panasonic met defekte HDMI en nu Pioneer DVDR-645H) met LCD TV (LG

37LC2R) an te sluiten. De aansluitingen op beide toestellen zijn genoteerd Y-Pb-Pr en overeenkomstig aangesloten. De kwaliteit is beneden alles; donkere scenes slaan naar oranje uit, en lichte scenes zijn steeds overbelicht. Verbind ik beide toestellen via Scart /RGB, dan is het beeld zeer goed. Gezien de toestellen intussen uitgerust zijn met HDMI aansluitingen gebruik ik nu deze, met perfect resultaat. Ik blijf echter met de vraag waarom component aansluiting zo slecht is. Enige verklaring???
Reply to
ElJerid

"ElJerid" schreef in bericht news:4gx4i.190840$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

(LG

gokje: de Pioneer component-out is digitaal (en dus eigenlijk YCbCr) en niet compatibel met je analoge YPbPr-in van de tv (of andersom). De benamingen worden nogal eens door elkaar gehaald.

Reply to
joost

Component is toch ALTIJD analoog ??? Trouwens, op beide connectoren staan letterlijk de tekens Y-Pb-Pr...

Reply to
ElJerid

Fijn. Het zou ook met een goedkopere kabel gekund hebben, eventueel zelf voorzien van wat extra ferrietringen, maar de kabel zal wel goed zijn.

Ik vermoed een clampfout, dat is waar het DC nivo van de AC-gekoppelde signalen weer hersteld wordt zodat voor monochrome signalen (en zwart) weer precies Cb=0 en Cr=0 is. Dat is volgens mij niet iets wat je zelf kunt herstellen, er zal wel ergens iets kapot zijn waardoor het Cb signaal iets verlaagd wordt en/of Cr iets verhoogd wordt.

Dat verschijnsel ken ik vooral als je vergeet de ontvangende zijde van de kabel met 75 Ohm af te sluiten. Omdat de bron wel met 75 Ohm is afgesloten wordt het signaal dan 2x zo sterk als nodig is. Andersom kan ook, maar is zeldzamer. Sommige monitoren kon je instellen om het signaal niet af te sluiten, zodat je 2 monitoren kon doorlussen en alleen in de 2e monitor afsluiten. Maar dat zal hier wel niet zijn. Tenslotte zou het kunnen zijn dat de bron een 1 V pkpk signaal maakt terwijl de display 0.7 V pkpk verwacht. Maar dat zou nog wel opgevangen moeten kunnen worden door de contrast gain -3 dB omlaag te draaien.

Afwijkingen van de standaard, of defekten. Moet je echt aan gaan meten. Grappig, Joe Kane vertelde ons 10 jaar geleden dat Y'CbCr juist robuuster zou moeten zijn dan RGB, en jij bewijst het tegendeel. Het maakt in principe ook niet zoveel uit aan welke kant van de kabel Y'CbCr -> R'G'B' wordt omgezet, het moet toch een keer gebeuren. Europa koos voor RGB op de scartkabel, Japan koos voor Y'CbCr.

Sukses, groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Eh... volgens Poynton moet je het luma en chroma signalen noemen ! Zie:

formatting link

Ik heb er zat liggen, maar je woont vast niet in de buurt... Ik heb zelfs in januari nog voor 400 man iets over kleur staan te vertellen:

formatting link
en daarna heeft Peter Putman nog iets heel aardigs over mij geschreven:
formatting link
Dus, nu weet je waar ik de laatste 20 jaar het vak geleerd heb.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Het verschil is dat je in het geval van een Y'CbCr kabel in principe toekunt met een fatsoenlijke Y' en wat mindere CbCr bekabeling, aangezien de bandbreedte van die laatste twee signalen lager is. Alleen zie je die combinatie maar erg weinig terug: Meestal is alles bagger, of alles over-the-top.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Misschien deed een van de apparaten , toch stiekum een "vertaal slag" ? slechte decodering...

--
The Fug.
Reply to
TheFug

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.