Groepenkast met 6 groepen uitbreiden naar 7 groepen.

Is het volgens de "normen" toegestaan om een 6 groepenkast uit te breiden met 1 groep naar 7 groepen? bestaand: (2x 3 groepen achter 2x een aardlek met 40 amp hoofdschak) Of moet de hoofdschakelaar dan 63 Amp worden?

Reply to
(on)wijs man
Loading thread data ...

Hoe zwaar is je hoofdzekering??? Wat die bepaalt in belangrijke mate de waarde van de hoofdschakelaar.

"(on)wijs man" schreef in bericht news:4b8d3588 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Reply to
Joop

Zolang je geen verzwaring hebt aangevraagd hoef je de hoofdschakelaar niet te vervangen. Je moet per 4 groepen minimaal 'e'en aardlekschakelaar hebben. Uitbreiding is dus geen probleem. Gewoon erbij zetten, en achter een van de twee aardlekschakelaars aansluiten.

Reply to
Pasq

Het gaat om een oude woning (van voor de 1e wereldoorlog) van een kennis waar vóór de meter nog een doorzichtige zekeringkast zit met 3 zekeringen van porcelein. Ik zal eens kijken of ik daarvan de kleur nog kan vaststellen. Mag er eigenlijk ook 1 groep in de kast zitten die niet achter een aardlek komt te zitten?

Reply to
(on)wijs man

Het gaat om een oude woning (van voor de 1e wereldoorlog) van een kennis waar vóór de meter nog een doorzichtige zekeringkast zit met 3 zekeringen van porcelein. Ik zal eens kijken of ik daarvan de kleur nog kan vaststellen.

Reply to
(on)wijs man

Je electrische installatie moet voldoen aan de eisen die in het bouwjaar van het huis gesteld zijn. In die tijd bestonden nog helemaal geen aardleks, ja, dat mag dus. Alleen moet je dan een goede aarde hebben (stopcontact met randaarde aansluiten), en een hele lage aardweerstand. Ik heb ooit geweten hoe je de maximale aardweerstand kon berekenen. Ik heb een jaar of tien geleden echter van vak gewisseld (ooit electricien geweest), en ik zou bij God niet meer weten hoe je dat moet berekenen. Maar waarom zou je ervoor kiezen om een automaat niet te voorzien van aardlekbeveiliging? Anders zou ik hooguit een aardlekautomaat voor die ene groep aanschaffen; dat is een automaat met aardlek in een... Altijd veiliger dan helemaal geen aardlek...

Reply to
Pasq

Ik meen me te kunnen herinneren, dat je de spanning moest delen door de waarde van de zekering van je hoofdzekering. Bij 25A wordt dat dan dus 230V / 25A = 9.2 Ohm Voor 32A wordt dat dan 230V / 32A = 7.2 Ohm

Nogmaals, ik weet de formule niet meer. Wellicht dat hier iemand meeleest, en in het vak zit, en de formule zo uit de mouw schud..

Reply to
Pasq

"Pasq" schreef in bericht news:4b8d908a$0$22919$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Je hebt de klok wel horen luiden, en de klepel, daar was je vlak bij.

De weerstand wordt bepaald door de afgaande groep met de zwaarste beveiliging. De spanning is de maximale aanraakspanning, daar neem je bij zekeringen 30 Volt voor.

Bij 16 Ampere moet je dus 30/16 = 1,95 Ohm MAXIMAAL aan aardverspreidingsweerstand hebben, gemeten op het ongunstigste punt van de installatie.

Maar een aardlekschakelaar maakt het geheel een stuk veiliger. Neem dan wel aardlekschakelaars van 30 mA

Toet

Reply to
Toeternietoe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.