Temperatuur NiMh AA's

Hoi,

Ik heb een battery-pack voorzien van 5 (nieuwe) AA NiMh cellen van

2300 mAh. Oorspronkelijk was de capaciteit 1200 mAh en met de bijbehorende lader, 1,3 A bij 10 V, werd het battery-pack nooit meer dan lekker warm. Nu met de andere cellen wordt het flink warmer, je kunt het net niet vasthouden na lading. De cellen staan gespecificeerd op een lading van ca. 250 mA bij 16 uur of ca. 650 mA bij 4 uur. Kan deze hitte kwaad of is de lading met 1,3 A bij 10 V te gek?

Dank.

Reply to
Funprice
Loading thread data ...

Mijn ervaring is dat hitte bij het laden een slecht teken is bij NiHM cellen. In ieder geval wordt een belangrijk gedeelte van de energie die je er instopt omgezet in hitte i.p.v. het opslaan van elektrische energie.

Ik heb het tot twee keer toe meegemaakt dat cellen behoorlijk heet (nog net vast te houden) uit de lader kwamen terwijl normaal gesproken de cellen direct na het laden niet meer dan lauw warm zijn. Waarschijnlijk heeft de lader in deze gevallen het uitschakelpunt(deltaV) niet goed gedetecteerd. In beide gevallen waren de cellen behoorlijk achteruit gegaan. In de digitale camera ging bij deze cellen vrijwel direct de batterij waarschuwing aan, terwijl daarvoor vele honderden foto's met dezelfde cellen gemaakt konden worden voordat de camera begon te klagen. Een andere lader weigerde nog deze cellen op te laden omdat deze volgens de lader defect waren.

Reply to
Dombo

Doordat de cellen nieuw zijn is het onwaarschijnlijk dat ze al stuk zijn en ze werken met een behoorlijke capaciteit, dus is de oorzaak van de hitte waarschijnlijk of de hoge laadstroom of inderdaad een niet juist werkende lader. De 1,3 A laadstroom is standaard voor deze lader, dus blijkbaar acceptabel voor deze cellen, vraag is dus of 1,3 A laadstroom altijd hete cellen oplevert bij deze capaciteit, of dat de lader inderdaad te gek doet? Dank.

Reply to
Funprice

Hitte is nooit goed!

1,3 A bij 10 V is behoorlijk snel laden. dus warmte. langzaam laden is altijd beter met ongeveer een tiende van de capaciteit, maar dan wel langer.

250 mA bij 16 uur = 4 Ampere uur

650 mA bij 4 uur = 2,6 Ampere uur Dat is wat je er dan in stopt, waarom dat verschil?
Reply to
(on)wijs man

Misschien is de inwendige weerstand van je nieuwe cellen hoger? Ik ben benieuwd naar merk en type van de cel, misschien zegt dat wat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zou de grotere hitte kunnen verklaren, terwijl de hoge laadstroom en de lader geen probleem zijn? Het betreft 'Top-craft' Ni-MH accu's, verkrijgbaar bij de Aldi supermarkt. Dank.

Reply to
Funprice

Geen idee wat dat voor dingen zijn (de alkalinebatterijen zijn Philips, de accu;s vast niet). Als ik er zie kijk ik wel eens op het pakje.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ben er achter dat de 'delta peak' verschillend is voor NiCd en NiMH, dus is mijn nu NiMH pack niet direct geschikt voor de oorspronkelijk bij het NiCd battery pack geleverde lader.

Je kunt in de lader (mooi ding, veel ic's) blijkbaar twee dingen instellen, een stroom en een spanning, maar zou dit het geschikt kunnen maken voor NiMH cellen? Of zit die 'delta peak' detectie waarde waarschijinlijk vast ingebakken, doordat er toen deze lader werd ontworpen nog geen NiMH cellen waren? Dank.

Reply to
Funprice

Je zegt het zelf al: De cellen staan gespecificeerd op ca. 650 mA bij 4 uur. Als je met 1.2 A laadt, overschrijdt je de specificatie dus flink. Niet vreemd dan dat ze warm worden. Fabrikanten weten over het algemeen erg goed wat hun producten kunnen hebben.

