elektronische trafo met spaarlamp

Ik heb een elektronische trafo en een spaarlamp parallel aangesloten. Deze worden d.m.v. =E9=E9n relaiscontact tegelijk geschakeld (er is slechts =E9=E9n contact) na =E9=E9n maal uitschakelen is de trafo overleden. Geeft de spaarlamp rare uitschakelverschijnselen? Ik kan natuurlijk een extra relais bijplaatsen maar ben toch benieuwd hoe of dit mogelijk is.

groeten,

Frank

Reply to
frank
Loading thread data ...

groeten,

Frank

Even een paar vragen-opmerkingen vooraf:

- wat wil je bereiken? Een spaarlamp dimmen? Dat gaat niet met conventionele dimmers.

- een spaarlamp is IHA een 230V gasontladingslamp met (electronische-) ballast.

- IMHO is een "electronische trafo" een 230-naar-12V omzetter voor laagspannings-halogeenlampen.

- IHA zet je dimmers in serie met de te dimmen (gloei-)lamp.

Kortom, wat is je doel van dit experiment?

Mvg, Folkert

Reply to
FJ

Ik heb een ldr buiten zitten die dus dit relais inschakelt, hierbij schakelen een aantal lampen in o.a. de spaarlamp (in een lantaarnpaal) en de electronische (en dimbare) trafo waaraan een laagspanningshalogeen lamp aangesloten zit.(in de huiskamer)

Frank

Reply to
frank

OK, nu is het me nu meer duidelijk...:-)

Kan het zijn dat je een oud/goedkoop type spaarlamp gebruikt met een inductieve ballast (zo'n spoel)? Ik zou me in dat geval kunnen voorstellen dat die bij uitschakelen een piekspanning geeft waardoor je electronische trafo defekt raakt...Je zou dit dmv wat filtering (bijv. X-cap tussen fase en nul, monteren op de primaire kant van de e-trafo) kunnen proberen te verminderen.

Ik heb een IR bewegingsmelder waarvan de manual zegt dat deze alleen geschikt is voor gloeilampen. Vermoedelijk om dezelfde reden.

Succes, Folkert

Reply to
FJ

Hoi Frank,

frank wrote:

Wel vreemd dit, een moderne spaarlamp (= spaarlamp met grote/kleine fitting en, nu zeker standaard, elektronische aansturing/ballast) zal vrijwel direct een brugcelletje aan de input hebben, daar kan dus theoretisch eigenlijk nooit iets "terug" komen, ik kan me alleen iets bij een oudere SL spaarlamp (dikke met glasomhulsel en geintegreerde "ouderwetse" zware ballast) of PL schakelingen (en/of gewone TL buis, beide met losse spoel_ballast) iets voorstellen, daarbij onstaat er een spanningspiek op de aansluitingen van de lamp bij afschakelen, elektronische trafo's werken grotendeels ongefilterd bij mijn weten waarbij een stelletje MJE13007's of eq. staat te hakken in de 100Hz pulserende DC-spanning uit de brugcel aan de input van de electronische halogeentrafo, mogelijk komt die piek daardoor gemakkelijk te hard door waardoor de "MJE's" doorslaan door te hoge VCE, al dan niet geholpen door het HF-trafootje dat ze sturen als deze door de spanningspiek ook in verzadiging kan gaan. Zoek de "schuld" maar bij de spaarlamp als dit een ouderwetse SL,TL of PL met spoelballast is, deze zal waarschijnlijk niet voldoende "ontstoord" zijn om paralell met gevoelige elektronica te gebruiken, evt. kan je de elektronische ballast een (extra) netfilter geven om de pieken te dempen voor ze binnenkomen.

succes, groeten van Bart

PS: verder kunnen (erg) lange kabels ook dit soort verschijnselen (inductieve spanningspieken), mogelijk heb je daar wat aan als je spaarlamp wel een moderne/gewone elektronische is (maar dan moet het al wel snel over tientallen meters gaan schat ik)

Reply to
Bart Jorritsma

In de lantaarnpaal zit inderdaad =E9=E9n van de eerste generaties spaarlampen, deze brand elke dag en is niet kapot te krijgen. Ik zal hem eens vervangen voor een nieuwe en kijken wat er dan gebeurt, in verder experimenteren heb ik niet zo veel zin want dit kost steeds een trafo. Dan kan ik beter een gewikkelde trafo nemen. misschien dat ik tevens een VDR over de spaarlamp plaats.

Frank

Reply to
frank

In de lantaarnpaal zit inderdaad één van de eerste generaties spaarlampen, deze brand elke dag en is niet kapot te krijgen. Ik zal hem eens vervangen voor een nieuwe en kijken wat er dan gebeurt, in verder experimenteren heb ik niet zo veel zin want dit kost steeds een trafo. Dan kan ik beter een gewikkelde trafo nemen. misschien dat ik tevens een VDR over de spaarlamp plaats.

Frank

Lijkt mij een uitstekend plan, laat even weten of het werkt. Ipv een VDR kun je ook een X-condensator nemen, of als de storing common-mode is (en je lantaarn geaard), 2 keer een Y-cap naar aarde.

YMMV, Folkert

Reply to
FJ

"frank" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@g14g2000cwa.googlegroups.com...

Eén vraag: is er voorzien in een fatsoenlijke schakelhysterese? Liefst in tijd, b.v. middels een tijdrelais, en ingesteld op plm. 10 minuten. Het "pendelen" van een relais kan een electronische trafo behoorlijk dwars zitten.

Reply to
F. Blume

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.