Motorregeling

Van een gelijkstroommotor zou ik met een hulpspanninkje via de computer het toerental en het geleverde vermogen willen regelen.

Dit zijn de aparaten die ik hier heb:

  1. De gelijkstroommotor van 24Volt en ongeveer 0,2A
  2. Een aparaatje (labjack) met een uitgangsspanning van een voltage van 0 tot 5 Volt (en 25mA) dat via de computer te regelen is.
  3. Een voeding van 24V en 3A.

Ik heb het idee dat het mogelijk moet zijn om via de computer met die 0-5V de spanning van de voeding naar de motor te regelen. Ik stel me voor dat er een soort supertransistor of zo tussen zou moeten. Heeft iemand hier ideeen over, of misschien zelfs een schemaatje?

Bedankt alvast, Bert

Reply to
Bert
Loading thread data ...

"Bert" schreef in bericht news:408cdec8$0$563$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

het

er

ideeen

Ik zou in ieder geval de computer scheiden van de motor. Stuur het signaal naar een optocoupler. De uitgang van de optocoupler naar een transistor. Die transistor een relais laten schakelen. Aan het relais de motor hangen. schema staat hier:

formatting link

Dit is alleen een mogelijk werkend basisprincipe. Laat dus eerst anderen reageren op het schema !!!! (Ik fik nog wel eens dingen door)

Gerard

Reply to
Gerard Altena

"Gerard Altena" schreef in bericht news:408d4f1a$0$147$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

0
0-5V

de

Wil bert de motor kunnen regelen, dus sneller en langzamer, eventueel draairichting omkeren, of de motor aleen aan en uit zetten met de komjoeter?? Bij het regelen van de motor, dus in toerental, dan is een regeling in de voeding, dus de spanning en of stroom een hele slechte oplosiing. Gelijkstroommotoren stuur je in het algemeen aan met een vaste ankerspanning, en een geregelde veldspanning.

Bert, wat voor een motor heb je, en wat wil je??

Jantje

Reply to
Jantje

Ga naar de bieb en vraag het boek poorten anders benut van Kainka uitgave elektuur.

kun je lekker experimenteren.

basis is zoek een uitgang op de computer die je zelf kunt in en uitschakelen. de compoort of de printerpoort.

de compoort kan vaak net genoeg stroom leveren voor een coupler. zet achter de coupler een darlington en een 2n3055 en klaar is kees.

Reply to
polleke

Misschien bedoel je zoiets: Velleman kit K8004

formatting link
Kan wel iets meer stroom aan. Maar werkt wel goed. Heb er al 2 van gebouwd.

Ben.

Reply to
Ben de Lange

De motor is een 24V gelijkstroommotor met een tandwielkastje en spindel, die ik gebruik voor een soort vruchtenpers. Het aan en uit zetten en het omkeren van de richting doe ik al met relais. De kracht en snelheid van het persen registreer ik in de computer door de stroom en spanning te loggen. Op deze metingen wil ik softwarematig de spanning op de motor weer aanpassen via een computer programmaatje. In het begin van een perscylus wil je immers niet dat het fruit uit elkaar spat, terwijl je aan het einde toch stevig door wilt persen om de laatste drup eruit te krijgen. Softwarematig kan ik een signaal van 0 tot 5 Volt maken. Met dit signaal wil ik de 24V voedingsspanning van de motor zodanig modificeren dat ik een 0 to

24 Volt bron krijg, zodat ik de kracht van de motor kan regelen. Bert

computer

van

dat

naar

relais

formatting link

Reply to
Bert

"Bert" schreef in bericht news:408f813b$0$571$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

die

omkeren

persen

deze

een

niet

wil

0 to

Het wiel uitvinden ? Tussen de *motor en de pers* een veer plaatsen. Wanneer de pers druk ondervindt, zal de veerdruk toenemen......en dus meer druk op het *fruit* leveren. De veer zal in het begin minder tegendruk geven dan op het einde. Daar is geen software en/of computer voor nodig. BTW, zo wordt het al jaren gedaan en schijnt toch wel goed te werken.

--
CU, Rob - www.news.gompy.net
www.gompy.net - www.kabel-inter.net
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Ik krijg de indruk dat je motor sneller loopt dan zou moeten, en dat je dat elektrisch wil oplossen. Daar is niks mis mee hoor.

Dan heb je een zware versterker nodig met een stevig koellichaam.

Hoe lastig het wordt hangt af van de stroom. Let in ieder geval op dat meet- en stuurcircuits aan de ene kant, en het verbruikercircuit aan de andere kant, goed van elkaar zijn gescheiden.

Met de motor aan de plus en de regelschakeling aan massa is het makkelijkst. Je kan dan een stevige NPN transistor nemen en de hele stuurschakeling komt aan massa.

Thomas

Reply to
Zak

Hmm - ik denk eerder aan een PWM regeling. Zonder direct een schema uit de mouw te schudden zou ik iets frobelen met een 0 - 5 Volt driehoekspanning op 1 ingang van een opamp (paar 100 Hz), en de 0 - 5 volt regelspanning op de andere ingang. De opamp maakt dan een blokgolf met varierende duty-cycle waarmee je via een simpel niet-dissiperend fetje de motor mee aan kan sturen. De driehoek maak je met een 2e opamp.

Zelf zou ik een klein AVRretje nemen (microcontroller) maar die spullen moet je net hebben...

--
 - René
Reply to
René

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.