Autoradiatorfan variabel aansturen?

Hallo,

Op dit moment wordt er in mijn auto met turbodieselmotor een watergekoelde intercooler ingebouwd waarvan het koelblok voor de standaard radiator ingebouwd gaat worden. Achter die standaard radiator zit een fan van 12V en

500W welke nu door een temperatuurschakelaar (in de radiator) met 2 standen bediend wordt, bij de laagste stand zit er een dikke weerstand (porceleinachtig geval) tussen geschakeld.

Om nu bij lage rijsnelheden toch voldoende koeling voor de intercooler te verkrijgen wil ik proberen om de Fan buiten de bestaande aansluiting om zodat die gewoon blijft werken kunnen bedienen. Het idee is om hem op een wat lagere snelheid te laten draaien en het mooist zou het zijn om dat variabel te maken zodat ik met een potmetertje de snelheid kan regelen.

Nu ben ik zelf geen techneut wat elektronika betreft maar iets zegt me dat hiervoor meer wegen naar Rome zijn?

Bestaan er betrouwbare elektronische regelingen voor zo'n zware motor? dat zou ook in een paar stappen mogen zijn. Kan dit met een vermogensregelaar voor 12V of denk ik dan te makkelijk?

Bestaat er iets als een variabele weerstand die ik hier voor zou kunnen inzetten? nu wordt immers ook de snelheid gehalveerd door een weerstand tussen te voegen.

Kan ik zo'n extra bediening van die motor zo naast de bestaande aansluiting bouwen door bij de aansluitingen? of gaat er dan iets vreemds gebeuren als de thermoschakelaar de fan inschakeld als je daarnaast met een andere "regeling" de fan van stroom voorziet?

Wat zou voor mij de makkelijkste degelijkste en betaalbaarste weg zijn en waar zou ik daar spullen voor kunnen krijgen? Kan ik dat zelf inbouwen? (ik ben niet onhandig maar elektro is niet zo mijn sterke punt :)

Groeten René

Reply to
René
Loading thread data ...

Een watergekoelde intercooler ??? Mm, dus jij gaat inlaatlucht die door het samenpersen verwarmd werd koelen met koelvloeistof die ongeveer 95 graden celsius meet;-)) Nou, veel sterkte dan maar je zal er geen ene moer aan hebben....... Daarnaast zal je met een ventilator door je radiateur ervoor zorgen dat de koelvloeistof nooit goed op temperatuur komt en je dus meer dan nodig gaat verbruiken.... Met een beetje passen en meten is de beste plaats voor een intercooler midden boven de motor, en de lucht ervoor door een luchthapper in de motorkap. Zo koel je effectief met de rijwind, bij lage snelheden heeft koelen totaal geen zin omdat een turbocompressor pas bij

1750 toeren wat gaat doen. Want een diesel draait nu eenmaal niet die achterlijk hoge toerentallen die benzinemotoren aankunnen....

"René" schreef in bericht news:677e3$42a841a7$d55db37b$ snipped-for-privacy@news.chello.nl... : Hallo, : : Op dit moment wordt er in mijn auto met turbodieselmotor een watergekoelde : intercooler ingebouwd waarvan het koelblok voor de standaard radiator : ingebouwd gaat worden. Achter die standaard radiator zit een fan van 12V en : 500W welke nu door een temperatuurschakelaar (in de radiator) met 2 standen : bediend wordt, bij de laagste stand zit er een dikke weerstand : (porceleinachtig geval) tussen geschakeld. : : Om nu bij lage rijsnelheden toch voldoende koeling voor de intercooler te : verkrijgen wil ik proberen om de Fan buiten de bestaande aansluiting om : zodat die gewoon blijft werken kunnen bedienen. Het idee is om hem op een : wat lagere snelheid te laten draaien en het mooist zou het zijn om dat : variabel te maken zodat ik met een potmetertje de snelheid kan regelen. : : Nu ben ik zelf geen techneut wat elektronika betreft maar iets zegt me dat : hiervoor meer wegen naar Rome zijn? : : Bestaan er betrouwbare elektronische regelingen voor zo'n zware motor? dat : zou ook in een paar stappen mogen zijn. : Kan dit met een vermogensregelaar voor 12V of denk ik dan te makkelijk? : : Bestaat er iets als een variabele weerstand die ik hier voor zou kunnen : inzetten? nu wordt immers ook de snelheid gehalveerd door een weerstand : tussen te voegen. : : Kan ik zo'n extra bediening van die motor zo naast de bestaande aansluiting : bouwen door bij de aansluitingen? of gaat er dan iets vreemds gebeuren als : de thermoschakelaar de fan inschakeld als je daarnaast met een andere : "regeling" de fan van stroom voorziet? : : Wat zou voor mij de makkelijkste degelijkste en betaalbaarste weg zijn en : waar zou ik daar spullen voor kunnen krijgen? Kan ik dat zelf inbouwen? (ik : ben niet onhandig maar elektro is niet zo mijn sterke punt :) : : Groeten René : :

