in mijn zoeken naar,

Een multischakelaar waarbij ik 4 of 8 contactpunten heb (centraal) en een aantal aftakpunten nodig heb (bv een 10 tal) heb ik blijkbaar niet de juiste benaming om Google op deze paaszondag aan het werk te krijgen. Iemand een tip?

ik heb dus nodig een multischakelaar zeg maar waar ik 10 apparaten kan op aansluiten die op hun beurt 8 aansluitingen hebben voor stroom en andere. De uitvoering liefst in draaischakelaar model, en zeker moeten tijdens het schakelen dode momenten ontstaan. Dus een tijdelijke doorgaven van de contacten tijdens dat schakelen is uit den boze.

Bedankt voor tips.

PS, ik ben niet op zoek naar leveranciers, maar naar plekken waar ik de juiste eigenschappen kan vinden.

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder
Loading thread data ...

Wat bedoel je nou eigenlijk?

Reply to
A.Stolwijk

Als je niet wil dat kontakten een overloop hebben, zou je gewoon loze standen kunnen gebruiken. Dan is daarmee het probleem op een makkelijke manier opgelost. Als je de loze standen tevens doorverbind en naar massa schakelt kan eventuele restspanning op elco's enz naar massa kortgesloten worden. Anders zal je een hele speciale schakelaar moeten vinden die daarin kan voorzien.

Succes Bram

"hulpzoeker cq aanbieder" schreef in bericht news:AVq0g.375399$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Reply to
Bram

"hulpzoeker cq aanbieder" schreef in bericht news:AVq0g.375399$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Je zoekt een keuzeschakelaar. Deze heeft een moederkontakt (MC) en aftakkingen. Die zijn meestal maak voor verbreek.

andere? Duidelijk schrijven!!!!!!!!

En dan eerst precies vertellen wat je gaat schakelen. 230 V AC of fietslampjes?

Dan kan je beter omschrijven wat je nu precies wilt, want zo ze zien zijn er zeker en vast aanzienlijker simpeler oplossingen.

Maurits

Reply to
Maurits

Op Sun, 16 Apr 2006 12:38:56 +0000, schreef hulpzoeker cq aanbieder:

??? Elk van de tien apparaten heeft acht ingangen? Je zoekt dus een schakelaar met één moedercontact dat acht uitgangen bedient (breek-vóór-maak) - en dat in tienvoud op één schakelas? Met andere woorden: een schakelaar met in totaal *negentig* contacten??? Poeh, dat zal niet eenvoudig worden ...

Overigens rijmt dit niet met de eerder genoemde vier of acht centrale contacten - kennelijk zoek je dus een multideck-schakelaar met op elk deck één modercontact en meerdere uitgangen, maar je vraagstelling is bepaald niet duidelijk. Het zou erg helpen als je wil uitleggen wat je precies wilt bereiken met zo'n schakelaar. Hoeveel stroom/spanning moet er eigenlijk geschakeld worden?

Je zou kunnen zoeken op multideck stackable rotary switches.

Overigens kan ik je melden dat er multideck/multi-output-schakelaars zijn gemaakt met de meest waanzinnig complexe schakelfuncties, vooral in de tijd van mechanische telefooncentrales en dito flipperkasten, maar daar heb je doorgaans weinig aan omdat ze te gespecialiseerd zijn. Ik los complexe schakelfuncties meestal op met een controller en wat relais.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

De bedoeling van de schakelaar is harde schijven die via een ide to usb convertor naar een usb poort op de pc gaan, te kunnen selecteren naargelang welke ik nodig heb op dat moment. Daar ik ook de stroom op de niet in gebruik zijnd schijven wil uitschakelen zit ik dus met 8 contacten pe schijf. Zijnde, 12 volt 2 maal ground, 5 volt, 2 maal stroomverzorging uit USB poort naar de convertor en als laatste 2 maal data tussen pc en USB convertor. Dus 8 (ok, ground voor HDD kan eentje minder maar da's niet zo erg) contacten.

Reply to
hulpzoeker cq aanbieder

Op Sun, 23 Apr 2006 10:39:11 +0000, schreef hulpzoeker cq aanbieder:

Dat vereist dus inderdaad een 8-decks draaischakelaar met zoveel aansluitingen per deck als je schijven hebt - en dat zal niet meevallen.

Ik denk echter dat het een heel stuk eenvoudiger kan. Zo kun je die twee massa's van de schijf gewoon verbonden laten - en als dat dezelfde aarde is als van de USB, hoef je die laatste ook niet te schakelen. Houd je vijf contacten over, te weten +12, +5, +5USB en de twee datalijnen van de USB. Verder kun je de +5 volt voor de USB vermoedelijk ook gewoon betrekken uit de 5 volt van de schijfvoeding, dus dat scheelt weer een lijn - en houd je in totaal dus maar vier lijnen over die je moet schakelen. Als je niet meer dan drie schijven hebt, is er een gewone draaischakelaar met drie standen/vier moedercontacten te koop.

Overigens kun je het aantal schakelcontacten nog verder terugbrengen door voor elke voedingsspanning een P-MOSFET nemen, met de source aan de spanning, de drain aan de uitgang, en de gates aan elkaar te knopen met een 10K pull-up weerstand naar de +12 volt; je kunt de voedingen dan allemaal in één keer aanzetten door de gates naar massa te trekken. In het gunstigste geval heb je dan dus maar drie moedercontacten nodig: een voor de FET's die de twee of drie voedingslijnen bedienen, en twee voor de USB-signaallijnen. Dan kun je alweer een draaischakelaar met vier standen/drie moedercontacten gebruiken. Mochten de USB-signalen schakelbaar zijn via CMOS 4066-poorten, dan kun je de gates van de FET's omlaag trekken via een kleine N-FET of NPN-transistor (deze laatste met 10K basisweerstand), zodat je uiteindelijk slechts één signaal hoog (+5V) hoeft te maken om alles in te schakelen. En dan kun je een standaard 12-standenschakelaar met één moedercontact gebruiken.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.