storing elektronische trafo

Beste mensen.

Heb in de badkamer 12v vijf spotjes in het plafond geplaatst welke gevoed worden door een elektronische trafo. die secondair iets van 11v wisselspanning afgeeft met een frequentie van 17 kiloherz Mijn electrokennis beperkt zich tot de wet van ohm dus ik snap het volgende niet. Alle vijf de spotjes branden twee weken daarna aleen het eerste spotje als ik een ander spotje als eerste voedt brand alleen dat spotje. Nu meet ik bij het brandende spotje netjes in de buurt van de 11v wisselspanning maar ,en dat snap ik niet, bij de volgende spotjes geeft een meetpen aangtikt al ca 11v en twee pennen o volt. (logisch dat het lampje niet brand, geen spanningsverschil) Maar waarom? Omdat vlgns mij alles netjes aangesloten was bedacht ik dat de trafo stuk moest zijn. Nieuwe gekocht. En ja hoor alle lampjes branden, gedurdende 1 seconde daarna zelfde probleem: alleen spotje 1 brand. Voor de voledigheid: de fabrikant adviseerd 40 cm tussen elk spotje Heb zelf tussen spotje 2 en drie verlengt met 1,5 meter.(voldoende dik draad) En o ja: als ik spotje 1 verwijder dus op plek twee komt de stroom het eerste lampje tegen dan brand er niets terwijl ik als ik lampje twee als eerste voedt, dan brand het wel. Is de nieuwe trafo toevallig na 1 seconde opnieuw stuk of is er iest anders aan de hand? Wie roept alsjeblieft? ton

Reply to
ton
Loading thread data ...

Is de trafo aangesloten op de volgende manier? ---------

-------| |----------+----------+----------+----------+----------+ | | | | | | | 220v | TRAFO | 12v LAMP LAMP LAMP LAMP LAMP | | | | | | |

-------| |----------+----------+----------+----------+----------+ --------- Zo ja, dan begrijp ik het niet Zo nee, dan ook niet.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

Mooie tekening. Maar eerst 220 dan trafo dan 5x lamp Alleen lamp 1 brand. Met dat plezier valt het nogal tegen.

ton.

Reply to
ton

"ton" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@p77g2000hsh.googlegroups.com...

Na het eerste lampje is er een slecht contact. Slechte contacten zorgen zelfs bij mensen voor problemen Ferre.

Reply to
Fernand

Geen idee wat de wet van Ohm heeft te maken met die 17 kiloherz, maar dat zullen we maar vlug vergeten.

Toch meer info nodig hoor; wat is het vermogen van die transfo? Wat is het vermogen van ieder lampje?

Stel dat ieder lampje 20W is, dan heb je een totaal vermogen van 100W. Deel dat door je spanning (11 à 12 Volt) en je bekomt 8,33 à 9 ampère.

Als het lampjes zijn van 35W, dan heb je een stroom van ongeveer 13 à

14 ampère. En ik mag er niet aan denken dat er daar lampjes in zitten van 50W, want dan trek je maar eventjes 20 à 22 ampère. Hoe dik is dan je aanlsuitkabel?

Wetende dat die lampjes kleine aansluitpennetjes hebben en dus weinig overgangskontakt maken, resulteert in weer een grotere overgangsweerstand. Al die ongustige zaken veroorzaken nog meer slecht kontakt en geeft verbranding van kontaktpunten of bij de aansluitkabels als gevolg.

Dus alle kontakten nazien van de lampjes in de fittingen, alsook de aansluitkontakten van de bedrading en de waarden vergelijken van je transfo en lampjes. Het totale aansluitvermogen van je lampjes mag dat van de transfo niet overtreffen.

En als het nog mogelijk zou zijn: plaats je transfo centraal en vertrek "rechts" van je transfo naar 3 spotjes en vertrek "links" van je transfo met een nieuwe kabel naar de twee andere spotjes.

vrgr,

Dirk

Reply to
DW1

Een brandend lampje trek 20/12=1,67Amp. De inschakelstroom zal ongeveer 10x zo hoog zijn. De lampjes hebben op dat moment dan een weerstand van 0,7 Ohm. Zo staan er met wat verbindingwerk er tussen 4 parallel. De weerstand van je leidingen moet laag zijn t.o.v. die van de lampjes. Dat het tweede lampje even mee doet en dan weer uit gaat komt waarschijnlijk door het opwarmen van je leidingen waardoor de weerstand hoger wordt. Verder kan de zelfinductie van de leidingen bij deze lage weerstanden en 17kHz een rol gaan spelen. Wat de fabrikant eigenlijk voorstelt is een ster verbinding te maken. Dus iedere lamp vanaf de trafo voeden. Ook mij lijkt dat beter want dan tellen de stromen in jouw leidingen niet op.

Hans

Reply to
JT van Es

Als je dan ook nog alle leidingen in ster schakeling even lang maakt, dan branden alle lampjes even sterk.

--
pim
Reply to
Pim Schaeffer

- - Het vermogen van de trafo is 35-105VA , de lampjes 20 W. Het gaat om een compleet setje van Massive - - Bijgeleverde bedrading klikken en klaar

re.

- -Precies, dus over het verlaagd plafonnetje 230V snoer tot bijna aan het lampje daar de trafo geplaatst .

- - originele snoertje aangeklikt naar lampje 2 Daar met een kroonsteentje een meter verlenging gemaakt met buitenkabel

- -2,5mm dan origineel snoer lampje 3, 4, 5.

- - Is gelukkig niet van toepassing

- - Die klikstekkertjes kom je dus bijna niet in Ziet er allemaal wel nieuw, onverbrand uit.

- - Die lampkontactjes, wat een priegeldingen, Daar zie je helemaal niets in. Hoe kontroleer je dat?

- - Als ik het daar "doorpiep" dan is er wel contact maar mischien dan toch onvoldoende

- - Dat lukt helaas niet meer .

vrgr,

- - Dirk bedankt voor je reactie. Ik krijg sterk de indruk dat ik het in die kontactjes moet zoeken. Op de een of andere - - manier. ton

- Tekst uit oorspronkelijk bericht weergeven -

Reply to
ton

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.