Reply to
Peet

Hallo Peet,

Eigenlijk gaat deze vraag niet over mijn auto maar om hoe ik het "best" een Fan kan regelen maar voor jou wil ik wel even een paar zaken verduidelijken.

Ja, een Oettinger watergekoelde intercooler speciaal op maat gemaakt voor mijn VW Syncro transporter turbo-diesel. Bij deze auto zit de motor achterin en om dan voor koellucht te gaan halen met 10 meter pijp is geen goed idee lijkt me. De oplossing is dan een warmtewisselaar achter bij de motor welke niet met lucht maar met water wordt gekoeld. Hij heeft een hoger rendement dan een luchtgekoelde intercooler overigens dus surrogaat is het zeker niet (eerder het neusje van de zalm ;)

Nee, ik ga de intercoolerlucht niet met het standaard koelsysteem koelen maar met een 2e radiator en dus een eigen koelsysteem voor de intercooler zelf waar dus ook aparte slangen en een aparte pomp voor ingebouwd zijn.(eigenlijk worden op dit moment)

Dat werkt misschien zo bij auto's met de motor voorin maar een turbo-diesel achter in een T3 syncro heeft het errug warm daar dus ieder beetje extra koeling is welkom, verder regeld de thermostaat natuurlijk de watertemperatuur en spring die Fan alleen bij als het echt nodig is.

Boven de motorkap zit mijn bed ingebouwd, de rijwindkoeling welke je daar aantreft zal niet effektief genoeg zijn om een intercooler goed mee te laten functioneren ;)

Zoals Oettinger het bedacht heeft voor mijn syncro gaat dat ook heel effektief of zelfs effektiever volgens testen.

bij lage snelheden

En toch is mijn idee daar precies voor bedoeld!! Een VW T3 syncro is een soort van terreinauto waarmee je dus in het terrein veel vraagt van je motor maar door de geringe snelheden in dat terrein te weinig koelrendement haalt of het nu een watergekoelde of een luchtgekoelde intercooler betreft maakt dan natuurlijk totaal niets uit. In zo'n auto heb je naast vierwielaandrijving met sperdifferentieelen ook een "Gelandegang" wat inhoud dat je een soort ulta korte eerste versnelling hebt waarbij heel veel trekkracht ontstaat maar geen snelheid, een soort lage gearing dus.

Misschien begrijp je nu wat beter waarom ik deze vraag hier stel?? Hoe ik mijn inmiddels al niet meer originele TD motor wat meer vermogen moet geven is me al lang duidelijk en geregeld alleen mijn vraag over hoe ik die Fan het beste variabel kan aansturen heb je niets gezegd?? Weet je daar ook iets meer van?

René

Reply to
René

"René" schreef in bericht news:91849$42a85f3b$d55db37b$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

een

verduidelijken.

(eerder

turbo-diesel

laten

motor

haalt

inhoud

geven

Dit is dus een zgn. air-to-water intercooler ipv de meer gebruikelijk air-to-air intercooler. Het voordeel van eerstgenoemde is dat het wat minder plaats inneemt, water heeft een vele malen grote warmtecapaciteit dan lucht. Nadeel is wel dat je aparte electrische waterpomp nodig hebt en een extra radiator. Voordeel is ook dat je koeling niet afhangt van de rijsnelheid, dat water warmt niet zo snel op.

