transformator

mag men een bruggelijkrichter plaatsen voor een transformator? Me dunkt van wel, maar ik ben het niet helemaal zeker.

Indien dit kan, biedt dit enig voordeel tegenover het erna plaatsen ervan? Afgezien van het feit dat aan de ene kant de bruggelijkrichter een hogere spanning te verduren krijgt, en aan de andere kant een hogere stroom.

Reply to
Charles de Smurf
Loading thread data ...

En terecht niet. Transformatoren worden *helemaal* niet blij van gelijkspanningscomponenten. Mocht je de trafo zo absurd overdimensioneren dat 'ie niet in de fik vliegt, dan nog zul je aan de andere kant alsnog weer een gelijkrichter moeten plaatsen, want aan de uitgang vind je weer keurige wisselspanning.

Wat gaf je dit vreemde idee?

--
Ruben

	 I think Balmer is violating Nintendo's Insanity Patent.
Reply to
Ruben van der Leij

L.S. Sinds wanneer werkt een transformator met gelijkspanning????? Aangezien de eerste trafo die dat doet nog moet worden uitgevonden, is het voor een trafo plaatsen van een gelijkrichter dus ook onzin, tenzij dat de promaire wikkeling heel snel stuk moet. Hans

Reply to
Hans

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:n7Iff.52337$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Van mij mag het, maar je transformator gaat wel in rook op.

[snip]
--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Neen.

Bij een gelijkrichter achter de trafo komt er gelijkstroom uit de schakeling. Bij een gelijkrichter voor de trafo komt er rook uit (waarschijnlijk zowel uit de trafo als uit de gelijkrichter.)

Neen dus.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Die bestaat al minstens een halve eeuw. Destijds immers werden newbies er op uitgestuurd om zo'n ding in de winkel te kopen. Een goede gelijkstroomtrafo had een kern van eikenhout, en uit de jaarringen kon je het vermogen afleiden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Wat er uit een bruggelijkrichter komt is gelijkspanning met een forse wisselspanningscomponent. Die laatste vind je aan de andere kant van de trafo terug. Zolang 'ie nog niet doorgebrand is door de gelijkstroom. Ik heb namelijk niets gezien over buffercondensators.

--
Ruben

	 I think Balmer is violating Nintendo's Insanity Patent.
Reply to
Ruben van der Leij

Valt tegen. De gelijkstroom die uit de gelijkrichter komt, magnetiseert de kern van de trafo. Dat wordt dan een pracht van een elektromagneet. Maar met een verzadigde kern valt er errug weinig te transformeren; van electrische energie naar rook, voornamelijk :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Waarom knip je het 'Zolang 'ie nog niet doorgebrand is door de gelijkstroom.' dan weg?

--
Ruben

	 I think Balmer is violating Nintendo's Insanity Patent.
Reply to
Ruben van der Leij

Je hebt te maken met 2 aspecten:

- Hoe reageert het circuit en

- Hoe lang houdt hij dat vol. Ik reageerde op het eerste aspect: wat doet de schakeling. Dat hij dat waarschijnlijk niet lang zal volhouden is wel duidelijk.

Ik wilde trouwens ook met name niet ingaan op de buffer elko's waar je het over had. Op zich best interessant om te bekijken wat die voor invloed zouden hebben, maar net een tikje te complex voor de zaterdagavond, naar mijn smaak :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:n7Iff.52337$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be... : mag men een bruggelijkrichter plaatsen voor een transformator? Me dunkt : van wel, maar ik ben het niet helemaal zeker. : : Indien dit kan, biedt dit enig voordeel tegenover het erna plaatsen : ervan? Afgezien van het feit dat aan de ene kant de bruggelijkrichter : een hogere spanning te verduren krijgt, en aan de andere kant een hogere : stroom.

