Vraagje galvanische scheiding ethernet

Hallo, Er is me gevraagd een probleem met (vermoedelijk) aardlussen op te lossen in een systeem met onder meer een pc en een systeemkast met onder meer motoraandrijvingen in een naastgelegen vertrek.

Nu ligt er een afgeschermde ethernetkabel met aardaansluiting tussen deze twee apparaten. Het vermoeden bestaat dat deze directe aardverbinding een aardlus vormt met de eveneens aangesloten aarde van de elektrische installatie -- resulterend in stoorsignalen op een analoge meetkaart.

Mijn vraag is of de signaaldraden van de cat5-kabel altijd galvanisch geïsoleerd zijn in netwerkinterfaces of niet -- met andere woorden: is het voldoende als ik voor de test gewoon een andere ethernetkabel neem, met aan één kant (of desnoods beide kanten) geen aardverbinding? Of kan dit toch problemen veroorzaken? Zo te zien zitten op alle interfaces van die kleine trafootjes, dus vermoedelijk zijn de geleiders van de kabel inderdaad niet galvanisch aangesloten op de pc enzovoort -- maar ik wilde het voor de zekerheid toch even navragen. Zoeken op internet levert vooral resultaten op die verwijzen naar speciale ethernet-isolators, maar ik wilde e.e.a. eerst even op een simpele manier testen alvorens misschien zo'n ding te kopen. (Op zich liggen beide apparaten nog wel aan de lichtnetaarde, dus grote spanningsverschillen zijn sowieso uitgesloten.)

Alvast mijn dank voor zinnige info.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Ethernet is galvanisch gescheiden. Die shielded kabels niet, maar je kunt gewoon een unshielded kabel gebruiken dan heb je geen last van die afscherming.

Reply to
Rob

"Richard Rasker" schreef in bericht news:496b8cf3$0$727$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

Hoi Richard,

Kan je niet glas converters er tussen zetten met een stukje glas. Dat is zeker galvanisch gescheiden.

groet bassie

Reply to
sprokkie

OK, dat wilde ik even weten, thx :-).

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker
[knip ethernet galvanisch gescheiden?]

Uiteraard. Maar die dingen heb ik niet liggen, en het gaat in eerste instantie alleen maar om een snelle test om te kijken of het onderbreken van die aardverbinding iets uithaalt of niet -- en of dat geen nieuwe problemen kan introduceren.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

heb je wel 2 wireless router liggen knoop je die toch even wireless aan elkaar.

groeten bassie

Reply to
sprokkie

"Richard Rasker" schreef in bericht news:496b8cf3$0$727$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

Bij mijn weten wel, op elke NIC zit een trafo (ingegoten blokje) die de signalen vrij van aarde transporteerd.

Maurits

Reply to
Maurits

Ethernet is zals anderen hier al aangeven galvanisch gescheiden. Maar de afscherming waarschijnlijk niet. En dan ligt het aan je ethernetkaart, hebben ze daar voor het gemak de afscherming maar aan massa gelegd? Dat zou best kunnen!

Verder zie je ook wel eens dat DC gescheiden hebben (dan geeft je multimeter aan dat het gescheiden is) maar dat sommigen nog condensatoren plaatsen tussen de aardes. En dan laat je AC wel door. Maar dit is wel heel eenvoudig te testen: test met een niet-afgeschermde ethernet kabel. Dit werkt ook, en als je storing weg is had je een aardlus. Het enige verschil met afgeschermde kabel is dat je wat meer HF uitstraling krijgt.

Ik doe af en toe klussen op ESD gebied etc. Ik heb wel eens originele PLC's moeten aanpassen om ze ontstoord te krijgen. Letterlijk ontwerpfouten zaten erin, condensatoren tussen aardes etc, in de apparatuur. Dat is met opto-scheiding echt niet nodig. Koppelingen tussen aardes en verbindingen met aardes (als ze al moeten) moeten op

1 plaats van het apparaat zijn, waar alle kabels in/uit gaan.

Kijk eens na of je niet een lus via de netspanning hebt? De aardraden kunnen een prachtige oppiklus vormen die via der massa-aansluting van je motor loopt. Je motor is ook geaard via de motorsturing? En mechanisch verbonden met je apparaat, die via een andere draad weer geaard is? Ook dit is een lus.

Bij testen neem ik altijd een spanningsslof mee zonder aarde om enkele apparaten ongeaard te kunnen zetten voor testen. Wel met beleid doen. En je hele apparatuur waar al een lus inzit zonder aarde zetten helpt natuurlijk niet.

P.

