is een geaard stopcontact nodig?

Op Marktplaats biedt iemand een mobiele airco unit aan met daarbij de volgende opmerking: "Nog nooit gebruikt wegens het ontbreken van een geaard stopcontact in de ruimte waarvoor de airco bestemd was." Ik denk er aan om een mobiele airco unit aan te schaffen voor in de slaapkamer. Daar heb ik echter geen geaard stopcontact. Kan ik een mobiele airco daar toch zonder risico gebruiken of moet ik dan een geaard stopcontact laten aanleggen? Voor zover ik het begrijp hebben dat soort apparaten een afvoer van warme lucht naar buiten en een opvangbak voor condens.

Bij voorbaat dank voor de reactie.

Richard Wesselman

Reply to
Richard Wesselman
Loading thread data ...

"Richard Wesselman" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Ja, alles waar een geaaarde stekker aan vast zit moet ook in een daarvoor bestemde kontaktdoos. Dingen als veiligheid, storingsonderdrukking, brandverzekering zijn hier belangrijke faktoren.

Maurits

Reply to
Maurits

Maar je weet net zo goed als iedereen dat dat in oudere huizen gewoon niet haalbaar is. Elektrische installaties van meer dan 2 decennia oud hebben nergens geaarde stopcontacten, behalve in de keuken (en een aarding in de badkamer, al dan niet via de waterleiding..). Als je in een ouder huis woont wil je ook een computer kunnen gebruiken of een vloerlamp. Met een airco unit heb je wel nog extra risicofactoren door de aanwezigheid van water... ik zou daar zelf niet zo heel blij mee zijn.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

je kunt toch geelgroen bijtrekken vanaf de meterkast en voorzover er fysiek plek is in de buizen.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Je kan hem goed gebruiken, maar er is altijd een risico.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Om een differentiaalschakelaar te activeren moet er een weg zijn om stroom af te voeren, anders dan de nuldraad. Zonder aarddraad zal een differentiaalschakelaar vaak minder snel aanspreken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat kan niet echt, nee. Dan moeten alle muren en vloeren of plafonds open, en dat kan dus alleen bij een grote verbouwing. Zelfs alleen de muren open betekent toch alweer een keer schilderen, dat doe je ook niet jaarlijks.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Maar zo'n verschilschakelaar 30 mA is er primair om te zorgen dat hij afshcakelt als jij het ding aanraakt en de lekstroom door jou heen gaat.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Ja, maar bij hogere weerstanden kan het wel voorkomen dat er net 25 mA door je heen gaat. Lijkt me niet gezond. Een aarding zorgt ervoor dat bij problemen alles meteen goed uitschakelt.

Pieter

Reply to
P.

Over gezond of ongezond doe ik geen uitspraak, die 30mA als drempel voor de aardlek is er gekomen omdat 30mA voor ,mens en dier ongevaarlijk geacht word.

Let wel, op de stoep lopen en goed uitkijken word ook als ongevaarlijk beschouwd, toch kan je zomaar door een foutje van een auto bus of truck geplet worden. Maakt dat op de stoep lopen ongezond ? Ik dacht het niet, wel moet je overal en altijd blijven uitkijken met alles wat je doet...

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Magnus357

30mA bij 220V geeft mooie spiersamentrekkingen en als je pech hebt boezemfibrileren. Zeg maar gebroken botten en een hartstilstand. Het is dus vooral 30mA gedurende 0.01 seconde maximaal. Bij lagere stromen reageert een aardlek ook, maar trager.

Dieren zijn geen argument geweest in deze keuze.

--
Ruben

	There are two major products that come out of Berkeley: LSD and UNIX. 
	We don't believe this to be a coincidence. -- Jeremy S. Anderson
Reply to
Ruben van der Leij

Welnee, als er in de buizen nog ruimte zit, dan maakt men aan het ene einde de bestaande bruine en blauwe draad los, knoopt er 2 nieuwe bruine en blauwe draden + een geelgroene draad aan en begint aan het andere uiteinde de oude draden uit de leidingen te trekken waarmee gelijk de 3 nieuwe draden mee er doorheen worden getrokken. Hoe dacht je anders dat de oude draden er in gekomen zijn. Heus niet toen alle leidingen nog op en bloot in de muur zaten. Alleen wordt bij nieuwe draden door lege buizen een zgn. trekveer gebruikt i.p.v. de oude bedrading.

Bij mij ging het overigens niet. Ik kom hier in de leiding naar de computerkamer een knik in de buis tegen waar ik met pijn en moeite zelfs maar twee draden door kan trekken. Waarschijnlijk is bij de bouw een te scherpe knik in de buis gekomen.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Dat klopt echter niet. Die 30mA is er gekomen omdat hij bij 5mA te snel zou reageren.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat heb ik weleens opgelost door de oude en de nieuwe draden aan elkaar te solderen en het geheel met de vijl gestroomlijnd.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.      1 mei: HWBOOT is vernieuwd!
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
http://jawade.nl (Mirror op http://www.geocities.com/kolibrie.geo)
HWBOOT Bootmanager, ClrMBR,  DiskEditors, POP3-lezer, File-browser
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Jawade

Ik had al moeite op deze manier de oorspronkelijke 2 draden er weer in te trekken, nadat de poging om er een aarddraad bij te trekken jammerlijk mislukte. Jammer, het was de enige leiding die via een muurdoos naar de centraaldoos in het plafond van onze computerroom ging. Waarvandaan weer alle wandcontactdozen met randaarde zouden kunnen worden uitgevoerd.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Het klopt wel. De 30 mA is uitgebreid getest, en schakelt af voor dat er dodelijke ongelukken door elektrocutie ontstaan. Het neemt niet weg dat je een enorme optater door je heen krijgt, maar je gaat er niet dood aan. Tenzij je door de schrik van de schok van de ladder aflazert ............

Ook in dit is de tijd heel belangrijk. Gemiddeld kun je stellen dat een stroom van 30 mA (15 - 100 Hz effectief) vrijwel onbeperkt door het menselijk lichaam mag stromen zonder schade aan organen. Er kunnen wel spierkrampen en ademhalingsmoeilijkheden onstaan indien de stroom langer door het lichaam gaat. Bij aanraking van 230 Volt gaat men uit van een lichaamsweerstand van 1500 Ohm, Er zou bij aanraking dan een stroom van 150 mA door het lichaam gaan.

150 mA kan een mens gemiddeld 0,4 sec verdragen zonder schade aan organen etc. De aardlek moet daarom ook binnen de 0,4 sec afgeschakeld hebben. Dit is mede een technische eis waaraan alle aardlekschakelaars moeten voldoen.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Ik dacht dat de eis was: afschakelen binnen een halve periode. En op wordt 200 msec genoemd.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het hart heeft slechts enkele mA nodig. Als de stroom een beetje ongelukkig loopt en je staat op een natte vloer, heb je een probleem. Met de rest van jouw cijfers ben ik het wel eens.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het is afhankelijk van de mate van verschilstroom

Om precies te zijn:

bij een verschilstroom van In uitschakelen binnen 300msec bij een verschilstroom 2x In uitschakelen binnen 150 msec bij een verschilstroom 5x In uitschakelen binnen 40 msec.

Toet

Reply to
Toeternietoe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.