aarding met koperbuisleiding?

Ik heb een ander huis gekocht en wil een aarding in de grond stoppen. Ik dacht aan een koperen leiding van 15 of 18. Omdat koper een zeer goede geleider is. Die zal oxideren dacht ik en dan? Zal die dan nog gaan?

Reply to
pluuk
Loading thread data ...

Hoe oud is het huis, en waarom ben je zeker dat er een aarding moet geslagen worden?

"pluuk" schreef in bericht news:Y6xVa.39866$ snipped-for-privacy@afrodite.telenet-ops.be...

Reply to
Johan

geslagen

De aarding die er ligt is geen goeie.

Reply to
pluuk

Je was hier waarschijnlijk "Even Afwezig"..:-) (Pluuk had vast 15 en 18 millimeter in diameter in gedachte)

Grtz , Rob.

Reply to
Rob Pronk

Het is wel mogelijk om gewoon waterleidingbuis te nemen. Een professioneel bedrijf gebruikt koperdraad uit een vergelijkbare samenstelling. Let wel op, een waterleidingsbuis kun je meestal niet diep genoeg de grond in krijgen. Ligt er een beetje aan waar je woont, en hoe de grondsamenstelling is. Een waterleidingsbuis is niet erg dik, het is dus te verwachten dat deze eerder doorgeroest (geoxydeerd) is dan een koperdraad Gebruik je het voor je elektrische installatie, dan is het strikt genomen niet toegestaan, De norm hiervoor (NEN1010) spreekt alleen van koperdraad (of band) van minimaal 25 mm2. Ook dient de weerstand van de aardleiding voldoende laag te zijn, kun je dit zelf meten ?? Met een universeelmeter wil dit echt niet. Je dient te beschikken over een echte aardverspreidingsweerstandsmeter (mooi woord voor de scrabble op 3x woorwaarde). De maximale weerstand is afhankelijk van je elektrische instalatie. Heb je alles beveiligd met aardlekschakelaars 300 en/of 30 mA, dan dient de weerstand max 167 ohm te zijn. Heb je een aardlek erbij van 500 mA, dan mag de weerstand niet meer dan 100 ohm zijn. Heb je ook groepen zonder aardlek (wel te verwachten in een oud huis) en de groep met de zwaarste zekering is 16 A, dan mag de weerstand niet meer zijn dan 1,56 ohm. Het is voor je eigen veiligheid, laat het een professioneel bedrijf uitvoeren, en meten, en verlang dan een meetrapport. Zij weten ook aan welke waarde de aardpen moet voeldoen.

Sterkte ermee Jantje. maak van de punt een .

"pluuk" schreef in bericht news:Y6xVa.39866$ snipped-for-privacy@afrodite.telenet-ops.be...

Reply to
Jantje

"Jantje" schreef in bericht news:bg8dh3$fqj$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Dan plaats je hem gewoon horizontaal in de grond. Dat is wel toegelaten volgens het reglement.

Reply to
Vincent

Ik dacht aan hoe we het vroeger deden, tuinslang op de buis en hem dan maar zover mogelijk de grond in spuiten. :-))

Jacob.

--
Even Afwezig
Reply to
Even Afwezig

Meen je dat nou echt? Om aan de eisen v.w.b. spreidingsweerstand te komen zal ie m.i. toch echt de diepte in moeten - liefst tot in het grondwater.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
-- zelf een GPS ontvanger bouwen? http://www.gpskit.nl/
Reply to
Joop van der Velden

De diepte in is een mogelijkheid, en inderdaad tot een eind voorbij het grondwater. Dat werk meestal het best. Soms zit het grondwater heel erg diep. Vorig jaar nog een aarde laten slaan achter lunteren op de goudsberg. Ruim

35 m koper de grond in en nog amper een weerstan onder de 167 ohm. Maar een oppervlakte aarding is ook mogelijk. Wat nog wel eens gemaakt is een ringaarde om een blok huizen. Dus een rijtje van 10 of zo. In de gleuf waar de waterleiding, en overige nutsvoorzieningen in liggen, gewoon een koperdraad ( min 25 mm2) meeleggen. Moet dan wel rondom alle huizen liggen, dus het einde weer aan het begin. Zo kun je alle langsliggendfe huizen er op aan sluiten. MAAR altijd meten of de weerstand laag genoeg is. Het voordeel bij een ringleiding is, als de aardverscpreidingsweerstand te laag is, je op diverse plaatsen een korte aardpin de grond in slaat. Hoe verder dees uit elkaar staan, hoe beter. Twee aardpinnen naarst elkaar, en parallel aangesloten halveert de weerstand niet. Deze wordt door deze truuk nouwelijks minder. Je kunt, als je niet op de juiste weerstand komt, ook meerdere pinnen de grond in slaan op het zelfde punt. Sla de pinnen dan schuin de grond in ( zo'n 30 - 45 °) ze dan aan elkaar koppellen verminderd wel de weerstand. Een oppervlakte aarde is oa ook gelegd bij radio kootwijk. Voor de zendinstallaties is (was) een goede aarde van belang. zo hoog op de veluwe is dit met pennen nouwelijks te realiseren. In het zendgebouw hanngt nog een foto van het terrein, net na dat het aardnet gelegd is. Aan de stroken dood gras etc. kun je nog precies herkennen waar de leidingen liggen. Het jaar erop is natuurlijk alles weer anngegeroeid, en niet meer herkenbaar. Jante

"Joop van der Velden" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@amsat.org...

grond

Reply to
Jantje

De installateur meet met een Megger of de aardingsweerstand voldoende laag is. Een draad gaat aan de randaarde van de huisinstallatie en de andere aan de aardelectrode. Met een lange buis en daarop de waterslang drijf je de buis zeer snel de grond in. Ik zit hier op -0.5 m N.A.P en een buis van 2 meter was lang zat.

