Extra aardlek

Hallo,

Deze groep is wel voor elektronica maar heb toch een vraagje over elektra aansluiting. Ik heb vandaag tbv een vaatwasser een extra groepschakelaar van 16 A bijgeplaatst in de groepenkast. Is het noodzakelijk om een extra aardlekschakelaar te plaatsen voor de groep, de aardlek kan max 40A aan. er zitten reeds 2 groepschakelaars van 16A aangesloten, met de nieuwe erbij dus 3. dit keer 16A komt uiteindelijk op 48A. Nu zal dit in praktijk niet voorkomen aangezien de vaatwasser ongeveer 6.5A Max (1500W) aan stroom verbruikt. Bovendien zullen de overige 2 groepen ook nooit samen met 16A belast worden. Aangezien ik mbt elektra alles volgens de regels wil doen vraag ik me af of het volgens de regelgeving toegestaan is.

BVD, Marc

Reply to
M.Lahaye
Loading thread data ...

"M.Lahaye" schreef in bericht news:ee7ako$dnr$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ja dat mag.

Je mag rekening houden met je gelijktijdigheid En hoeveel dat is??? Je rekent zelf al een heel stuk voor. De vaatwasser staat nooit de hele dag aan, en als deze aan staat, dan vraagt hij maar gedurende een uurtje het maximale vermogen. Ook de andere twee groepen zullen nooit tegelijk het volle vermogen vragen.

Dus als je het maakt zoals je aangeeft, dan gaat alles goed.

En ondanks dat je aardlek "maar" voor 40 Ampere gemaakt is, kan deze ook wel een poosje een overbelasting hebben. Hoe groot (zwaar) is de zekering van je energiebedrijf???

Toet

Reply to
Toeternietoe

Toet heeft een goed advies.

-- Out there Somewhere.

Reply to
Arrebeest

"Toeternietoe" schreef in bericht news:4508337b$0$643$ snipped-for-privacy@dreader30.news.xs4all.nl...

Bedankt voor het antwoord. Deze vraag had ik eigenlijk zelf al kunnen beantwoorden. De hoofdzekering is 35A, overbelasting is dus nagenoeg onmogelijk omdat de hoofdzekering er dan uitklapt. Heb wel ergens gelezen dat er max 4 groepen per aardlek aangesloten mogen worden.

Nogmaals, bedankt,

Marc

Reply to
M.Lahaye

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.