Verhuizen naar VS: 60 Hz <---> 50 Hz

Hallo, mogelijk ga ik verhuizen naar de VS. Daar is de netspanning 110 V 60 Hz als ik het goed heb. Probleem is natuurlijk dat al mijn elektrische apparatuur (en dat is nogal wat: witgoed, kleine keukenapparaten, magnetron/oven, stereo, TV, DVD, boormachine etc.) geschikt is voor 230 V 50 Hz. Zal het de goedkoopste oplossing zijn om een reeks trafos's te kopen? Dat zal goedkoper zijn dan apparaten nieuw aan te schaffen, lijkt me. Maar dan krijg ik dus 230 V 60 Hz, toch?

=> Voor welke apparaten zal 60 Hz i.p.v. 50 Hz problemen geven / schadelijk zijn?

Reply to
Ano
Loading thread data ...

"Ano" schreef in bericht news:44f0964e$0$4520$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Kijk je apparatuur na. Er zit altijd een stickertje op met de netspanning waarop het apparaat werkt. Veel apparaten hebben een elekktronische transformator, en werken op een heel groot scala aan spanningen. Daar hoef je dan niets meer voor te doen.

Het televisiesignaal in de VS is NTSC, dat is anders dan het hier gebruikelijke PAL. Dus controleer eerst of je TV daar nog wel een ander beeld dan sneeuw geeft. Een DVD speler is tegenwoordig goedkoper dan een verhuistrafo.

Alles wat je daar nieuw koopt hoef je geen transportkosten over te betalen.

Boormachine: Is snel een 800 Watt (= 1000 VA) Werkt op 60 Hz net zo goed als op 50 Hz, maar ook hier weer, een trafo van 1000 VA elke keer meeslepen als je een gaatje moet boren?? Reuze onhandig. En die trafo kost de helft van een niuwe boormachine.

Geef alles weg aan je vrienden, dan hou je vrienden........

Toet

Reply to
Toeternietoe

Klopt.

Of het voordeliger valt nog te bezien. Je zal de twee mogelijke oplossingen naast elkaar moeten leggen:

Enerzijds verkopen&kopen:

- Hoeveel deze apparaten hier nog opbrengen als je ze verkoopt?

- Hoeveel het kost om deze apparaten in de VS aan te schaffen?

Anderzijds apparatuur meenemen:

- Hoeveel kost het verschepen van deze spullen? (houd daarbij ook rekening mee met de mogelijkheid dat niet alle apparatuur het avontuur overleeft)

- Hoeveel ben je kwijt aan verhuistrafo's? (voor een magnetron zal je een vrij zware nodig hebben die waarschijnlijk meer kost dan een nieuwe magnetron)

- Is de apparatuur nog wel de moeite waard? (denk aan de nog te verwachten levensduur & de kostprijs van een nieuwe)

- Weegt het ongemak op tegen het eventuele financiële voordeel? (denk aan een boormachine met 1 meter snoer op een verhuistrafo om maar iets te noemen)

Naast de netfrequentie zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekeningen mee dient te houden. Zoals het TV systeem dat in de VS gebruikt wordt, dit is anders dan hier in Europa. Als jou TV geen NTSC ondersteund zal het nut van je TV beperkt zijn tot het bekijken van je Europese DVD's. Met DVD's heb je weer de regio codering ellende. Tenzij jou DVD speler regiovrij gemaakt is, zal deze geen Amerikaanse DVD schijfjes lusten. Aan de andere kant zal een DVD speler aangeschaft in de VS jou Europese schijfjes weer niet lusten.

Klopt.

Voor de meeste apparatuur maakt de netfrequentie weinig tot niets uit. De motoren (dit hangt af van het toegepaste type motor) in sommige keukenapparaten zouden in de VS zo'n 20% sneller kunnen gaan draaien.

Reply to
Peter van Merkerk

Beste anoniempje,

Het goedkoopste is om in de VS een krachtstroomaansluiting te laten leggen en al je zooi tussen 2 phasen te knopen.