Reply to
P.

los van alle andere juiste antwoorden, hebben ze mij aangeraden om bij shielded utp kabels (stp of ftp) slechts aan 1 zijde een geaarde plug te gebruiken.

mvg

Reply to
pom

niet alleen voor de test, maar ook voor de permanente aansluiting is het beter om de afscherming slechts aan één zijde aan te sluiten (gewoonlijk aan de zijde van de switch, als die tenminste een shielded poorten heeft).

Gr. Ad Z

"Richard Rasker" schreef >

Reply to
Ad Zijlmans

Ethernet is al uitgevoerd met scheidingstrafo's, kleine ~2mm grote trafootjes ingebed in een chip. Alleen als en ook nog afscherming om de kabel zit (niet gebruikelijk bij twisted pair ethernet kabel) zou een aardlus kunnen ontstaan. De gebruikelijke 8 pins connectors hebben geen aardcontact.

Reply to
Sjouke Burry

Inderdaad wordt dit vaak niet gedaan. Maar volgens specificaties mbt EMC etc zou het eigenlijk altijd moeten worden gedaan. De reden dat het niet gedaan wordt is makkelijker te maken cq goedkoper is.

P.

Reply to
P.

Niet gebruikelijk, maar komt wel steeds meer voor...

Klopt, daar gaat voor FTP-kabels een soort metalen harnasje omheen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De reden dat het niet gedaan wordt, is dat het niet in de oorspronkelijke standaard staat en bovendien in de meeste gevallen ook niet nodig is. Dat is de kracht van getwiste paren; stoorvelden heffen zichzelf zo goed als op.

Met lange kabels, kabels in storende omgevingen en met gigabit ethernet heeft de afscherming wel direct practsch nut. Vandaar dat je langzamerhand steeds meer van die kabels ziet opduiken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb het over specs vanuit EMC eisen gezien, niet vanuit netwerkdefinitie. Ga maar eens naar zo'n studiedag bij Dare Consultancy in worden. Worden regelmatig gegeven, soms ook gratis of heel goedkoop via elektuur. Dat is erg leerzaam, echt aan te raden.

Getwiste paren heffen de differential mode storing inderdaad flink op. Maar leiden nog wel de common mode storingen naar buiten, vormen (als apparatuur niet zo netjes is) een antenne naar buiten. Vandaar ook dat er eea aan ontstoring in apparatuur zit.

En helaas is het ook niet zo dat als je een netwerkkaart neemt die voldoet, en een kabel die voldoet, je systeem ook voldoet.

P.

Reply to
P.

In de tijd dat ik me nog bemoeide met UTP was het dan ook zo dat UTP gelegd moest worden in metalen kabelgoten. Het enige dat dan niet afgeschermd is, is de kabel tussen de contactdoos en het aangesloten apparaat.

Reply to
Dirk

...

Of iets grotere DIL-blokjes op een print ...

OK, ik kom zojuist terug van een interessante meetsessie, en er bleek dus inderdaad sprake van een aardlus (een van de vier) via de ethernetkabel. Het isoleren bleek kinderlijk eenvoudig: gewoon aan één kant het metalen manteltje van de plug slopen. Door de nogal exotische opstelling heeft dit overigens niet veel geholpen.

(Het interessante en exotische is dus dat er zes zware driefasenmotoren met

600V/8kHz PWM worden aangestuurd via 10 meter kabel met een geaarde afscherming die zo'n 15nF per fase doet -- zodat de "aarde" dus één groot feest van interfererende stoorsignalen in het ampère- en voltbereik is geworden -- en dat men op een meter of anderhalf afstand storingsvrij millivolts aan EMG-signalen wil meten. Of ik dat "even" kan regelen ... blegh ...)

In ieder geval dank voor alle reacties :-)

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Gewoon 'even' bij Würth common mode spoelen halen, ringen die je over de kabels schuift etc. Signalen die de kabel niet ingaan komen ook niet door de 15 nF naarbuiten. Ga er maar van uit dat alle rommel common mode is.

Het kan wel hoor, ik heb weeg- en doseerelektronica ontwikkeld die bij

20 mV 100 kilo aangaf, en we konden meten tot op een gram. Tel maar uit. En dat bij motoren en frequentieregelaars. Wel alles gebalanceerd, centrale aardpunten etc.

Wat ook wonderen doet is kabels karakteristiek afsluiten. Dus ook een kabel die alleen laagfrequent doet met een rc afsluiten. Dat voorkomt een hoop staande golven.

Verder moet je EMG apparatuur ook goed zijn en goede commonmode ontstoring krijgen.

Voel je vrij om me vragen te stellen. En succes.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.