PL lamp

Wat ik nou niet begrijp:

We hebben toch de PL lamp? Dit is een spaarlamp maar dan zonder elektronica in de lamp, maar in het armatuur. Dimbaar natuurlijk.

De milieuvervuilende maar energiezuiniger spaarlamp wordt nu gepromoot door de gloeilamp te verbieden.

Een PL lmap is echter veel milieuvriendelijker: Deze lamp bevat dezelfde hoeveelheid kwik hoor. Maar hij is veel eenvoudiger te recyclen. En met minder energie te produceren.

De spaarlamp is eigenlijk alleen maar ontwikkeld omdat mensen van die schroefvoeten in hun armaturen hebben.

Mijn voorstel dus: Verbied ook de spaarlamp.

Voordelen:

- nog beter voor het milieu vanwege: * de lagere energiekosten nodig voor maken van de lamp * de veel beter recyclebaarheid

- levert veel werk op want mensen gaan * of omzetvoeten voor hun armaturen kopen * of zelfs nieuwe lampen.

PL lampen zijn dus ook nog eens goed voor de economie.

P.

Reply to
P.
Loading thread data ...

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Hoe denk jij zonder electronica die dingen te laten starten. Al je armutren ombouwen bezint voor ge iets schrijft.

K
Reply to
007

Wel de tekst die je quote even lezen, dat aspect heeft 'P' al genoemd.

Inderdaad raar dat de PL lamp niet wat meer gepushed wordt. Nieuwe armaturen op de markt brengen zou al helpen om gewoon via vervanging het aandeel PL te vergroten zonder dat iedereen direct aan de ombouw moet.

Ander punt is dat PL lampen veel te duur zijn. Ze zijn gewoon duurder dan de spaarlampen en de keus is ook niet erg groot. Als je daarnaast ook nog eens een speciaal armatuur nodig hebt, is de keus voor de spaarlamp snel gemaakt.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Well, you know, no matter where you go, there you are.
		-- Buckaroo Banzai
Reply to
Stef

Tussenvoetje. Met daarin de PCB. Of gewoon een voorzetapparaat (net als bij 12V halogeenlampen). En anders nieuwe lampen. Dat levert een hoop werk op.

De spaarlamp oplossing is eigenlijk idioot. Je gooit met elke lamp een print weg mat weerstanden, condensatoren, trafo, transistoren en bij sommige lampen zelfs een ASIC. Het enige voordeel is compatibiliteit met de oude lampvoeten.

P.

Reply to
P.

Als de PL gepusht wordt gaat die prijs ook omlaag. Nu zijn er te weinig producenten. Voordeel van de lampen nu is dat de meeste goede producenten zijn. De huidige PL lampen hebben daardoor best een goede kleurweergave. Als dat door chinezen gedaan gaat worden gaat dat natuurlijk omlaag, samen met de prijs. Dan krijg je een TL33 weergave, met eventueel een gelere lamp voor "warmte".

Kleurweergave heeft overigens niets met kleurtemperatuur ("warmte") te maken. De goedkope TL's in de bouwmarkt zijn verkrijgbaar in kantoorwit (33) en warm. Maar beide hebben een slechte kleurweergave. Lampen van de series 830 of liever nog in de 9xx (Philips) hebben een veel betere kleurweergave maar kunnen best dezelfde kleurtemperatuur hebben.

P.

Reply to
P.

Is wel je stokpaardje he, die kleurweergave. Zelfs als je zelf een draadje begint over mileunadelen van een spaarlamp kom je er toch weer op uit. ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Battle, n.:
	A method of untying with the teeth a political knot that
	will not yield to the tongue.
		-- Ambrose Bierce
Reply to
Stef

Inderdaad. Led lampen zijn namelijk waardeloos op dat gebied.

P.

Reply to
P.

Zo moeilijk is het toch niet, en je geeft het zelf deels al aan.

Inderdaad. En massa's mensen voelen er bitter weinig voor om al hun armaturen te vervangen - en in voorkomed geval ook nog hun plafonds daarvoor open te slopen - om geen andere reden dat er geen PL lamp in past. Daarbij worden PL lampen vaak gebruikt in winkels e.d., plaatsen dus waar ze zo ongeveer de godganse dag branden. Bij spaarlampen in huis ligt dat *gemiddeld* anders: die zitten ook op plaatsen waar ze over het algemeen maar kort branden. En het staat nog te bezien of de electronica in een PL armatuur dat soort gebruik langer overleeft dan het buisje.

