koelkast doet vreemd

Hallo, Wie heeft een verklaring voor het volgende. Een paar jaar terug hoefde de thermostaat van mijn koelkast (ca. 7 jaar oud, merk AEG Öko Santo, vriesvak, 3 sterren) slechts op stand 1 of 2 om hem op ca. 5 graden te houden. Daarna moest hij elk halfjaar zo'n beetje 1 stand hoger om hem op dezelfde temperatuur te houden, momenteel staat hij al op stand 5. Ik heb al gekeken naar het koelelement (dat ding achterop de koelkast) en daar zit niet of nauwelijks stof of iets dergelijks. Ook zit de koelkast steeds ongeveer even vol. Iemand een idee hoe dit komt, want voor het energieverbruik is het natuurlijk niet al te best. Mvg, Anton

Reply to
Anton Rengers
Loading thread data ...

"Anton Rengers" schreef in bericht news:47bd85c2$0$14350$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Lekt er misschien ergens lucht? Bijvoorbeeld de rubbers aan de deur?

Reply to
mijn naam

Wat is de temperatuur van de ruimte waarin hij staat? Is die de afgelopen jaren veranderd? Welk koelmiddel zit erin (staat op het etiket onderin)?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Anton Rengers" schreef in bericht news:47bd85c2$0$14350$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Is de ruimte waar de kk staat niet verwarmd? Een moderne koelkast moet meestal in een ruimte staan die minimaal 9 graden is. Staat in de manual.

Maurits

Reply to
M

schreef

Ook @Maurits: De temperatuur was toen en nu hetzelfde: ca. 15 - 20 graden.

R600a staat er, 35 g. Kan dat de verklaring zijn? De koelkast is trouwens iets ouder dan dat ik zei, 8 á 9 jaar. Mvg, Anton

Reply to
Anton Rengers

"mijn naam" schreef

Ik heb even gekeken, maar kan niets vinden. De rubbers zijn ook goed. Mvg, Anton

Reply to
Anton Rengers

Waarom is dat? Wat gebeurt er als er, zoals bij ons, een (extra-) koelkast in de onverwarmde schuur staat (momenteel rond 5C)? Volgens mij slaat hij dan gewoon niet aan, en zakt de binnentemperatuur ongeveer mee met de schuurtemperatuur.

YMMV, Folkert

Reply to
FJ

Precies, als je de thermostaat van de koelkast instelt op 7°C bijvoorbeeld en het is in de ruimte 0°C, dan zal je koelkast dus 0° worden, en niet de

7°C die je wilt. Oftewel: moderne koelkasten kunnen het niet warmer stoken dan de ruimtetemperatuur, vanwege energiebesparing!
Reply to
Ano

"Anton Rengers" schreef in bericht news:47bd85c2$0$14350$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Vervang je thermostaat maar eens.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Ja, de thermostaat doet het wel maar de compressor niet. Het is een warmtepomp die niet werkt als het temperatuursverschil te klein is.

Maurits

Reply to
Maurits

"Toeternietoe" schreef

Is zo'n 4 jaar geleden nog gebeurd, was ik ook nog vergeten te vertellen. De reden toen was dat de koelkast helemaal niets meer deed, in tegenstelling tot nu. En kan een thermostaat maar relatief zo kort mee? Anton

Reply to
Anton Rengers

Zou eenvoudig is dat niet, en komt echt wel meer bij kijken.

1- de anolage thermostaten die meestal gebruikt worden, hebben hun voeler op de koelplaat zitten, die thermostaat schakelt af wanneer de koelplaat ongeveer minus 10graden heeft, en schakeld terug in wanneer een vast uitschakelpunt bereikt is van +3,5graden. 2- Een huishoudkoelkastje geeft geen kondenserdrukregeling en zal inderdaad niet meer kunnen koelen wanneer de omgevingstemperatuur ver beneden kamertemperatuur is. 3- Meestal is dat niet het probleem, maar gewone analoge thermostaten kunnen nogal eens last hebben van iets wat we in vaktermen X-ambient noemen. Wanneer de thermostaatvoeler +30graden in de frigo heeft en de thermostaat zelf staat in een ruimte van 2 graden, dan zal de frigo niet aanslaan, zo'n thermostaten meten trouwens altijd het koudste punt van het voelercapilair en dat is dan in de thermostaat zelf.

Dit zijn de redens dat een houshoudtoestel niet kan werken bij lage omgevingstemperaturen. Groeten van een koeltechnieker

Reply to
straatloper

Als je koelmiddel lekt of als je rubbers niet goed zijn doet je koelkast het inderdaad slechter. Maar dan moet hij veel meer aanslaan. Slaat hij vaak aan?

En de termostaat zorgt er dan toch nog voor dat de koelkast koud blijft. Alleen als hij continue aanslaat kan de koelkast het niet meer bijhouden. Maar dan helpt omhoog draaien van de termostaat ook niet.

Daarom denk ik dat het je termostaat is. Die kun je gewoon vervangen.

P.

Reply to
Pieter

Dat is niet waar, tenzij de koelkast speciaal van een omgevingstemperatuursensor is voorzien. Normaalgesproken zal een moderne koelkast bij te lage omgevingstemperatuur (hangt af van welk koelmiddel erin zit) geen koelvermogen hebben en de compressor continu laten lopen, terwijl de temperatuur gelijk blijft of stijgt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat is goed, dus daar ligt het niet aan.

Wel in combinatie met een te lage temperatuur, maar daar is hier geen sprake van.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Anton Rengers" schreef in bericht news:47bdd120$0$14353$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Tja alles kan kapot. En alles kan goed zijn, en de volgende dag al weer kapot zijn.

Toet Zo lang ik me kan herinneren heb ik last van geheugenverlies.

Reply to
Toeternietoe

De thermostaat van het koelgedeelte van mijn koelkast (apart voor koel- en vriesgedeelten) is ook defect gegaan een paar dagen geleden. In afwachting van mijn nieuwe koelkast heb ik de thermostaat doorverbonden en de 220 V op een tijdklopje gezet: 15 minuten aan, 45 minuten uit. Werkt verbazend goed ha ha, temperatuur blijft juist in het "groene" gedeelte.

Reply to
Ano

Aha, een Poor-Mans-PWM. Schakelfrequentie 1 uur, duty cycle 25%. Kun je met een 0.01 Hz-klok PIC al maken. Aangezien je kamer altijd dezelfde temperatuur heeft (overdag) zal je koelkast inderdaad een redelijk vaste temperatuur krijgen. Nadeel is wel dat hij niet meer reageert op openstaan van de deur etc.

P.

Reply to
Pieter

Maar het effect van de opendeur word minder als je ook koelt zodra de deur open staat.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

p

Nou is-tie nog zuiniger ook, veel koelkasten maken het koel element een beetje warm voor de automatische ontdooiing, dat is wel handig, maar die warmte moet ook weer weggekoeld worden, een soort van energieverslindend gemak dus. Dat nog maar weet-ik-hoeveel miljoen koelkasten alleen al in Nederland doe de energieprijzen al stijgen;-) hoe de ijsaanwas in de gaten, is het dik genoeg, licht de elfsteden- commissie in;-

Hips, Gerard

Reply to
Gerard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.