Hal.

Reply to
Hal

Iemand een idee? Dank.

Reply to
Funprice

Niemand? Dank.

Reply to
Funprice

Om het even duidelijk te krijgen :

Situatie VOOR

- 5x NiMH 1200 mAh

- 1.3A @ 10V DC lader

Situatie NA

- 5x NiMH 2300 mAh

- 1.3A @ 10V DC lader

Het eerste wat ik verwacht is dat de lader "door de hoeven zakt", vanwege de hogere stroom die de batterijen tijdens het laden zullen trekken. Ik vermoed dat daardoor de spanning (Voltage) flink zal dalen. Dat kan weer tot gevolgen hebben dat de trafo in de lader dit probeert te compenseren, met als gevolg dat de secundaire kant erg warm kan worden. Het kan zelfs zo erg worden dat de secundaire spoel van de trafo doorbrandt. Juist daarom vind ik het zo apart dat je aangeeft dat de batterijen warm / heet worden, niet de lader.

Daarom *denk* ik dat het volgende gebeurt : Stel, wanneer je 1200 mAh batterijen bijna vol zijn, lladen ze nog bij met bijv. 50 mAh. De lader meet deze stroom en slaat vervolgens af. Stel dat wanneer de 2300mAh batterijen bijna vol zijn, nog bijv. 100 mAh trekken. Dezelfde lader slaat dus pas af bij 50 mA. Met andere woorden, de lader blijft doorpompen, terwijl de batterijen al voldoende geladen zijn. En dat blijft doorgaan, totdat deze 2300mAh batterijen nog maar

50 mA vragen (als gevolg van de groeiende interne weerstand, door warmte) Tenminste, ik ga er vanuit dat de lader de stroom meet over een shunt. zodat er stroom (Ampere) en spanning (Voltage) gemeten kan worden.
Reply to
b.b.boelens

Een lader gedraagt zich in meer- of mindere mate (afhankelijk van het ontwerp) als een stroombron; in de basis bepaald de lader hoeveel stroom er gaat lopen bij het laden niet de batterij. Een hogere capaciteit van de batterij betekent gewoon dat het langer duurt voordat de lader de batterij vol heeft geladen.

Bij een eenvoudige lader, waarbij de "stroombron" niet meer is dan een trafo, gelijkrichter en een weerstand, is enigste invloed die de batterij heeft op de laadstroom de klemspanning en de interne weerstand. Echter batterijen met een lagere capaciteit kunnen net zo goed een lage klemspanning en lager interne weerstand hebben als een batterij met een hoge capaciteit.

Juist niet, voor de lader maakt het (afgezien van tijd) niets uit of er een batterij op is aangesloten met een lage of een hoge capaciteit.

Indien in een batterij meer stroom gepompt wordt dan deze aankan (batterij is vol of heeft een hoge interne weerstand) dan zal deze warm worden. Dit is ook de reden dat super snelladers slecht kunnen zijn voor batterijen.

Mijn vermoeden is dat in dit geval de lader het uitschakelpunt niet gedetecteerd heeft en is door blijven laden met een relatief hoge stroom.

Een batterij in een lader vraagt geen stroom, hij krijgt deze toegevoerd. Hoeveel wordt door de lader bepaald; bij snelladers een hoge stroom en langzaam laders een lage stroom.

Een lader slaat niet af op stroom; slimme laders slaan af op delta V, temperatuur en/of tijd, de hele goede op alle drie deze parameters de meest gangbare enkel op één of twee van deze parameters. Op het moment dat de batterij vol raakt daalt de klemspanning even (delta V), waarna vervolgens de temperatuur van de batterij gaat oplopen indien de laadstroom niet terug geregeld wordt. Voor het geval dat het uitschakelpunt niet gedetecteerd wordt zullen sommige laders na een bepaalde tijd sowieso afschakelen.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.