Uit de gelijkrichter zal een pulserende gelijkspanning komen. Doordat het negatieve deel van de sinus omgeklapt wordt zal de pulserende spanning de dubbele frequentie hebben van de toegevoerde wisselspanning. Wordt er een gebruiker aangesloten dan ontstaat er een pulserende gelijkstroom. Sluit je hierop de trafo aan dan zal er secundair een wisselspanning ontstaan met de dubbele frequentie van de oorspronkelijke wisselspanning.

De stroom/spanning uit de gelijkrichter mag niet worden afgevlakt door een condensator want dan wordt de spanning/stroom (nagenoeg) konstant en wordt alle energie in de primaire spoel omgezet in warmte.

Ga ik uit van netfrequntie 50 Hz. dan zal de sec. frequntie 100 Hz. zijn.

Het ligt aan de bouw van de trafo of deze 100 Hz kan verdragen. Als je hem gaat belasten heb je kans dat de kern warmer wordt en de draden in de spoelen onderlinge windingsluiting gaan krijgen door de grotere frequentie. Bij lichte belasting zal je daar geen last van hebben. P < 50% van P nominaal.

Zo uit mijn hoofd weet ik het niet maar ik dacht dat de sec. spanning de helft zal zijn t.o.v. de sec. spanning bij directe aansluiting op de primaire wisselspanning.

Antwoord op je vraag: Als doel is gelijkrichten dan is het antwoord dus nee.

--
Met vriendelijke groet,

Ruud
Reply to
Ruud Korver

Foutje. De kern moet dan van gestoomd beuken zijn.

Hans

Reply to
JT van Es

Foutje, het wordt gerookt beuken. Hang er een emmer palingen boven en je hebt gerookte paling.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

oei die was zwak :-). Ik had het inderdaad moeten weten

Reply to
Charles de Smurf

Ik denk stiekum aan een bobine.

Groeten, Hugo

Reply to
hbznieuwsgroep

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@z14g2000cwz.googlegroups.com...

Dat helpt je niet. Ook een bobine is een trafo zij het met een wat slechte koppeling. Trafo verhouding ~1:100. Je zet op die bobine weliswaar gedurende een poosje 12 Volt maar dat wordt beloond met een vonk en een backswing van ~300Volt.

Hans

Reply to
JT van Es

Slim! Maar dan ook even doordenken: die bobine doet pas wat als de gelijkstroom wisselt :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Dit is OT aan het oorspronkelijke onderwerp maar er is wel degelijk een transformator die met DC gestuurd wordt, namelijk de amplistat (magnetische versterker), kwam veel voor in oudere GE regelingen.

groet : Manus.

Reply to
Manus

En kun je daar ook nog een leesbare beschrijving van verschaffen misschien ? Ik kom niet verder dan

formatting link
en om daar nou uit op te maken hoe zo'n ding werkt ?

Ik heb trouwens in de grijze oudheid ook wel eens gehoord van een 'gelijkstroom transformator' die 'permutator' zou heten. Iemand ?

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Neem in gedachte een smoordpoel die in serie staat met een belasting, gevoed met wisselspannning.

Als je naar de BH kromme kijkt dan ziet die er overdreven zo uit: _____ / /

----/

Is de stroom niet groot, dan beweeg je in het schuine deel. De zelfinductie is maximaal. Word de stroom te groot dan komen de toppen in de horizontale delen. Daar is de kern verzadigd en zal het ijzer niet meer bijdragen aan de overdracht. De zelfinductie neemt af in de toppen.

De "weerstand" is Xl = 1/wL

Om L te regelen leg je een stuur wikkeling om de kern. Als je een gelijkstroom door die wikkeling stuurd dan zal de veld wisseling niet meer symetrisch zijn, maar naar boven of beneden schuiven, afhankelijk van de stroom richting. De top aan een kant gaat helemaal vastlopen en de zelfinductie neemt daar sterk af. Gevolg de hoodstroom neemt toe.

Als je veel windingen hebt in de stuurwikkeling, heb je maar een kleine stroom nodig om een grote hoofdstoom te regelen.

Vandaar "machnetische versterker".

Ik denk dat je ook de stuurwikkeling met wisselstroom kunt regelen, dan gaat alles weer symetrisch.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.