Mensen zijn niet gek, zoals je wel lijkt te veronderstellen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Toch is dat (voor nieuwbouw) zeker iets om over na te denken! Het is zonde om je VSA tegelijk met de lamp weg te gooien. Neem dan een iets degelijker VSA en gooi alleen de lamp weg als hij op is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Helderwit, kleur 20 of 33, heeft kleurnummering 640. De 6 geeft aan dat de kleurweergave rond de 60% blijft steken. 40 geeft aan dat de kleurtemperatuur 4000K is. Spaarlampen zijn vaak kleur 827, kleurweergave rond de 80%, kleurtemperatuur 2700K oftewel interna.

Moderne daglichtbuizen hebben nummers als 950 of 952.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als je die laatste vergelijkt door in dezelfde kamer tussen die buizen te schakelen, ben je echt verrast.

P.

Reply to
P.

Precies wat ik bedoel. Vanuit milieuoogpunt is dat de enige goede oplossing.

P.

Reply to
P.

Degelijke elektronica slijt niet. Ook elco's kunnen lang meegaan, maar dan moet je ze niet volgens Chinese methodes gebruiken. Ik denk dat 20 a 30 jaren makkelijk moet zijn. En als ze zo'n pcb nou een standaard maat geven kun je ze nog verwisselen ook.

Ik ken wel PL armaturen die al meer dan 20 jaar dagelijks gebruikt worden.

Voordeel van de plaatsing in een armatuur is det de elektronica niet zo warm wordt.

De reden van mijn posting is mensen op een qua milieu beter alternatief dan spaarlampen te wijzen: de PL lamp.

P.

Reply to
P.

Binnen de levensduur van een spaarlamp niet. Daarbuiten is het nog maar de vraag.

Als ze de hele dag branden geloof ik dat wel.

Vanuit praktisch oogpunt dus absoluut geen alternatief. Als er al een alternatief zou komen, dan zou het verwisselbaarheid van de buisjes in spaarlampen zijn. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn, want de PL lamp is in feite niets anders.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik heb zelf al meerdere spaarlampen weg moeten gooien vanwege kapotte elektronica. Bijna allemaal Made In China, ook 1 van Philips.

Dat is eigenlijk een goed idee. Lijkt op wat ik bedoelde met een tussenvoetje. Als we dat eens konden promoten bij politici en bedrijven? Zou milieutechnisch een goede oplossing zijn.

P.

Reply to
P.

Conventionele starters slijten inderdaad van het starten (bij sommige PL's zijn ze ingebouwd), maar bij een electronisch VSA maakt het weinig uit of je ze wel of niet de hele dag aan hebt staan en is het zelfs beter om ze uit te doen als je het licht niet nodig hebt...

Ik denk dat jij nu een van de bedoelingen van de OP onder woorden brengt ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb hier zelf Made in Italy hangen van Osram, maar ook Osram maakt goedkope modellen tegenwoordig in China, ongetwijfeld met de bijbehorende dubieuze kwaliteit. Met Philips heb ik weinig ervaring, maar misschien zijn de Poolse exemplaren beter?

Ik zie in bedrijfsgebouwen/kantoren nog best veel (vrijwel alleen maar) TL en PL hangen. Het zal dus meer om de particuliere bouw gaan.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Mijn zus heeft nog een van de eerste "jampot" spaarlampen. Elke dag aan en en werkt nog steeds prima. Hoe oud zal die zijn. 20 à 30 jaar?

Het kan dus wel.

P.

Reply to
P.

Waarbij hij het wat meer heeft uitgewerkt. Een voet die echt past. Dat moeten we als elektronica nu toch al kunnen maken? Eigenlijk is er alles al. Alleen passend in de behuizing maken. En dan hebben we een nieuwe oplossing die milieuvriendelijker is. Maar er zit natuurlijk nog kwik in.

P.

Reply to
P.

En in de kleur melaminewit?

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.