loodaccu´s parallel schakelen, goed o f fout

"07NRNG4WD" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Ik heb het idee dat je niet weet waarover je praat. Als je mijn posting met een beetje aandacht had gelezen zou je hebben kunnen begrijpen dat ik het niet over het leegtrekken door belasting had, maar over onderlinge beïnvloeding van de accu's.

Groet, Ron R

Reply to
Ron R
Loading thread data ...

"FSD" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@hotmail.com...

Hmmm, dan snappen ze er bij een fabrikant als Varta ook al niets van. Nog maar een paar dagen geleden gaven zij aan dat voor seriegebruik het uitermate belangrijk is dat de accu's onderling volledig identiek moeten zijn. Dat het niet verstandig is om oude en nieuwe accu's tesamen te gebruiken. Bovendien spreek je jezelf tegen in je posting: [quote] "Bij serieschakelen weet je altijd één ding zeker: dat de

[/quote] En wat gebeurt er met een accu die op een hogere spanning staat dan de andere en dus eerder zijn eindladingstoestand bereikt? Ja, ja......zeg het maar je weet het wel......juist...goed zo......die wordt overladen....!!!

Dank zij jouw geweldig vakmanschap heb je de vraag goed beantwoordt.

Bij parellel schakelen tijdens het laden kan/zal er, zo lang er geen stevige lader aktief is, de accu met de hoogste spanning de accu met de laagste spanning gaan laden. Afhankelijk van de weerstand in de verbinding (en de inwendige weerstand van de accu's) zal die stroom groter of kleiner zijn. Als de lader nu maar in staat is om de de spanning voldoende op te krikken en stroom te leveren, dan zal dat effect uiteindelijk te niet worden gedaan. Het voordeel hierbij is dat de accu die zijn eindspanning bereikt heeft ook geen stroom meer hoeft te verwerken en dus ook niet meer geladen wordt aangezien de laadstroom door de nog niet geheel geladen accu kan worden opgenomen. En nu maar hopen dat dat goedkope ladertje van de Gamma een niet te hoge eindspanning levert.....

Ik kan me best voorstellen dat er accupacks/cellen door elkaar gebruikt worden. Maar dat gebeurt dan onder gecontroleerde condities. Ik denk dan aan (maar ik heb daar zeker geen specifieke kennis van) systemen aan boord van onderzeeers en grote backup-systemen. Maar dat soort geconditioneerde omstandigheden qua onderhoud kennen wij als huis tuin en keukengebruiker vrijwel niet. Ik heb tenminste nog maar zelden iemand met een bijv zuurweger rond zien rennen om de afzonderlijke cellen van een accupack te controleren of de ladingstoestand te bepalen....voor zover dat (zeker bij de hedendaagse) accu's al mogelijk is.

Groet, Ron R

Reply to
Ron R

Overladen is bij accu's een grote mate van onzin. Bij loodzuur accu's wordt wat meer water verdampt, bij gel accu wat meer vocht (hier is het wel schadelijk). Bij de spiraalcel accu's laad je standaard al door tot

16 volt, bij reanimatie zelfs tot boven de 20 volt.

Bij parallel heb je nooit controle over de lading verhoudingen. En miniem verschil in inwendige weerstand is al een dodelijk verschil. Wat je over het hoofd ziet is dat bij grote accu sets er speciale lading vereffeners op de accu staan.

Verder is het grote kolder om 2 accu's als losse elementen te zien. "men" (jij) begrijpt schijnbaar niet dat het voor het laad proces niet uit maakt of er nu 12 of 2x 6 cellen in serie staan. Het gedraagt zich als één accu van b.v. 24 volt.

Volgens jou theorie zou je dan alle 2 volt elementen los moeten maken en parallel moet laden.....

Een te hoge laadspanning is niet erg zolang er geen grof geweld achter staat waardoor de accu door thermische problemen het loodje legt of leeg dampt.

Ik weet niet uit wat voor wereld komt maar in de installaties waar we het over hebben wordt elke maand per cel gemeten en bij gevuld. Ik zou niet weten wat daar bijzonder aan is of liever; kan het ook anders dan?

--

            ~@<
            _/\_
¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤
¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°
Reply to
FSD

"FSD" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@hotmail.com...

Oké, maar dat doe je niet op zijn JBF (Jan Boer'n Fluitjes). Je hebt altijd een een wat hogere laadspanning dan de typische spanning. Bij reanimatie ben je ook heel definieerd bezig. Je zet er echt niet de hogere spanning op en komt dan weer eens kijken op een moment dat je dat zo uitkomt om te kijken of je succes hebt gehad.......

Zie ik niet over het hoofd, is alleen bij de consumenten-spullen niet van toepassing of beter gezegd, wordt niet toegepast, maar de principes voor de cellen blijven wél van toepassing. En die ladingvereffeners staan er niet voor niets op....!

Dat maakt zeker wel uit voor het laadproces.... als je per cel kijkt. Natuurlijk is het zo dat twee 6v accu's in serie samen een 12v bron vormen, net zo goed twee 12v accu's 24V spanning leveren. Maar dat wil nog niet zeggen dat de ene accu gelijk is aan de andere en er dus maar in serie geladen kan worden terwijl er williekeurige accu's op dat moment ten behoeve van het laden aan elkaar worden gekoppeld. Als je dan op cel-niveau in een accu gaat kijken kom je in feite hetzelfde probleem tegen. Zou je twee 2v cellen in serie zetten en gaan laden heb je preces hetzelfde probleem als bij twee 6v of 12v enz. accu's. Alleen is het nu op celniveau. Daarom worden en dus bij die massieve accu's (onderzeeers bv) ladingvereffeners toegepast. Juist in verband met het onderling verschillend zijn van de delen.

