rfc: hobbymotoren-howto

Ik heb een hele hoop problemen met het onweer van de laatste dagen en de gevolgen voor mijn netwerk; daarom ben ik even stil geweest.

------------------------------------

hobbymotoren-howto

Doel: dienen als leidraad bij het hergebruiken van electromotoren uit oude huishoudelijke en licht-industrieele apparaten. Veiligheid staat op de eerste plaats. Wie de meest effciente oplossing wil zal die hier niet vinden.

  1. Disclaimer

De samenstellers van deze howto zijn zich niet aansprakelijk voor eventuele ongelukken of schade ten gevolge van verkeerde of onvolledige informatie in deze howto.

  1. Veiligheid

  • de normale voorzorgen bij electriciteit; niet eerst je handen in pekelwater dopen en met blote voeten op een natte dweil gaan staan...

  • aarden, aarden, aarden.

  • gebruik de groengele aardedraden alleen voor aarden en aard niet met andere kleuren. Ook niet "voor even".

  • niet aanklooien met mechanisch duidelijk kapotte apparaten en/of zichtbaar beschadigde isolatie.

  • kijk uit voor onbekende condensatoren. Je kunt er behoorlijke schokken van krijgen en ze kunnen nog ontploffen ook...

  • zet de motoren bij het testen altijd goed vast. Een losliggende motor op een rommelige werkbank kan bij het aanzetten een lawine van onderdelen veroorzaken.

  • loop niet met electrische snoeren als ze in het stopcontact zitten.

...

  1. Krachtstroom vs lichtnet.

De meeste motoren voor hobbygebruik zullen 220V motoren zijn waar je in principe maar twee polen hoeft aan te sluiten. In principe, want zeker als zo'n 220V motor in het wilde weg is losgeknipt zullen er drie, vier of meer draden uitsteken. De belangrijkste functie van dit verhaal is dan ook om mensen te helpen erachter te komen hoe die draden moeten worden aangesloten.

Veel hobbyisten hebben echter de beschikking over krachtstroom, en dan kunnen krachtstroommotoren 'van de sloop' een welkome aanvulling zijn.

Voor theorie en werking zie (andere URLs).

  1. Het typeplaatje.

Welke informatie op het typeplaatje is nuttig? Wat kun je ermee?

  1. motoren voor het lichtnet

a. Twee draadjes. ik heb een paar motoren waar maar twee draadjes uitkomen. Spanning erop, draaien. Heerlijk, die eenvoud. Maar wat zijn het voor dingen?

b. Motoren die een aan condensator nodig hebben. Hoe herken ik ze? Hebben ze altijd drie aansluitingen? Hoe kom ik aan de juiste condensator? Hoe sluit ik de condensator aan?

De twee draden van het lichtnet gaan aan twee van de drie aansluitingen. De derde aansluiting gaat naar een van de twee eerder genoemde aansluitpunten, maar nu komt er de condensator tussen. (plaatje of ASCII-schema)

--------------------- lichtnet motor --------------------- | condensator | +-----------

c. Draden, draden, draden. Een derde type motor heeft koolborstels. In principe zou die met twee draden uit de voeten kunnen.

Het slechte nieuws is dat deze motoren op hol kunnen slaan. Het goede nieuws is dat ze eenvoudig te regelen zijn met een op een dimmer lijkende schakeling. (verwijzing naar schema van die schakeling. Ik heb er ergens een maar kan hem niet meer vinden). Om dat 'op hol slaan te voorkomen' is er vaak een voorziening om het werkelijke toerental terug te rapporteren. Dat is de tachometer, en die levert ook twee draadjes/aansluitingen op. Deze twee draadjes zijn vaak dunner dan de andere draden.

Tenslotte zitten er doorgaans nog een stel aansluitingen op zo'n koolborstelmotor (hier houdt mijn kennis op).

  1. Poelies en dergelijke.

Tenslotte moeten deze motoren een manier hebben om de geleverde arbeid over te brengen op iets bruikbaars. Dat 'iets' kan een slijpschijf zijn, een boorkop of wat-dan-ook. Meestal zit er op de as van de electromoter een z.g. poelie of snaarwiel. Om zo'n poelie te verwijderen heb je een poelietrekker nodig. Dan heb je een as van minstens een centimeter dik. Het ligt doorgaans buiten het bereik van de hobbyist om daar veel meer mee te doen dan er een andere schijf met dezelfde binnenmaat op te zetten. (als iemand hier nog ideeen over heeft hoor ik het wel).

Reply to
paai
Loading thread data ...

Kijk even in je mailbox aangaande een proef bericht..

groet Manus.

Reply to
Manus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.