Ik denk zelf dat het helemaal geen nut heeft om een variable regeling te maken in heleboel stappen. Je kan wel iets maken om die weerstand te vervangen, immers die weerstand zet het overtollig vermogen om in een heleboel warmte, en uiteindelijk kost dat ook brandstof. De manier is dan om de ventilator met een blokgolf van een kilohertz of zo aan te sturen, maar dat geeft wel mogelijk storing en extra lawaai (denk maar een schroefboormachine met variable regeling, die fluit ook als je niet vol vermogen gebruikt). Als ik zou was, zou ik het zo laten, zal best wel goed werken.

Jeroen

Reply to
Jeroen

Om toch maar in te gaan op de oorspronkelijke vraag: dit is een klus voor PWM regeling. Is zelf te bouwen, maar voor 50A niet helemaal triviaal, zeker als je het boordnet niet teveel wil vervuilen.

Snelste optie is naar een RC model zaak te gaan, daar zijn "regelaars" te koop in het door jou gevraagde vermogen. Deze moeten aangestuurd worden met een PPM signaal, maar daar zijn weer diverse schema's op het internet te vinden. Storing op het boordnet blijft echter een risico.

Andere optie is natuurlijk 2 fans te gebruiken die je serie / parallel kan schakelen.

Heb een beetje twijfel over die 500W? dat is nogal een fan? Die serieweerstand moet dan een *substantieel* blok zijn....

Ik heb in mijn bus 2 potente fans voor de airco radiator zitten - afgezekerd met 20A. (geschatte stroomopname 10A).

--
 - René
Reply to
René

"René" schreef in bericht news:677e3$42a841a7$d55db37b$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Jawel, een paar powertransistors op een heatsink kunnen dat vermogen dissiperen. Dan kan je de motor eenvoudig regelen van van nul naar max. Ik heb geen kant en klaar schema voor je maar veel hoeft het niet te kosten. Een paar 40411 of 3055 parallel (ivm Imax=40 A van de motor) en nog wat klein spul. Zou wel de temp goed in de gaten houden zodat bijtijds het toerental van de fan wordt opgehoogd.

Maurits

Reply to
Maurits

Hallo Jeroen,

minder

lucht.

Dit is een hele mooie beschrijving van deze intercooler, hij heeft eigenlijk maar een nadeel en dat is dat het kostbaar is.

om

Vanwege de zeer uitgebreide 12v installatie zal ik niet snel kiezen voor een oplossing waar een zeker risico inzit maar het is wel goed om alle opties even op een rijtje te zetten. Het nut van een extra toegevoegde mogelijkheid tot koelen van de IC is ook heel beperkt, met die opmerking heb je gedeeltelijk gelijk. In 95% van de tijd dat die auto rijdt heb ik dat ook helemaal niet nodig maar die ene keer dat we met de "club" weer eens in de zandbak gaan spelen zal het zijn nut bewijzen. Je moet dan denken aan een soort trailrijden door moelijk begaanbare stukken terrein (lekker achter de landrovers aan met je campertje :)) Dit soort ritjes vraagt veel vermogen, zeker het mulle zand en gaat altijd gepaard met rustig rijden waardoor er dan te weinig rijwindkoeling is om de oplopende temperatuur laag te houden is. Dat zijn ook de momenten dat de Fan aanslaat wat hij anders hoogst zelden doet. Hier is de modernere TDI motor natuurlijk in het voordeel omdat die sensor/gecomputergestuurd de brandsofhoeveelheid en turbodruk kan en zal bijregelen. Ik moet daar zelf iets voor bedenken.

Bedankt voor je uitleg!

René

Reply to
René

Ha René

Dit is voor mij als "elektroleek" te ingewikkeld helaas, als zo'n module kompleet te koop zou zijn was het een mogelijkheid. Bij Conrad had ik bijv. vermogenregelaars gezien waarmee je een motor zou kunen aansturen, deze waren alleen voor 230v te vinden maar als ik het goed begreep kon je daar een bepaald soort motor mee regelen zoals een "dimmer".