Maar 1 ding: spullen eeverhuizen kost ook geld, vergeet dat niet),

Wat oudere apparatuur met een digitale klok, of alle apparatuur met een analoge klok zal voor gaan lopen op 60Hz. Een wasmachine met synchroonmotor zal ook te snel gaan draaien, een wasmachine met borstelmotor zal wel korrekt werken (hoewel, de afvoerpomp is vaak een synchroonmotor, ik weet niet wat die doet).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als toevoeging op de voorgaande opmerkingen: je stereo gaat ook problemen geven - in de VS gebruikt men een andere pre-emphasis dus je radio gaat te schel klinken.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

Bedankt, ik ga mijn apparatuur eens checken.

Ga ik ook even checken (in het land waar ik sinds anderhalf jaar woon (Zuid-Afrika), werkte mijn tv ook al niet goed (geen geluid), nu kijk ik via een aangeschafte videorecorder op de scart).

Ja, dat is zo. Maar ik zou dan alles (stereo, tv, video, dvd) op 1 stekkerblok zetten en dat aan de trafo hangen, natuurlijk.

In principe is dat natuurlijk zo, maar in een zeecontainer maakt een koelkast meer of minder niet echt uit.

Tsja, zoeveel gaatjes boor ik niet, maar met een boorhamer van EUR 225 en een klopboormachien EUR 75 lijkt een investering voor een trafo toch niet al te duur.

Dat kan ik inderdaad altijd nog doen!

Reply to
Ano

Erg weinig...

Relatief veel, en als ik na een paar jaren weer terug kom naar NL (is de bedoeling), dan krijg je het nog een keer. Bovendien: alle apparatuur aanchaffen (niet blinb, maar apparaten die je bevallen qua functionaliteit) kost ook nog eens erg veel tijd en moeite.

Heb ik al eens eerder gedaan, maar het wordt toch een zeecontainer (incl. verzekering).

Ik keek op

formatting link
, een trafo van 2 kW kost daar $ 76.99, dus dat valt wel mee.

Dat is nog even de vraag, overal van die trafo's in huis is wat irritant natuurlijk, ook al zul je ze soms wel uit het zicht kwijt kunnen.

Trafo in stopcontact, kabelhaspel in trafo, boormachine in haspel ;-)

In de handleiding staat daar niets over (Philips 25PT4655), dus ik neem aan van niet. Mijn videorecorder ondersteunt wel NTFS playback op een PAL televisie. Zou dat ook betekenen dat ik via de video dan kan tv kijken, of zegt dat playback niets over het antennesignaal? Wellicht zou ik dan een VCR kunnen zoeken die beide systemen aankan.

Ja, die heb ik ooit regiovrij gemaakt.

OK, bedankt. Als ik het goed begrijp kan ik dus zonder gevaar apparatuur aansluiten.

Reply to
Ano

Beste Maarten

Daar had ik nog niet aan gedacht. Maar dat zal wel betekenen dat dan je hele huis van extra stopcontacten zal moeten worden voorzien (kabels trekken etc.), neem ik aan?

Ja, helaas wel... Ik hoop natuurlijk dat nieuwe werkgever dat allemaal betaalt ;-)

Ah, dan zal het programma van de wasmachine dus eindelijk wat korter gaan duren?

Kan heet kwaad om alles gewoon aan te sluiten, en als er geen zichtbare problemen zijn, alles gewoon aangesloten te laten? Of is een te snel draaiende pomp vragen om problemen?

Reply to
Ano

"Ano" schreef in bericht news:44f0964e$0$4520$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Als je nu iedere keer verhuist lijkt het mij toch het makkelijkst als je in een gestoffeerd huis komt te zitten met alle apparatuur aan boord. Hier is toch zeker geen doen aan. Bespreek het eens met je opdrachtgever.

Reply to
J.v.Gelderen

Ach, ik zit toch het liefst op mijn eigen bank! En de kinderen willen hun eigen speelgoed. Dus een zeecontainer komt er dan toch. Bovendien, als mijn apparatuur 220 V/50 Hz, en ik een paar trafo's 110 --> 220 V heb, kan ik toch op de hele wereld terecht? Veel andere mogelijkheden zijn er toch niet, dacht ik. Maar inderdaad, als het steeds dezelfde werkgever was die je uitzendt naar andere plekken, was het wel een beetje een ander verhaal. Hier gaat tot nu toe echter altijd om vrijwillig een andere baan zoeken bij een andere werkgever.

