Wie helpt me op weg met schakeling?

In mijn auto zit een toetertje dat piepte als ik mijn verlichting liet branden, helaas is dit piepertje overleden. Het piepertje kreeg een blokgolf (ca. 3 Khz) aangeboden van zo'n 5 volt pp. Nou heb ik een aardige gong die ik i.p.v. het speakertje wil laten functioneren. Deze gong heeft 3 aansluitingen. Twee aansluitingen zijn nodig voor de accuspanning (12V). De derde zorgt voor de toon als dit pennetje aan massa wordt gelegd en trekt zo'n 3 mA. Wie weet er een robuuste (fool-proof) schakeling voor zoiets zonder kans van kortsluiting of brand in de auto?

PS Ik kan een soldeerbout vasthouden!

m.v.g. Ben

Reply to
dxben
Loading thread data ...

De - aansluiting aan de massa van de auto De + aansluiting aan de spanning voor de verlichting (stads- dim- of achterlicht) De schakeldraad aan de deurschakelaar van de binnenverlichting, eventueel met een diode in de leiding. ( schakeldraad --->|---- deurkontakt)

Paul

Reply to
Paul

Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de verlichting, maar in mijn auto zit een elektronisch instrumenten paneel. Het toetertje werkte voor diverse alarm situaties:

  1. Verlichting
  2. Oliedruk
  3. Tanken etc.

Er komt een blokgolf op een piepertje bij al deze mogelijkheden, dus ben ik aangewezen op deze blokgolf om niet een eindeloze hoeveelheid draden te hoeven trekken. Ik zit zelf te denken aan een optocoupler, maar ik ben niet zeker hoe ik dit uit moet voeren. In ieder geval bedankt voor je response,

m.v.g. Ben

Reply to
dxben

Ja, dat vroeg je ook in je eerste post :-)

Wat voor spanning staat er in rust op het 3Khz draadje? Als dat 0 volt is dan zou ik proberen om een optocoupler via een weerstand aan te sturen, even kijken bij de opto gegevens wat voor stroom/spanning daar in gaat en aan de hand daarvan weerstand uitrekenen. Best kans dat de gong gewoon aanblijft, en anders een condensator over de ingang om de boel af te vlakken. Als het draadje in rust 12 volt geeft dan zal je via een condensator met daarachter een weerstand moeten koppelen. Het schakeldraadje kun je rechtstreeks aan de uitgang van de opto hangen.

Paul

Reply to
Paul

ik zou gewoon een beepertje kopen dat geschikt is voor deze toepassing.

Reply to
Pom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.