trafo voeding: parallel schakelen secundaire wikkelingen

Ik wil m.b.v. een trafo primair: 230V, sec.: 2 x 18 V/0,835 A een gestab. voeding bouwen. Om de maximaal te leveren stroomsterkte op te voeren wil ik de secundaire wikkelingen parallel schakelen zodat ik uit de trafo krijg: 18 V 1,67 A. Kan dit parallel schakelen zomaar (stel bijv. dat er voltage-verschil is tussen de wikkelingen)?

Alvast dank voor jullie antwoord.

Reply to
Peter Janssen
Loading thread data ...

"Peter Janssen" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Neen, dit kan niet zomaar. Als er maar een klein beetje verschil in spanning is, zal de wikkeling met de hoogste spanning de volle stroom leveren. Zelfs als de trafo niet belast wordt gaat de wikkeling met de hoogste spanning stroom leveren aan de andere wikkeling.

Reply to
edg

Hoe kan je dan wel de dubbele stroom uit de trafe halen, zonder dat je verlies hebt, of dat de trafo defect gaat????????

Reply to
Humaman

"Humaman" schreef in bericht news:40f5954e$0$209$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

is

spanning

Zelfs

verlies

Eerst de spanning gelijkricten en dan aan elkaar knopen, wel zorgen dat de diodes zwaar genoeg zijn. Dit geeft over het algemeen geen problemen, het eventuele kleine spanningsverschil wordt door de diodes wel weggewerkt (wel zorgen dat ze voldoende gekoeld zijn)

joop\

Reply to
Joop

Ja meestal kan dat wel. Doe eerst de volgende proef: Zet de wikkelingen in tegenfase in serie en meet de spanning die je dan over houdt. Als die kleiner is dan b.v. 0,1V kun je ze zonder problemen parallel zetten.

Meestal zijn dit soort trafo's gewikkeld met hetzelfde aantal windingen per uitgangsspanning en dan kun je ze zonder meer parallel zetten. Het aantal windingen bepaalt de uitgangsspanning en die ligt meestal in de orde van 0,2 tot 1 volt per winding, afhankelijk van de grootte en het vermogen van de trafo.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

Indien het spanningsverschil minder is dan 0,5V mag dit geen probleem geven bij een trafo van minder dan 50VA. Een optie kan zijn om elke wikkeling appart gelijk te richten en af te vlakken en daarna te verbinden met elkaar.

Luc.

Reply to
Luc

Het kan eenvoudiger en veiliger: Schakel beide secundaire wikkelingen in serie, zodanig dat er a.h.w. 1 secondaire ontstaat met middenaftakking. Je hebt dan slechts twee dioden nodig om dubbelfasig gelijk te richten, waarbij beide helften van de secundaire steeds afwisselend gedurende een halve periode stroom hoeven te leveren.

--

Groet,

Gerard.
Reply to
Blaandrager

Dit wordt inderdaad vaak gedaan, maar je trafo wordt niet optimaal belast. Begin eens met de vereffeningsstroom te meten als je ze parallel schakeld. Dan weet je waar je staat.

Hal

Reply to
Hal

?????? Het enige verschil is volgens mij dat bij serieschakeling beide wikkelingen afwisselend de volledige stroom leveren, terwijl bij parallelschakeling beide wikkelingen constant de halve stroom. Parallelschakeling "halveert" dus de inwendige weerstand van de secundaire wikkeling. Bij serieschakeling heb je echter weer minder diodes met bijbehorende spanningsval in gebruik.

DualIP

Reply to
DualIP

"DualIP" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

belast.

Het gaat om de formfactor ofwel de effectieve stroom door de wikkeling. Als de wikkelingen in serie staan zien beide wikkelingen enkelfase gelijkrichting. Effectief gezien is die stroom groter dan de helft van die met dubbelfase gelijkrichting. Staan ze parallel dan zien beide wikkelingen dubbelfase gelijkrichting.

Hans

Reply to
JT van Es

On Mon, 19 Jul 2004 12:16:58 +0200, "JT van Es" wrote: [...]

Een trafo die met twee aan elkaar gekoppelde wikkelingen en een dubbele enkelzijdige gelijkrichting een elco voedt, werkt IDD minder efficient. (IIRC = if I recall correctly).

T.

Reply to
Telcofan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.