Reply to
Ano

Dat was vroeger bij het betere spul omschakelbaar. Ik heb hier nog een kaduuke SONY 4950 staan die omschakelbaar is.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

"Ano" schreef in bericht news:44f13337$0$4522$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Dan is het een optie om de apparatuur bij familie of vrienden op zolder te parkeren.

Boonie

Reply to
Boonie...

schreef in bericht news:44f0a243$0$4514$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

De fases van krachtstroom zijn uit fase van elkaar. Ik dit geval gaat het sommetje van 110+110=220 absoluut niet op.

Verder hou je wel een heel rare wisselspanning over die vast niet op een sinus lijkt.

Boonie

Reply to
Boonie...

"Boonie..." schreef in bericht news:ecrtit$1mvd$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

110 Volt fase nul geeft 110 x V3 (wortel ui 3 = 1,73) = 190 Volt De sinus? daar verandert niets aan, die blijft zoals die was

Toet

Reply to
Toeternietoe

Na wat onderzoek op internet (b.v.

formatting link
begrijp ik dat een huis in de VS een 115 - 0 - 115 V spanning krijgt aangeboden via een trafo. Een 2-groepen systeem met 180 graden faseverschil dus. Als dat inderdaad zo is voor het juis wat je gaat betrekken zou je simpel zonder trafo's de 2 fases kunnen gebruiken voor je spullen. (afgezien van de reeds genoemde technische hobbels)

Of het wijs is om dat te gaan gebruiken vraag ik me af. Je kunt m.i. beter je spullen daar lokaal kopen. Of huren/leasen, als je na een bepaalde tijd toch weer teruggaat.

------- quote In the USA general one fase and the neutral is delivered to the house with a voltage of 7200 volt and transformed to two lines (live) and a neutral with voltages of 120 (110-120) between each line and the neutral and 240 (220-240)volt between the two lines. (60 Hertz)

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

Zoals door andere al gezegd liggen in de VS de twee fasen 180 graden uit elkaar. Ik was dit jaar in Canada en het ziet er (voor onze begrippen) wel maf uit. In de woonwijken zit het MS en LS-net grotendeels boven de grond. Regelmatig hangt er een trafo in een paal met 1 MS-aansluiting en 3 LS- aansluitingen (110 - 0 - 110 V). Blijkbaar wordt de nul gedeeld door het MS en LS-net. Aangezien er maar één fase ingaat, kunnen de 110 V fasen alleen maar in fase of 180 graden uit fase zijn.

De meeste mensen kijken je overigens wat raar aan als je uitgebreid naar boven staat te kijken ;-)

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Toch niet kaduuk als gevolg van het omschakelen, hoop ik? ;-)

Reply to
Ano

Bedankt voor je reactie. Dus de nul met de niet gebruikte fase omwisselen, als ik het goed begrijp, en dan staat er 220 V op de stopcontacten. Wel oppassen natuurlijk, de verleiding is natuurlijk erg groot om eens (per ongeluk) een amerikaans apparaat in het stopcontact te stoppen! Ook wanneer er al elektrische apparatuur aanwezig is oppassen geblazen (verwarming, airco, ingebouwde oven etc.).

Reply to
Ano

Daar heb je best kans van ;-)

Ik denk dat hij van 20% sneller lopen iets harder slijt, maar het zou zomaar kunnen dat je minder ijzerverliezen hebt op 60Hz (bij trafo's is dat in elk geval zo), zodat het spul minder warm wordt en daardoor juist weer langer meegaat.

P.S. Wat betreft de krachtstroom: daar zal je inderdaad doorgaans wat extra bekabeling voor nodig hebben.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Klopt, maar het komt wel heel dicht in de buurt. De netspanning in de VS is doorgaans rond de 120V. Vermenigvuldig dit met de wortel uit 3 en je krijgt 208V. Dit is ruim binnen de tolerantie van de meeste apparatuur (is doorgaans vanaf 198V gespecificeerd).

Teken het maar eens uit. Trouwens, veel 220V netten zijn in Nederland nog jarenlang 127V tussen phase en nul geweest, nooit problemen. Nog recent hier in de nieuwsgroep een bericht gelezen over een woonwijk die nu pas over was op 'echte' 220V.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.