Daar is geen ruimte voor, de bestaande fan zit ingekapseld in een soort huis om zo effektief mogelijk de lucht door de radiator te zuigen.

Op de motor staat 500W, als hij draait heb je ook werkelijk het idee dat er een vliegtuig opstijgt. Via een amperemetertje (waar ik een paar vragen terug op deze nieuwsgroep een vraag over stel) kun je ook zien dat als de dieselmotor niet loopt deze fan in ieder geval meer dan 30A trekt omdat de meter strak in de hoek staat op dat moment. Wat hij dan ook precies gebruikt weet ik niet maar veel is het in ieder geval. Hij wordt geschakeld met een

70A relais waarbij een stripzekering zit van ik dacht 50A, dat zou ik even kunnen checken. De door VW gebruikte weerstand is ook een fors geval, die moet je jezelf voorstellen als 2 rolletjes king pepermunt waar wat omheen gewikkeld zit.

Bedankt voor je meedenken!

Reply to
René

Hallo Maurits,

Dit is voor een elektroleek als mij wat abacadabra, ik heb dus ook geen idee hoe het zou werken maar dat hoeft ook niet. Waar het mij om gaat is dat die fan voor die ene keer dat het nodig is op een wat lagere snelheid en met iets minder verbruik continue kan draaien. Mag met een extra voorschakelbare weerstand of met een variabele regeling maar het moet voor mij uitvoerbaar en betrouwbaar blijven. Als ik het iemand moet laten maken gaat het al snel een stuk duurder worden wat je eigenlijk niet wilt bij een hobby. Tenzij jij zegt: dat maak ik wel voor je voor weinig :)) ik kan het zelf gewoon niet, het mag best wel wat kosten maar dat moeten geen honderden euro's zijn. Met een goede uitleg krijg ik het zelf wel ingebouwd.

de

Er zitten inmiddels al een aantal klokkies in mijn auto om dit soort zaken in de gaten te houden maar voor de intercooler zit die er nog niet, blijft altijd een optie natuurlijk.

Bedankt voor je tips,

René

Reply to
René

"René" schreef in bericht news:96cf5$42a95505$d55db37b$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

[snip]

er

Goeie genade, volgens mij *is* het een vliegtuig ;)

Hier is iets wat er wel op lijkt:

formatting link

Ik denk dat de modelbouw hobby regelaars niet geschikt zijn. Die accu's zijn vaak 7.2V of zoiets, de stuuringang is lastig, die wil een R/C pulsmodulatie signaal zien. Zelf zou ik in elk geval nooit die weg inslaan. Ik heb de indruk dat er hier professioneel gedrag gewenst is, en dan valt dat spul gewoon af.

Een lineare regelaar in elkaar prutsen met 'effe een paar 2n3055's' is natuurlijk helemaal waanzin. Da's zelfs voor een doorgewinterde electronicus niet eens triviaal, en voor een goedwillende leek al helemaal niet aan de orde.

Ik heb overigens geen idee wat die regelaar van midwest kost, en er zullen ongetwijfeld nog wel andere merken/types in de handel zijn.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"René" schreef in bericht news:677e3$42a841a7$d55db37b$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

René,

Uit je verhaal en de rest van de draad maak ik op dat je twee thermische schakelaars in de radiator hebt zitten. Eén om de fan aan en uit te zetten en de ander om die serieweerstand al dan niet kort te sluiten. Die thermische schakelaars bedienen de fan blijkbaar niet direct maar door middel van relais. Dat geheel moet je mijns inziens netjes laten zitten. Wat je wel kunt doen is aan/uitschakelaars parallel aan de thermische schakelaars zetten. Dan kun je ze in elk geval vanaf het dashboard bedienen. Dat wil zeggen aan- en uitzetten zolang de thermische schakelaars niet actief zijn. Misschien kun je wel een driestandenschakelaar maken - uit, halve- en volle kracht - maar dat hangt af van de manier waarop de thermische schakelaars moeten worden aangesloten. In het eenvoudigste geval bedient de ene schakelaar de fan met kortsluiting van de serieweerstand terwijl de ander onafhanklijk van de eerste de fan met serieweerstand inschakelt. Dan is een driestandenschakelaar simpel.