Nee, dat beweer ik niet. Volgens mij is de beste manier iedere cel individueel te laden en regelmatig meten van het electroliet. Maar dan gaat iederen gillend van de lach op de grond liggen rollen want dat is in het dagelijkse leven niet echt practisch.

Ik garandeer je dat regelmatig overladen, en dat hoeft echt niet met grof geweld te gaan, de levensduur van je accu niet ten goede komt. Hoe makkelijk je dat vaststelt is een tweede. De levensduur van een accu wordt door nogal wat factoren bepaald. En het is zeker niet zo dat een accu die niets te doen heeft een lang leven beschoren is. Zeker niet, het tegenovergestelde is eerder waar. En laten we eerlijk zijn. Het is goedkoper om een accu na - nou zeg eens wat - 3 jaar te vervangen dan hem te (laten) vertroetelen, te voorzien van geavanceerde laad- en regelsystemen en er 4 jaar plezier van te hebben. Afgezien van het feit dat de gemiddelde accu zoals wij, jan de consument die kennen, er helemaal niet op ingericht is om zo behandeld te worden. Het streven van de accuproducenten is er juist op gericht om er een onderhoudsarm wegwerpartikel van te maken. Als een van de cellen afsterft móét je gewoon de hele accu vervangen.

Nee, zo hoort het ook. Maar dat gebeurt niet bij de accu's waar 'de man in de straat' mee te maken heeft. Het gebruik en onderhoud van een willekeurige tractie-, verlichtings- of startaccu zoals die in een rolstoel, caravan of (vracht-)auto staat is niet te vergelijken met de in vergelijking enorme accusystemen in bijv. onderzeeërs of massieve noodstroomvoorzieningen.

Groet, Ron R

Reply to
Ron R

Dat is alleen van toepassing als je onderling verschillende accu's neemt. Of er een bij hebt die al rot is.. Koop je van de plank nieuwe en gelijkwaardige accu's en behandel en bewaak je deze goed is er geen vuiltje aan de lucht. Ik denk dat jij niet weet waar je het over hebt;-))

"Ron R" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
deautovanmijnbuurman;-)0001

"deautovanmijnbuurman;-)0001" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Ik zou maar eens beginnen met het draadje goed te lezen. Dat is precies wat ik van hete begin af aan heb beweerd: Als je accu's in combinatie gebruikt (serie en/of parallel) MOET je gelijkwaardige accu's gebruiken. In de praktijk van jan en alleman betekent dat twee (of meer) accu's van hetzelfde type van dezelfde fabrikant. En naar mijn mening dan alleen gebruiken in serie en beter niet parallel.

Dus als je het hebt over 'Ik denk dat jij niet weet waar je het over hebt....'

Groet, Ron R

Reply to
Ron R

;-)) Het is zo oud als de paarden en de wagen;-)) Ik begrijp wel hoe dergelijke discussies losbranden, onkunde en onwetendheid maken dat er probeersels van start gaan zonder de juiste achtergronden in informatie. Elke accuboer kan je vertellen dat je straffeloos accu's in serie en parallel kan schakelen mits je aan een paar belangrijke criteria voldoet... Maar dat geldt niet alleen voor accu's of trekpaarden maar letterlijk voor alles;-)) Is er nog meer wat je niet begrijpt ???

"Ron R" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
Aargh

"Aargh" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Ja, ik begrijp niet dat posters zoals jij reageren op een draadje zonder alles goed te lezen wat er aan vooraf ging. Dan zou je weten dat wat jij beweert, nl dat ik niet begrijp hoe om te gaan met accu's, nergens op slaat. Als je refereert aan: [quote]

[/quote] en je had het draadje gelezen, dan had jij kunnen weten dat dat precies is wat ik beweer.

Dat wat jij nu doet begint meer op trollen te lijken..

Groet, Ron R

Reply to
Ron R

Relevant voor een draad is het subject (wel eens van gehoord ?) en dat staat in het regeltje onderwerp boven elk gepost verhaaltje. In het onderwerp van deze reeks van postings heet het om het parallel schakelen van accu's te gaan , en specifiek of dit goed of fout is. Mijn antwoord daarop is dat dit goed is mits er aan de daarvoor geldende criteria voldaan word, welk laatste natuurlijk voor zich spreekt. Immers dat geldt voor alles wat je doet... Slagen zal je alleen wanneer je alles wat je doet volgens de daarvoor geldende criteria aanpakt. Doe je dat niet ben je in de meeste gevallen gedoemd te mislukken. Wanneer je meent te moeten winden dat dit trollen is, wel dan is dat jouw opinie.

"Ron R" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
Aargh

"Aargh" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Blijkt dus dat ik me niet vergis. Je bent een trol. Groet, Ron R

Reply to
Ron R

Ah, goed om te weten dat een troll iemand is die aan het oorspronkelijke onderwerp vasthoudt;-))

"Ron R" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
Aarghh

Ook daar wordt de voeding niet klakkeloos parallel geschakeld :-)

Er staat daar, dat als je de controllers in master/slave mode zet, je vervolgens de uitgangen parallel kunt zetten.

Menige voeding heeft helemaal geen voorziening voor een externe controller. (Je mag al blij zijn als de sense naar buiten is uitgevoerd.)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Wanneer de sense niet naar buiten gevoerd is dan werd ze inwendig aangesloten maar heeft hetzelfde effect. Overigens gaf ik deze link als voorbeeldje, de meer creatieve zoekt dan zelfstandig door en neemt niet voor zoete koek dat Delta alles is wat er is;-)))

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Reply to
03042006

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.