LED - trafo vraag

Hallo Een vriend, amateur astronoom, wil een sterrenhemel nabootsen op het plafond van hun clublokaal. Daarvoor zou hij 300 Led's moeten laten branden (van 1.2 V). Hij wil daarbij een trafo gebruiken van 220V naar 1.2V. eventueel een ringkern trafo van 220 naar 12 V afwikkelen tot ie 1.2 V bereikt zijn vraag is, hoe "zwaar" moet die trafo zijn om probleemloos die ledjes continu laten te branden? Alvast bedankt

William

Reply to
ngai moko
Loading thread data ...

Op Wed, 11 Oct 2006 17:16:09 +0200, schreef ngai moko:

Je kunt beter een trafo met een hogere spanning nemen en telkens meerdere LED's in serie zetten. Verder moet de wisselspanning uiteraard ook gelijkgericht zijn, en moet je serieweerstanden opnemen, telkens één voor elke reeks in serie geschakelde LED's.

Hier vind je meer info:

formatting link

Wat voor LED's heeft de man eigenlijk, dat die maar 1,2V nominale spanningsval hebben? Infrarood?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

En die link zocht ik dus een tijdje geleden, bedankt! Ik kon hem via je homepage niet vinden, klopt dat of keek ik ergens overheen?

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

"ngai moko" schreef in bericht news:egj1rq$2qh1$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

plafond

Een heel andere oplossing (geen electronische)>> Waarom geen gebruik maken van glasvezel? Zie je wel eens in plafonds meegestuct als er een nachtelijk hemel-effect moet worden nagebootst, en heb je maar enkele (gekleurde) lamp(en) voor nodig???

Joop!

Reply to
Joop!

Het antwoord op die vraag is niet zo simpel als jouw vriend denkt:

1) er zijn geen LED's van 1,2V

2) je hoeft je trafo niet af te wikkelen, want je maakt het best meerdere ketens van in serie geschakelde LED's met een kleine voorweerstand.

3) Voorbeeld: Ga uit van een trafo van 12V. Gelijkrichter en elco erachter geeft een gelijkspanning van 17V. Ik ga voor het gemak uit van een ouderwetse gele LED van 2,2V 20mA (tegenwoordig zijn ze er ook wel met lagere stromen en andere brandspanningen). Neem 43 ketens van 7 LED's. De spanning over 7 LED's moet 15,4V zijn. Je neemt dan in elke keten een weerstand op waar bij 20mA ongeveer 1,6V over valt. Een practische waarde is 82 ohm. In elke keten loopt dan een kleine 20mA. Vermenigvuldig dat met 43 ketens en je krijgt 0,86A. Een trafo dimensioneer je liefst wat over, maar met 12V 2A of een andere standaardmaat daar in de buurt, zit je dus goed.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb geen goede ervaringen met het in serie zetten van een groepje ledjes met één voorschakelweerstand. Elk ledje krijgt dezelfde stroom maar het groepje ledjes wat ik had (groen, hetzelfde type) had toch duidelijk verschillende lichtopbrangst. Ze hadden niet echt dezelfde karakteristiek. Hoewel dit voor een sterrenhemel misschien weer precies het effekt is wat je wilt bereiken.

Reply to
Ron

Op Wed, 11 Oct 2006 18:23:03 +0200, schreef Stef:

Klopt - eigenlijk zou ik de hele website plus bijbehorende servers al begin juli compleet op de schop nemen, komt er ineens een Grote Opdracht voorbij ... (die hopelijk morgen eindelijk klaar is) :-)

Ik heb inmiddels maar even een voorlopig linkje vanaf de homepage gemaakt.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Als je elke LED met z'n eigen serieweerstand voorziet dan heb je ook geen garantie dat elke LED even fel brand, tenzij je bij elke LED afzonderlijk gaat uitzoeken bij welke serieweerstand deze precies evenveel licht geeft als de rest. Mijn ervaring is overigens dat als je LEDs van hetzelfde type en zelfde batch in serie schakelt dat er nauwelijks verschil in lichtopbrengst is...YMMV...

Reply to
DiDi

Heel erg bedankt voor de heldere uitleg, ik geef het door.

William

Reply to
ngai moko

"Ron" schreef in bericht news:452d3194$0$2029$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Bijkomende vraag vriend wil 150 witte led's (voor los staande sterren) en 150 blauwe led's (voor de sterrenbeelden) nu heb ik begrepen dat deze een andere spanning/stroom nodig hebben? dan die ouderwetse gele. Hoeveel ketens van hoeveel led's moet hij schakelen en welke weerstand moet dan iedere (voor)schakelweerstand hebben en hoeveel Watt moet ie zijn?. wie helpt me uit de brand?

Reply to
ngai moko

Specificaties van de LED's opvragen, vervolgens de wet van Ohm en aanverwante formules toepassen, zoals ik al voorrekende en uitgebreide gegeven staan in de FAQ van Richard.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt, ik geef het hem door beste groet William

>
Reply to
ngai moko

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.