Maurits

Reply to
Maurits

Als ik jou was, nam ik maar snel een andere installateur. Deze is levensgevaarlijk, en zouden z'n vergunning acuut in moeten trekken. De aardverspreidingsweerstan meet je met een aardverspreidingsweerstand, en dient voor het op een speciale manier voor het meten van lage weerstanden (<

200 ohm) Een Megger is een isolatieweerstandsmeter, en dient voor het meten van hoge weerstanden (< 10 kohm tot 10 Mohm en ev nog meer)

Dr uit met die installateur, en snel.......... Voor je eigen (en die van je mede huisgenoten) veiligheid. Jantje

"Maurits" schreef in bericht news:bg9gnr$1vig$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

zat.

Reply to
Jantje

Megger is een merk, en synoniem met meetapparatuur in huisinstallaties. Als de monteur zegt ff mijn megger pakken dan bedoelt die zijn aardingsweerstandmeter.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Ik heb een vraagje gericht aan de mensen die een antwoord hebben geformuleerd:

Kent iemand een goeie site waar precies uitgelegd wordt hoe die aarding precies werkt, waar die 167 ohm (bv.) gemeten wordt ...?

Alvast bedankt,

Phenix

Reply to
Phenixindark

Ik ga een kruis staaf in gavaniseerd ijzer erin doppen zeker 60 cm onder de grond en denk dat dit zal volstaan en met een draad van 10 caré verbinden als aarding in mijn eleckast. Dank je.

Reply to
pluuk

Ik wis dat MEGGER een merknaam was, maar het zo ingeburgerd om te meggerren. Heeft dan ook niks met aardverspreidingsweerstandmeters te doen. Ja, ook ik weet dat MEGGER aardverspreidingsweerstandmeters in zijn programma heeft. Maar ik heb nog nooit imand gezien die zijn MEGGER ging halen , en met een aardverspreidingsweerstandmeters aan kwam.

Gelukkig komt dan toch alles goed.

Jantje.

"Maurits" schreef > > Een Megger is een isolatieweerstandsmeter, en dient voor het meten

Als

Reply to
Jantje

Wat ik me nog vaag herinner: bij 16A aard-lek-stroom mag er maximaal 42V op een geaard apparaat staan. Oftewel maximaal 2,6 ohm weerstand tussen de buitenkant van een metalen, randgeaard apparaat en de omgeving.

Dat is in de praktijk moeilijk te halen, en dan komen de voordelen van een aardlek schakelaar om de hoek kijken. Ik neem aan dat daarom de eisen voor de spreidingsweerstand een stuk lager zijn geworden.

Waarom niet hier in de groep?

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
-- zelf een GPS ontvanger bouwen? http://www.gpskit.nl/
Reply to
Joop van der Velden

Ne, sorry hoor maar dat ben ik nog nooit tegengekomen. Een megger is zoals Jantje zegt een isolatieweerstandsmeter in het gewone taalgebruik bij de installateurs die ik ken.

Jacob.

--
Even Afwezig
Reply to
Even Afwezig

Kan je ook normaal kwooten? Dus eronder zelf schrijven? Dat wordt hier wel op prijs gesteld. Op de link die ik gaf staat wat Megger in het programma heeft. Waaronder erg veel modellen ground resistance test equipment. Je mag best volhouden dat een 'Megger' isolaties meet, daar ben ik niet te beroerd voor.

hoge

Maurits

Reply to
Maurits

Die koperbuis gaat nergens naartoe hoor (reactie op "zal die dan nog gaan").

Maar goed, gebruik geen koperleiding voor waterleiding, etc. Deze is dunwandig en zal inderdaad oxideren. Ik weet niet binnen hoeveel tijd die door geoxideerd is, maar ik zou het niet proberen. Pak gewoon een dikwandige metalen buis van 3/4". En volgensmij mag deze gewoon verzonken zijn mits je de klem maar op de schone pijp (dus daar ff het zink weghalen) monteerd!

Maar het beste is gewoon ff een installateur langs laten komen, die hebben dikke koperen pennen van ongeveer 1 cm. dik. Ze meten dan ook meteen de weerstand van de pen wat je garantie geeft op een goede aarde. Aarde is immers veiligheid dus bespaar daar niet al te veel op!!

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

Koper is een halfedelmetaal en is niet bepaald snel weggerot. Hoe oud zijn de munten die soms gevonden worden?

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
-- zelf een GPS ontvanger bouwen? http://www.gpskit.nl/
Reply to
Joop van der Velden

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.