LED lamp

De bwegingsmelder/schakelaar mag geen spaarlamp schakelen. Maar zo'n lamp met ledjes ? Kan dat wel ? (zuinige)Ghost

Reply to
Ghost
Loading thread data ...

Waarschijnlijk bevat die bewegingsmelder dan een triac regeling waardoor de lamp dimbaar is. En dat werkt inderdaad niet zo goied met spaarlampen. Misschien dat op de 100% aan stand hij het nog doet, misschien moet er nog wel een rc-netwerk over de lamp.

Met een LED-lamp zou je het probleem kunnen krijgen dat een triac uitschakelt bij een lage stroom, en de ledlamp niet aan gaat, of knippert. Eea ligt aan de minimale stroom. Gewoon even proberen zou ik zeggen.

Maar een lamp op bewegingsmelder is meestal maar kort aan. Dan lijkt het me dat je niet veel bespaart met spaar- of ledlampen. Ik zou gewoon een ouderwetse gloeilamp gebruiken. Todat die verboden worden, en dan kun je gewoon heel je bewegingsmelder weggooien, net als veel anderen!

Pieter

Reply to
P.

Dan zou het geen ".../schakelaar" heten.

Hij zal niet uitschakelen, omdat hij via zijn gate voortdurend wordt opengestuurd. Maar doordat de triac bij (te) lage stromen niet in verzadiging wordt gestuurd kan hij bloedheet worden en zal het einde dan ook snel nabij zijn.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het probleem bij spaarlampen is principieel. Daarom is er ook nog geen goede oplossing. Een fluo. buisje heeft minimaal 'n brand spanning nodig van boven de 80 V of zoiets. Daarvoor heeft de spaarlamp een circuit dat de energie uit een bufferelco haalt, en omhoog brengt (up converter) ook al is op dat moment de netspanning even laag (100 maal per seconde). Die bufferelco wordt via een kleine begrenzingsweerstand (fusistor) telkens snel opgeladen. Die stroom (inrush current) is het probleem. In "dimstand" kan daardoor I2R relatief erg hoog oplopen en je fusistor uitfikken, als er op de toppen van de spanning wordt ingeschakeld. Vandaar. Voor LED's is dit niet het geval, maar die circuits ken ik niet. Waarschijnlijk zal het ene cicuit daar beter geschikt voor zijn dan het andere.

Hal.

Reply to
Hal

Maar een beetje design (zoals ik het altijd deed) stuurt aan met een pulstrein waardoor je onder de max power blijft.

Pieter

Reply to
P.

PWM is niet erg handig voor wisselspanning en een triac werkt niet op gelijkspanning.

Maar even terug naar het oorspronkelijke probleem. Een bewegingsmelder met schakelaar kan beter geen PL lamp sturen omdat het erg slecht is voor de levensduur van zo een lamp om voortdurend in- en uitgeschakeld te worden. Bovendien duurt het een poosje voor dat een PL lamp fatsoenlijk licht gaat geven en dat is vaak niet handig bij zulke lichtpunten. Als je aan komt lopen bij je garage wil je meteen licht om het sleutelgat te kunnen vinden, niet na 30 seconden of zo. Dat is alles. LED's (en gloeilampen) kennen die problemen niet.

Reply to
Teetje

"Ghost" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@casema.nl...

Voor de dag/nacht sensor zijn dat halogeen~ ,gloei~ en sl lamp. Voor de bewegings melder alleen halogeen~ en gloeilamp. Op een (heel) oude licht sensor deed een sl lamp het niet eens. Ghost

Reply to
Ghost

Daarom is ook "de pot op met een spaarlamp" geen goed idee. Neem liever een toiled.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Piet Beertema"

LOL

Reply to
Poecilia

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.