Reviseren Oude Radio(s)

Hallo,

Ik ben in het bezit van 2 oude radio's (resp. 1946 en eind jaren '50) die beiden niet meer werken. Graag zou ik deze radio's reviseren met iemand die hier verstand van heeft, aangezien deze radio's zeker drie decenia ouder zijn dan ik. Ik ben veel te bang dat ik meer schade aanricht dan dat ik repareer.

Het gaat om de Philips B6X82A en de Philips BX115U

Foto's:

formatting link
formatting link

De B6X82A werkt helemaal perfect, maar er komt geen geluid uit. Gedacht wordt aan een kapotte eindversterkerbuis, of slechte contacten bij een der 10 buizen.

De BX115U doet helemaal niets meer, en de afstemnaald ligt los achter het afstemglas. Volgens kenners is zo'n radio makkelijker te maken dan een radio die het maar half doet, alhoewel ik die uitspraak betwijfel!

Is er iemand die interesse heeft in zo'n revisatie? Ik zit zelf in regio Zuid, dus als het in de buurt is zou dat natuurlijk helemaal fijn zijn. Ik ben student en heb dus niet al teveel te besteden, maar voor eventuele onderdelen zal natuurlijk gewoon betaald worden.

Graag reacties!

Groeten,

Rick; Regio Den Bosch.

Reply to
Rick
Loading thread data ...

in Olen in belgie is een radio museum met zeer ervaren en oude techniekers die de klus kunnen klaren

Groet Jeroen

"Rick" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
JS

1951 en 1956, gok ik aan de hand van plaatjes en typenummers, maar ik ben geen specifieke radioexpert.

De BX115U heeft een serieschakeling van de gloeidraden en de schaalverlichting, dus in principe doet het toestel bij 1 doorgebrande gloeidraad al niets meer. Wat dat betreft hebben de kenners gelijk, maar als het iets ingewikkelder is maakt het bij het troubleshooten in principe geen enkel verschil meer. Je moet bij allebei het een en ander meten en traceren, liefst aan de hand van het schema. Verder is het goed gebruik om altijd de roosterkoppelcondensator van de eindbuis te vervangen, en roosterspanningen, elco's en papiercondensatoren te checken; onafhankelijk van het mankement heb je dus altijd wat werk.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wellicht dat deze heer je verder kan helpen:

formatting link

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

Bij het werken aan z.g. U-toestellen is extra voorzichtigheid geboden! Door het ontbreken van een voedingstransformator hangt in principe zo ongeveer alles rechtstreeks aan het lichtnet. Scheidings-transformator gebruiken dus.

--

Groet,

Gerard.

Wie zeker weet, stopt met denken.
Reply to
Blaandrager

vuistregels:

- Is er een trafo? Zet die dan op 240 i.p.v. 220, vanwege warmteontwikkeling.

- Kijk eerst of de gloeidradan van de buizen gloeien, zoniet, zorg dan voor schone contacten, en meet ze allemaal door om de defecte te zoeken.

- Als de grote elco's zijn uitgedroogd, hoor je een flinke brom.

- Kijk naar doorgebrande weerstanden, of ze in het midden flink bruin/zwart zijn. Of soldeer ze even los om door te meten.

- De trafo kan natuurlijk ook doorgebrand zijn, of een draad per ongeluk afgebroken. Gewoon meter of er spanning uitkomt.

Meestal is er een lamp stuk, en na 30 jaar zijn de elco's soms uitgedroogd.

groeten van Johan.

Reply to
Johan

En zet een oude radio nooit meteen op 230V. Er wordt aangeraden om een oude radio via een Variac aan te sluiten. De radio eerst eens op een lage spanning laten wennen.

Kijk ook hier eens :

formatting link

Dick.

Reply to
Dick

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.