Een fijnere regeling is niet zo makkelijk. Ik heb even aan een soort intervalschakelaar zitten denken. Zoiets is wel eenvoudig te maken maar je relais vinden dat vast niet leuk. Hun kontakten zullen daarvan extra slijten ofwel inbranden. Het hangt dus van de kwaliteit van de relais af of dit een optie is.

Het gebruik van een serieweerstand zoals hier stuit een rechtgeaard electronicus tegen de borst. Je verspilt daarmee energie die je in warmte omzet terwijl je juist wilt koelen. Het principe van een goede regeling is vrij eenvoudig. Je zet de fan snel achter elkaar steeds aan en uit. Een paar honderd tot een paar duizend keer per seconde. De verhouding tussen de aan- en uittijd bepaalt dan de energie die de fan krijgt en daardoor zijn snelheid. De praktijk is zoals altijd wat weerbarstiger. Het hoeft geen betoog dat je relais dat snelle aan- en uitschakelen niet bij kunnen houden. Je hebt dus elektronische schakelaars nodig en die bestaan ook wel. De exemplaren die je nodig hebt, moeten echter veel meer dan 50A kunnen schakelen. Hoeveel meer hangt af van de aanloopstroom van je fan. Daarbij produceren die dingen enorm veel storing. Anderen hebben daar ook al op gewezen. Daar is natuurlijk ook wel weer wat aan te doen maar dat is niet eenvoudig en wel duur. Tenslotte eis je uiteraard een grote betrouwbaarheid. Geen wonder dus dat je producent/leverancier voor de eenvoudige oplossing met de serieweerstand heeft gekozen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Met nadruk op lijkt. Uit de specificatie blijkt dat da ding te klein is.

25 Ampere gemideld, 40 A piek.

Hij heeft 500/12 = 41,6 A gemiddeld (nominaal) nodig als die fan op vol vermogen draait.

Misschien zou hij naar elecktrische rolstoel sturingen moet kijken.

Voor zelfbouw een simpele schakeling en niet al te moeilijk zelf te maken. Alleen moet er een power mosfet achter voor voldoende stroom.

Een hoge schakelfrekwentie is niet nodig want er zit voldoende traagheid in het systeem. 100 Hz lijkt mij meer dan voldoende. Bovendien zijn de schakelverliezen en daarmee opwarming van de mosfet dan klein.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Ja, zie je wel, ik kan niet eens meer rekenen. Waar moet dat naar toe met mij ;)

Goeie tip.

Ik zie dat zelfbouwen niet zitten. Bij de stromen die geschakeld gaan worden, worden de kleinste zelfinducties (ook bekabeling) al fataal als het niet allemaal helemaal top is. Bij ontwikkelaars van dergelijke besturingen staat vaak een emmer onder de tafel voor de defecte fets.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Zo heel vaak hoeft er niet geschakeld. Een thermostaat op het koelwater is wellicht een optie. Als dat een aanmerkelijk volume heeft is het niet zo snel warm.

Hoe dat moet met draaien op volle en halve kracht? Als er maar 1 relais is, is dat lastig. Als er 2 relais aanwezig zijn is het nog mogelijk om bijvoorbeeld bij 50 graden de lage stand in te schakelen en bij 60 graden de hoge stand.

Thomas

Reply to
Zak

Heb ik ontdekt, the hard way, na 3x een setje dikke fets aanschaffen voor een zelfbouwregelaar¹... Had je dat niet eerder kunnen vertellen? Dan had ik de fets in bulk gekocht... :-/

¹(voor 't startsysteem van een kleine straalmotor (!) (tja, je kan altijd nog puzzelen als hobby nemen :-P ))
Reply to
ELAL

Het grootste deel van de electronica kan je voor dit doel al kan en klaar gebouwd kopen. kijk eens bij bv conrad naar een electronische snelheidsregelaar voor modelauto's

moet je alleen nog even een aansturing maken. ohnee, die kan je ook al kant en klaar kopen. als servo tester. al heb ik met mij zelfbouw versie de ervaring dat die een te groot bereik heeft.

Reply to
Spacebug

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.